Glazba

Izvještaj – Špancirfest: Triggerfinger i Buraka Som Sistema

Foto: facebook.com/spancirfest
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/spancirfest
Foto: facebook.com/spancirfest

Nakon subotnjih nastupa Opće Opasnosti i Zabranjenog Pušenja na ”Antena Zagreb pozornici”, pozornici kod Starog grada, nedjelja je na dotičnoj pozornici bila rezervirana za belgijski sastav Triggerfinger i portugalski sastav Buraka Som Sistema. Nažalost, cijelodnevna kiša, koja je neumorno padala u Varaždinu, rastjerala je mnoge znatiželjnike, pa se sam koncert ovih inozemnih sastava održao pred veoma malim brojem slušatelja.

Mel & The Mindmills

No, krenimo redom. U devet sati svoj nastup na ”Pan pozornici”, koja je smještena na popularnom ”Stančiću”, započeli su Mel & The Mindmills. Varaždinski sastav poznat po sjajnim obradama nekih poznatih hitova iz 60-tih, 70-tih i ostalih razdoblja, dobili su zadatak zagrijati varaždinsku publiku u ovo prohladno nedjeljnu večer. Energičnom svirkom i dinamičnim nastupom nisu razočarali znatiželjnike, koji su odlučili u ”retro zvukovima” začiniti svoje nedjeljno ”španciranje”.

Sagan

foto: facebook.com/spancirfest
foto: facebook.com/spancirfest

Na glavnom ”stageu”, točno u osam sati varaždinski Sagan dobio je priliku otvoriti večernji program. Varaždinci koji su izgradili svoj prepoznatljivi stil s instrumentalnom glazbom, od 2012. godine uvode vokal, što se pokazao kao pun pogodak, budući da su već sada jako zanimljive pjesme dobile novi zamah i novu dinamiku. Unatoč slaboj posjeti varaždinske publike, dečki su odradili jedan dobar nastup.

Triggerfinger

foto: facebook.com/spancirfest
foto: facebook.com/spancirfest

Nakon Sagana, na pozornicu su izašli belgijski rockeri Triggerfinger, koji su široj publici vjerojatno najpoznatiji po sjajnoj obradi pjesme Lykke Li – I Follow Rivers. Hladno vrijeme i stalna opasnost kiše uvelike su doprinijeli da u samom početku nastupa Belgijance sluša tek 50 do 60 posjetitelja. Međutim, taj nedostatak nije uopće smetao dečkima koji su sa svirkom na tragu klasičnih rock skupina poput Cream, Blind Faith ili čak AC/DC-a,  unijeli život u uspavanu publiku. Nastup je obuhvatio sve važnije hitove diskografije ”Triggerovaca”, a publika je bila posebice oduševljena zanimljivim coverom Rihannine uspješnice Man Down, te planetarno popularnim hitom I Follow Rivers. Osim tog pop dijela koncerta, Triggerfinger se pokazao odličnim i u žešćim pjesmama, gdje su na momente zvučali kao svojevrsna europska verzija QOTSA-e, a glas pjevača poprilično podsjeća na glas “Ginger Elvisa”. Osim tog hard rock utjecaja, vidljivi su bili i utjecaji nekih klasičnih bendova poput Led Zeppelina, Claptona i ostalih rock pionira. Na kraju koncerta, uz opće oduševljenje publike, dečki su se čak dva puta vratili na bis. Najavili su da na jesen idu u Los Angeles snimati novu album, te su stoga odsvirali i jednu potpuno novu pjesmu.

Buraka Som Sistema

foto: facebook.com/spancirfest
foto: facebook.com/spancirfest

Poslije belgijskog sastava, svoj nastup oko 23 sata započeo je portugalski Buraka Som Sistema. Radi se o sastavu koji kombinira elektro glazbu, afričke beatove, techno i nešto malo hip hopa, što ne zvuči daleko od npr. Basement Jaxxa. Šestorku na pozornici činila su čak dvojica bubnjara, koji su neumorno ispucavale bezbrojne ritmičke ludorije, ali nažalost zvuk nije bio baš najbolje posložen, te je DJ često “progutao” njihove dionice svojim elektroničkim basom i beatovima (koji, usput rečeno, pokraj ovako sjajnih bubnjara i nemaju previše smisla). Uz trojku zaslužnu za glazbeni dio, ostatak benda čine troje vokalista, koji su se iz petnih žila trudili razbuditi rezerviranu publiku, što im je uspjeli tek u drugom dijelu nastupa hitovima poput (We Stay) Up All Night i Hangover (BaBaBa).

Treba zaključiti da je loše, tmurno i hladno vrijeme uvelike rastjeralo potencijalnu publiku, a niti termin nedjeljom navečer nije se pokazao previše atraktivnim, budući da je dan prije na Općoj Opasnosti i Zabranjenom Pušenju bio puno veći broj gledatelja. Špancirfest će trebati razmisliti da li je nedjelja uistinu dobar i isplativ dan za održati koncerte, iako su sami izvođači bili itekako kvalitetni.

Be social

Komentari