Glazba

Izvještaj: Vlada Divljan i Ljetno kino pretvorili Tvornicu u plesni podij

Foto: Tim Hrvaćanin
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Subotnje “veče” u Tvornici kulture bilo je u znaku novoga vala i osamdesetih. Pjevač legendarnih Idola Vlada Divljan i “bend iz Postira” Ljetno kino, rasplesali su i raspjevali gotovo potpuno ispunjenu Tvornicu.

Počevši malo poslije 22 sata, prvi dio koncerta Divljan i Kino zajednički su izveli Vladin repertoar, od njegovih solo uradaka, preko pjesama koje su zajedno snimili na EP-u “4 godišnja doba” (odlično prihvaćene Najlepša i Vodim te na more), do neuništivih klasika Idola, kao što su Retko te viđam s devojkama, Zašto su danasdevojke ljute, Kenozoik, Poslednji dani, Radostan dan, Malena i vječno obožavani Maljčiki.

Publika, mahom generacija koja je “odrasla” uz te stvari, odlično je reagirala, cijelo vrijeme plešući i pjevušeći sve tekstove, pa čak i oni nešto rezerviraniji na galeriji. Za sam bend, s druge strane, nije mi se činilo da su od početka ufurani i uigrani, vjerojatno jer rijetko zajedno izvode taj repertoar. Tek na sredini koncerta kemija je konačno proradila i stvari su puno bolje sjele na mjesto.

Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Druga zamjerka je relativno loše ozvučenje, npr. bas i cello su se stopili u jedan zvuk, koji se kraj beatboxa i bubnjeva nije najbolje artikulirao. Srećom, i to se tijekom koncerta popravilo, tako da je drugi dio Ljetno kino samostalno, predvođeno Maxom Juričićem, bez problema priredilo plesnjak svojim vedrim i veselim obradama u zanimljivim aranžmanima, kombinirajući ukulele, klarinet, beatbox, cello i bubnjeve, a publika je uživala i pjevušila s bendom stvari kao što su Anđeli nas zovu da im skinemo krila, Ula Ulala, Somewhere over the rainbow, Seven nation army, Viva la vida ili Psycho killer. Da ovako kvalitetna i uživljena svirka benda te veoma pozitivna atmosfera nisu bili iznimka mogu potvrditi jer sam ih nekoliko dana prije slušao u Sax!-u u sklopu “spontanog ponedjeljka”, kad im se na pozornici pridružio čak i Darko Rundek.

Ukupno gledajući, iz Tvornice su zasigurno svi izašli umorni od plesa, ali itekako zadovoljni koncertom, koji je glazbeno oživio neka kvalitetna prošla vremena, i izvođačima, koji su se dokazali originalnošću i snagom svog autorskog rukopisa i svirke. Iako je njihova zanimljiva suradnja iznjedrila simpatičan EP “4 godišnja doba”, čini mi se da Ljetno kino bolje funkcionira samostalno (štoviše, odlični su!), a Vlada Divljan u pratnji Nevladine organizacije, čiji me koncert prije 2-3 godine na varaždinskom Špancirfestu u najmanju ruku zaintrigirao.

Be social

Komentari