Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Film

Komentar: Zašto je Jake Gyllenhaal najdraži čudak Hollywooda?

19.12.2018. Iva KolarFoto: facebook.com/NocturnalAnimals
Vrijeme čitanja: 4 minute

Gotovo u svakom intervjuu, bilo snimljenom ili prepričanom, Jake Gyllenhaal djeluje ili je opisan kao netko tko stvarno ne bi htio biti na mjestu onoga koga se intervjuira. Ipak, održava dovoljnu razinu profesionalnosti kada ga Jimmy Fallon polijeva vodom ili ga iznova ispituju o kratkotrajnoj vezi s Taylor Swift, pa je i dalje među omiljenim holivudskim čudacima. Rezerviran, tajnovit i s pomalo pomaknutim smislom za humor, no ipak vrlo šarmantan i prije svega iznimno talentiran, Gyllenhaal pažnju nastoji plijeniti svojim radom više nego svojim životom. U filmskom svijetu gotovo postoji konsenzus da je najtalentiraniji glumac današnjice, a nakon što je Leonardo di Caprio konačno dobio Oscara, trenutno je među vodećim nezasluženo nenagrađenim glumcima, ako se pita internetske forumaše.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri nakupio je mnogo zanimljivih naslova i dokazao se kao glumac čijim se novim projektima kao publika uvijek možemo veseliti, jer će nas gotovo sigurno iznenaditi, jednako kao što ćemo takvo nešto zapravo i očekivati. Kako je došao do ovog gotovo kultnog statusa?

Foto: facebook.com/EnemyMovie

Od zbunjenog tinejdžera do method actinga

Gyllenhaal je od malih nogu bio povezan s filmskom industrijom, kao dijete scenaristice i redatelja, a prvu je ulogu dobio kao desetogodišnjak. Iako se nakon toga pojavio u još nekoliko filmova, prva zapažena, sada već kultna, uloga bila mu je u filmu Donnie Darko, gdje je glumio istoimenog, (možda) shizofreničnog tinejdžera u klinču s odrastanjem i apokalipsom. Tom je ulogom visoko postavio ljestvicu za ostatak svoje karijere, oduševivši svojim nastupom i pokazavši vrlo rano afinitet za pomaknute i zahtjevne uloge.

Iako ga danas uglavnom pamtimo po ulogama sličnim Donnieju Darku, ne treba zanemariti nekoliko slijepih ulica, poput Prince of Persia: The Sands of Time, u koje je Gyllenhaal zalutao uglavnom samo zbog plaće i mladosti-ludosti, no zagazivši u tridesete godine, prioriteti su mu se promijenili i odlučio je birati samo projekte koje smatra dovoljno izazovnima i obećavajućima. Kao vrlo predan i discipliniran glumac, Gyllenhaal se uvijek detaljno priprema za ulogu – od treniranja boksa, preko šestomjesečnog obitavanja s policijskim snagama na ulici do drastične promjene izgleda, i iako možda nije spavao u rasporenom konju, Jake je prošao puno toga za svoju glumu.

donnie darko

Foto: facebook.com/pg/28days6hours42minutes12seconds

Jakea Gyllenhaala boli briga za holivudske blockbustere ako ne pružaju ono što želi, odnosno ako od njega ne traže neki izazov i put u nepoznato te zbog toga često skreće u neovisne filmske vode, iako ne zaobilazi ni one mainstream (pojavit će se u novom Spider-Manu). Jednako ga tako boli briga i za promotivne, holivudske eskapade prije izlaska filmova u kojima glumi, iako ih je upravo zbog toga zanimljivo gledati i/ili čitati.

Gluma kao središte

Još zanimljiviji od njegovih intervjua svakako su mu filmovi. Okušao se kao marinac usred besmislenosti rata u Jarhead, kao paradoksalni gej kauboj u Brokeback Mountain, poremećeni istražitelj mračne strane LA-a u Nightcrawler, boksač u Southpaw, čovjek koji se nastoji nositi s boli zbog smrti žene u Demolition ili Nocturnal Animals (uz još dodatnu ulogu pisca), čovjek koji se mora nositi s vlastitom tragedijom u Stronger, karikaturist u lovu na Zodiaca i još mnogim drugim ulogama.

Gyllenhaal je radoholičar, zbog čega vjerojatno i uspije izvući toliko različitih, svestranih izvedbi. Ne ponavlja uloge, svaka je rad za sebe, ali ipak se mogu identificirati neke zajedničke karakteristike u njegovoj glumi. Kao najupečatljiviji element često se ističu njegove oči i općenito ekspresije lica. Maglovit pogled i poluzatvorene oči u Donnieju Darku potpuna su suprotnost njegovim jasnim i široko otvorenim očima na početku Brokeback Mountain, iako se do kraja filma i to promijeni. Njegovo ispijeno lice i buljave oči u Nightcrawleru kao da nose cijeli film, a iznimno su zanimljivi oni filmovi u kojima glumi dva različita lika – poput kontrastnih likova u Nocturnal Animals ili u Enemy.

Gyllenhaal tako može biti šarmantan dečko iz susjedstva, može biti opsesivan, u potpunosti čudan samotnjak ili nabildani frajer te čak i iz osrednjih filmova izlazi kao pobjednik, često zaslužan za njihovu prihvatljivu ocjenu. Je li do švedske plemićke krvi, ruskih korijena ili jednostavne talentiranosti vjerojatno nećemo saznati, jer će dobri, stari Jake to najvjerojatnije zadržati za sebe.

jake gyllenhaal

Foto: facebook.com/SouthpawMovie

Ljubav prema kazalištu i manjak kipića

Kada je holivudsku adresu zamijenio za njujoršku, osim snimanju filmova posvetio se i kazalištu, što je njegovao još od samih početaka karijere. Debitantski nastup na Broadwayu imao je u Constellations, a glumio je i u Sondheimovom mjuziklu Sunday in the Park with George te ako bi se njega pitalo, odradio bi jednu kazališnu predstavu po tri filma, jer uživa u dugotrajnim pripremama kazališnih predstava te jasnoj odijeljenosti posla i svakodnevnog života.

Unatoč tome što je nesumnjivo među najtalentiranijim glumcima današnjice, Gyllenhaal je među onima koje se uvrštava u liste „Nećete vjerovati tko nema Oscara“. Dok neki vjeruju da se u njegovom izboru uloga može iščitati očajna želja za nagradama, vjerojatnije je da se Jake samo odlučio u napornom glumačkom poslu želi jednako zabaviti i iskusiti nešto novo, kao što je odlučio ne brinuti o tome što tabloidi imaju za reći o njemu kao mogućem subjektu albuma Taylor Swift, koliko je novinarima neugodno kada ga intervjuiraju ili koliko su pak žustre internetske rasprave o njegovoj visini. Jedina želja nam je da se ne promijeni i nastavi nas uveseljavati svojom neobičnošću.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 1.448 times, 1 visits today)

Komentari