Glazba

Izvještaj – Špancirfest: Gibonni i Vlada Divljan kao glavne zvijezde večeri

Foto: facebook.com/spancirfest
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/spancirfest
Foto: facebook.com/spancirfest

Nakon poprilično kvalitetnog i šarolikog programa u četvrtak, koji je bio obilježen nastupom Skunk Anansieja, petak je bio rezerviran za regionalne i domaće izvođače od kojih se posebno izdvajaju Gibonni te Vlada Divljan i njegov prateći sastav Ljetno Kino Big Band, u kojem se nalaze kultni hrvatski glazbenici poput Maxa Juričića ili Marina Pelajića. Usprkos prohladnoj noći i niskim temperaturama, petak je primamio veliki broj šetača na ulicama Varaždina, koji nisu htjeli propustiti koncerte navedenih izvođača.

Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Band

foto: facebook.com/spancirfest
foto: facebook.com/spancirfest

U devet sati na Pan pozornici, pred popunjenim Stančićevim trgom, svoj nastup započeo je Vlada Divljan, koji se na Špancirfest vratio nakon izvrsnog nastupa 2010. godine s Nevladinom organizacijom. U ovogodišnjem izdanju imao je podršku pratećeg sastava Ljetno Kino Big Band, šarolike skupine koja je odbacila uobičajene instrumente popularne glazbe, pa momci sviraju na klarinetu, ukulelama, violončelu i koriste beatboxing. Zajedno su prošle godine snimili hvaljeni EP ”4 godišnja doba”, s kojeg su odsvirali pjesme Najlepša, Vodim te na more i Samo jednu ljubav imam. Ali Divljan je ipak najpoznatiji kao frontmen kultnog beogradskog novovalnog sastava Idoli, koji su žarili i palili u 80-im godinama prošlog stoljeća, pa su tako u skoro dvosatnom nastupu odsvirali i neke od najpoznatijih pjesama iz kataloga Idola, ali i Divljanovih solo uradaka, te su slušatelji na Stančiću zapjevali klasike kao što su Malena, Kenozoik, Plastika, Zašto su danas devojke ljute, Dok dobuje kiša ili legendarne Maljčike. Nastup Divljana i dečki iz Ljetnog Kina bio je kvalitetno pripremljen, dinamičan i vrlo zabavan, a sa razigranim melodijama.

Gibonni

foto: facebook.com/spancirfest
foto: facebook.com/spancirfest

Unatoč sjajnom nastupu Divljana, zvijezda večeri bio je ipak Gibonni. Iako je nastup Gibonnija bio najavljen u devet sati na Antena Zagreb pozornici, što je mnoge smetalo jer se poklapao s koncertom Divljana, u devet se na pozornicu popeo čakovečki puhački-ska bend October Light. Momci nastupaju kao prateća puhačka sekcija s Gibonnijem, te su dobili priliku solo zagrijati publiku, a nje je tada bilo već više tisuća, pa su tako dobili odličnu promociju.

Gibonni je počeo nešto prije 22 sata, te je odmah zaprašio s klasicima Činim pravu stvar, U ljubav vjere nemam i Ovo mi je škola, nakon čega je malo usporio tempo i prebacio se na stvari s posljednja tri studijska albuma, „hrvatske“ „Unca fibre“ i „Toleranca“, te ovogodišnji „20th Centruy Man“ s kojeg je izveo naslovnu pjesmu i Ain’t Bad Enough For R’n’r. Te pjesme poprilično odudaraju od ostatka Gibijeva opusa, zvuče kao stvari Joe Cockera iz osamdesetih (uz manjak originalnosti), te je u tom središnjem dijelu koncerta atmosfera podosta splasnula. Gibo se uvijek strašno trudi oko publike, te se i ovaj put razbrbljao između (a i tijekom) pjesama i dijelio zrnca mudrosti, poruke ljubavi i zahvale, ali vjerojatno bi bilo bolje i zanimljivije da je u setlistu dodao klasike poput Žeđam, Divji cvit, Lipa moja ili Projdi vilo. No, i bez tih pjesama, hitova je bilo na bacanje, a vrhunac je vjerojatno bio kad se Gibonni, praćen desecima fanova, popeo na bedeme Staroga grada uz pjesmu Vrime da se pomirim sa svitom. Za bis je bila ostavljena samo jedna pjesma, Zlatne godine, uz predstavljanje pratećeg sastava, i još jednu dosadnu seriju zahvala prisutnima i organizatorima.

Zaključno, Gibonni je odradio jedan dobar i siguran nastup koji je osvojio srca uglavnom nezahtjevne publike, ali na trenutke je bio pomalo presiguran, kao da već rutinski odrađuje stvari, dijeli savjete i razne dogodovštine. U ostatku Špancira Varaždince i goste očekuju Let3, Denis&Denis, Letu Štuke, SARS i Majke, te brojni popratni programi i after – Špancir program na Arena party pozornici.

Be social

Komentari