Glazba

Recenzija – Kings Of Leon: Nostalgija američkog južnjačkog rocka

Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: last.fm
foto: last.fm

Nakon izlaska pompozno najavljivanog, ali vrlo mlakog i nedorečenog petog studijskog albuma ”Come Around Sundown” 2010. godine, četvorka iz Nashvillea uzima dugu stvaralačku pauzu, djelomice prouzročenu svađama unutar samog sastava, bez jasne vizije nastavka glazbenog djelovanja. Međutim, sredinom 2012. godine, nesuglasice između braće i bratića Followill su prevladane, te Kings Of Leon odlazi u studio kako bi započeo rad na novom, šestom po redu studijskom albumu ”Mechanical Bull”, koji je svjetlo dana ugledao u rujnu ove godine. Album je izdan na hvaljenoj glazbenoj etiketi ”RCA” i sadrži 11 pjesama plus dvije dodatne pjesme Work On Me i Last Mile Home, ukoliko se odlučite za nabavu ”deluxe” verzije novog albuma.

Ono što dominira kroz čitav album je jedna nostalgična i melankolična atmosfera na tragu ranijih albuma, prije svega hvaljenog ”Because Of Times” izdanog 2007. godine. Uz melankoliju, većina pjesama obavijena je zvukovima ”američkog juga” u maniri Lynyrda Skynyrda, ali uz jedan vrlo snalažljiv dodatak modernog urbanog rocka, koji je posebno vidljiv u pjesmama Don’t Matter i Supersoaker. Upravo je Supersoaker klasična ”KOL” pjesma, uz vrlo uvjerljiv vokal Caleba Followilla i dobru, pravovremenu i čvrstu ritam sekciju ostale braće Followill. Unutar same pjesme dominira međuigra gitara na tragu ranih Strokesa, što ne čudi ukoliko se prisjetimo da je česti epitet za opisivanje glazbe Kings Of Leona, upravo bio ”Southern Strokes”. Wait For Me, druga je pjesma koja je ugledala svjetlo dana nakon Supersoake, te je imala funkciju najaviti kao singl novi album. Radi se o laganoj, ritmičnoj i retro pjesmi, koja po zvuku neodoljivo podsjeća na neke ranije stvari poput Ragoo ili Manhattan. Unatoč, što ima sličnost s navedenim stvarima, pjesma nimalo ne gubi na kvaliteti, te se može svrstati među boljim stvarima na novom albumu. Blagi optimizam se javlja u pjesmi Comeback Story, gdje Caleb i ekipa pjevaju o nekim prošlim događajima, te sa vrlo dobrim pjevačkim harmonijama stvaraju pjesmu koja će biti ugodna uhu, iako upitno koliko će se svidjeti samim slušateljima, zbog sličnosti sa ostalim stvarima na albumu.

Pjesmama Don’t Matter i Rock City , ”KOL” se nastoji odmaknuti od melankolične linije čitavog albuma, međutim pokušaj je dosta neuspješan, budući da same pjesme u usporedbi sa ostalim pjesmama laganijeg tempa izgledaju kao da su  izvan čitavog koncepta albuma i da su zalutale u izboru pjesama za ”Mechanical Bull”. Brza i dinamična Don’t Matter puno bi bolje funkcionirala u kategoriji prvih dvaju albuma, ovako izgleda kao neuspješan pokušaj ostvarivanja prošlih uspješnica poput Red Morning Light. Pjesma Tonight  ima kvalitetu i vrlo dobar uvod, međutim  na momente previše podsjeća na pjesmu Cold Desert iz albuma ”Only By The Night”. Što implicira pitanje, da li je ponestalo nešto kreativne inspiracije kod nekih dijelova novog albuma, budući da je dovelo do određene repetitivnosti između starijih stvari i novijih stvari?

Unatoč svemu, ”Mechanical Bull” dobar je povratak Kings Of Leona na glazbenu mapu, te je iznjedrio nekoliko dobrih hitova poput Beautiful War,Supersoaker, Wait For Me ili Temple, što je već puno više od nekih ostalih glazbenika, koji se vole hvaliti svojom kvalitetom i originalnošću. Kings Of Leon novim albumom su pokazali da će i dalje širiti glavnu riječ na području mainstreama.

Be social

Komentari