Glazba

Izvještaj – Šumski, Milkilo, Žen: Ples, snaga i magija u jednoj večeri Živ Žar Žura

Foto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Živ Žar Žur kolektiv otvorio je novu sezonu izvrsnih koncerata u poznatoj kombinaciji zanimljivih stranih gostovanja i domaćih bendovskih snaga. Tako je i ove srijede, po prvi put u 2016. u Mediki krenuo novi, svježi koncertni program. Pred zgodno popunjenim Attackom nastupili su zagrebački veterani nezavisne scene Šumski, francuski dvojac Milkilo i audio-vizualni četverac Žen. Ono po čemu je pohvalan svaki Živ Žar Žur program je u najmanji ruku kreativni pristup, od jedinstvenih sitotisak plakata do sistema podržavanja scene donacijama od kojih uspijevaju svo ovo vrijeme opstajati. Kako sami lijepo kažu, sve je to jedna sretna priča: “Koncerti održani, bendovi podržani!”

šumski akc attack
Foto: Marta Lučić / Ziher.hr

Večer su otvorili, i to vrlo uspješno, Šumski ili kako ih nazivaju – veterani nezavisne scene. Moram priznati da ih nisam dugo čula uživo zbog čega mi je ovaj koncert ostao u dodatno ugodnom sjećanju. Šumski su publici pružili izvrstan spoj poleta, žestine i raplesanosti vođene zavodljivim gostujućim saksofonom. Mnogo vjerne publike povela je energija koju Šumski uvijek nesebično servira. Izvrsna kompaktnost između razigranog basa i saksofona pokazali su se kao dobitna kombinacija za podizanje atmosfere. Sve to uz vodstvo staloženog, ali snažnog vokala i nemogućnosti žanrovske definiranosti. Jedino što je publika mogla eventualno zamjeriti jest da u setlistu nisu uvrstili energični hit Baba spava.

Foto: Marta Lučić/Ziher.hr
Foto: Marta Lučić / Ziher.hr

Uslijedili su gosti iz Francuske – Milkilo. Radi se o izrazito energičnom, instrumentalnom bass-bubanj dvojcu kojeg čine Anto i Gab, dok se u  žanrovskom pogledu pretapaju noise, punk i hardcore. Publika se malo razrijedila i ostali su samo ‘najtvrđi igrači’ vođeni progresivnim i snažnim zvucima koji su na trenutke dosta mirisali na metal i headbanganje. Je li bilo predugo ili samo u krivom terminu, ne znam, ali očito publici nije dobro sjelo. Iako moram priznati, nisam očekivala toliku žestinu prije Žena, ponijeli su me svojom snagom koja je kroz cijelu dekonstrukciju ostala jedina konstanta. Pohvalna je i gesta bubnjara koji je (prije nego što je na samom početku koncerta odlučio skinuti majicu) podržao i našu, ili bar ostatke naše scene obučen u majicu Vlaste Popić. Bitno je i napomenuti zanimljiv i intenzivan lajt koji je izvrsno preslikavao sam zvuk i imidž benda. U svakom slučaju, ne radi se o mekim dečkima koje bi ‘milkili’.

Ono što je većina publike očito očekivala jest koncert Žena. I dalje je sveprisutan fenomen slavljenja novog “Jantara” u njegovoj live verziji. Još jedan izvrstan koncert – točnije magija emocija, zvukova i boja. Koncert je, nalik na album, otvoren mističnom Ja ću biti bor. Za svaku pohvalu su, kao i uvijek kada bolje razmislim, Žal i Slava Raškaj. Na bisu su, unatoč već poprilično kasnom vremenu, servirale jedinstvenu palatalnu Slavensku bajku. Ovaj put pohvalan je bio zvuk i sam balans vokala i instrumenata. Pretapanje post rock i kraut sekvenci, snažnih vokala i rastopljenih sintesajzera ponovno se pokazao kao dobitna kombinacija. Odlazak na Žen-koncert uvijek je iznova posebno iskustvo koje ne vrijedi propustiti. Nažalost se sve dosta odužilo, a radni dan nas je čekao, ali odvojena večer za Živ Žar Žur se definitvno isplatila. Nadamo se daljnjem kvalitetnom programu i publici koja će iskreno podržati kvalitetu domaće scene i stranih gostiju!

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari