Glazba

Izvještaj – Today Is The Day i Grime: Interakcija publike i benda obilježila večer

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Postoje gigovi koji ispadnu upravo suprotno od onog što očekujete. Jedan od takvih priredili su Grime i Today Is The Day ovog odvratnog ponedjeljka. Kompletan doživljaj koncerta začinile su i vremenske (ne)prilike. Cijeli je dan bio maglovit, temperatura vrlo niska, a količina magle do večeri je dosegla toliku koncentraciju da je i samo tlo od nje postalo natopljeno, a cesta mokra. Djelovao je kao odvratan i hladan kišni dan bez kiše s visokim potencijalom realizacija nekakvih čudnih događaja, kao da gledate uvod u „Dosjee x“ ili pak „Twin peaks“.

Nešto od toga se i realiziralo u obliku koncerta benda Today Is The Day, doduše dosta pozitivnije od očekivanog. Koncert koji je trebao biti festival patnje i instrumentalne agresije pretvorio se u pravu feštu i najdulji koncert na turneji benda.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr
Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Uvertiru svemu tome iznjedrili su talijanski sludgeri Grime koji nažalost nisu pretjerano inovativan bend. Sviraju glazbu koja bi se mogla opisati kao sama esencija sludge metala, međutim sporost glazbe odaje i simpatiju prema doomu. Od pozitivnih stvari u izvedbi mogu izdvojiti vokal koji zapravo postiže odvratno visoke frekvencije, ali i bubanj koji na momente zna oduševiti pokojim prijelazom. Gitare su jako monotone, gotovo se ništa ne događa, dok bass služi jedino za pulsirajuću atmosferu i dubinu. Možda se nećete složiti, no meni je ovakav bend odličan primjer mediokriteta. Bend koji se zakopao u okvire jednog glazbenog žanra – voljet ćete ga jedino ako ste izričiti ljubitelj sludgea jer ćete shvatiti da je na jednoj pjesmi na jednom albumu, bend možda odsvirao par sekundi nečega što još niste čuli.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr
Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Today Is The Day je za razliku od predgrupe pružio nešto drugačiju razinu glazbenog užitka. Vokal i gitara benda, Steve Austin, jedini je stalni član benda, a od ove godine s njime su Trevor Thomas na bassu i Douglas Andreae na bubnjevima. Imena članova benda su u ovom slučaju izrazito bitna, jer svaki od njih maksimalno pridonosi na pozornici. Odsvirali su nešto što nisam vidio do sada. Pomiješali su noise, grindcore, ali i progresivne rock/metal pravce. Rezultat svega je vrlo agresivna glazba sa zujećom podlogom, na kojoj se ističe isprekidani ritam i generalno divljaštvo na bubnju, te Austinova disonanca. Vokal je isto tako genijalan, jer u jednom trenu pjeva iz trbuha proždirući mikrofon, u drugom vrišti, a u trećem pak pjeva nešto melodično. Ne znam. Ovakvu kombinaciju doslovno svega, još nisam gledao.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr
Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Iako je atmosfera bila odlična od samog početka nastupa, dodatno se zahuktala nakon otprilike polovice nastupa kada se Austin iskreno obratio publici obznanjujući im kako se odlično zabavljaju u Zagrebu, što je publici u prvim redovima došlo kao katalizator za ludilo. U fokusu je bio bubnjar Andrae, koji je na minimalističkom setu svirao čuda. Da ne zanemarimo i njegov doprinos, basist Trevor Thomas je zapravo najzaslužniji za noise atmosferu, budući da žice njegovog basa nisu trzane već ih je po dužini i širini shreddao sve zajedno, nalik stilu sviranja gitare u black metalu, no bez ikakve ideje pronalaska neke melodije. Pred kraj nastupa svoj je bas gudao o monitore ispred sebe, odnosno glavu pojačala iza sebe, iznojio je par litara vode, a isto se dogodilo i bubnjaru koji je demonstrativno skinuo majicu i sav znoj iz nje iscijedio na ljude u prvom redu.

Nevezano za sam glazbeni aspekt nastupa, stvorila se i nekakva emocionalna poveznica publike i benda. Steve Austin se raspričao o tome kako mu je vrlo ugodno ovdje, otpjevao ljubavnu pjesmu Zagrebu, nekoliko se puta rukovao s ljudima, zahvalio svima što su svoje poslovne obaveze sutradan shvatili ne toliko ozbiljno, te na kraju zamolio prisutne da mu netko udjeli nešto za zapaliti kasnije, na što je netko iz publike altruistično intervenirao. Dakle, bilo je svega i svačega, koncert je sam po sebi bio odličan, ali će ostati zapamćen upravo po ovako opuštenoj atmosferi.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari