Film

Retropetak: Je li osveta slatka? (“Sleepers”, B. Levinson)

5-mischiefmanaged-6.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sleepers je redateljsko djelo Barryja Levinsona nastalo po istoimenom romanu Lorenza Carcaterra čija je istinita traumatična priča iz djetinjstva inspirirala scenarij filma i ostala zapamćena kao jedna od najkontroverznijih priča ikad. Postavši bestsellerom 1995. godine, Sleepers je već godinu nakon interpretiran u filmsku verziju gdje je okupio snažnu glumačku postavu poput Roberta De Nira, Dustina Hoffmana, Brada Pitta i Kevina Bacona.

Carcaterra je u knjizi iznio doživljaje iz svog djetinjstva u njujorškoj siromašnoj četvrti Hell’s Kitchen te opisao prijateljstvo četvero dječaka koje je prema njegovim riječima ”snažnije od krvi”. Tako je redatelj, kako bi naglasio da se radi o istinitoj priči, kao naratora filma postavio upravo lik samog autora u ulozi Jasona Patrica koji prepričava život dječaka u rasponu od dvadeset godina.

Life in the Kitchen

Hell’s Kitchen tipična je američka četvrt koju često imamo prilike vidjeti u filmovima kao mjesto gdje živi radna klasa puna problematičnih obitelji i još problematičnije djece. U ovom leglu lokalnog kriminala četiri dječaka Lorenzo, John, Tommy i Michael (Pitt) našla su posebnu povezanost te su zajedno odrastali međusobno se štiteći od opasnosti ulice. Unatoč problematičnim obiteljskim situacijama i svakodnevnim vragolijama kojima su  podvrgavali,  svaki od njih je prikazan kao dobro i u suštini neiskvareno dijete koje se samo bori za svoje mjesto u zajednici. Tako su jednog dana nakon propale spačke koja završi kobno osuđeni na maloljetnički zatvor u trajanju od osamnaest mjeseci te njihovi životi bivaju zauvijek promijenjeni.

riverphoenixisbetterthanyouandme.tumblr.com

Redatelj se snažno usredotočio na prikaz života u siromašnoj američkoj četvrti, kako život zajednice tamo izgleda, te ponajviše kako takva okolina utječe na razvoj i budućnost djece. Uz sveprisutnu tematiku snage prijateljstva, glavni aspekt filma je želja za osvetom i njeno konačno ostvarenje. Lorenzo i njegova tri prijatelja nesvjesno su ostavili djetinjstvo na vratima maloljetničkog doma Wilkinson’s Home te su narednih osamnaest mjeseci bili prisiljeni strahovati od stvari na koje ni jedno dijete ne bi trebalo niti pomisliti. Obilježeni zlostavljanjem iz djetinjstva, nikad nikome nisu otkrili svoju tajnu sve dok im dvadeset godina nakon nije osvanula prilika za osvetom.

U sjeni nezasjenjeni

Iako u sporednim ulogama, De Niro i Hoffman nose bitne i za cijeli rasplet priče, ključne uloge koje ovom filmu turobne tematike pridaju dozu šaljivog i opuštenijeg ugođaja. Iako međusobno nepovezani likovi, njihova sličnost leži u ozbiljnim zanimanjima svećenika i odvjetnika koji se ponašaju ponešto netipično s obzirom na svoja zvanja. No, unatoč tomu njihovi likovi su odani i predani onom što rade, a njihova posebnost je upravo u tome što odstupaju od društvenih konvencija.

Robert De Niro kao otac Bobby
sincitycinema.tumblr.com

Kao dodatak ovom dvojcu i glumačkom ansamblu nalazi se i Brad Pitt u ulozi odraslog Michaela koji je sada odvjetnik u usponu te operativni um cijele osvete. Michael je kao dječak prikazan kao vrlo suosjećajan i pažljiv no ono što je doživio učinilo ga je hladnim i odsutnim. S druge strane Kevin Bacon još se jednom nalazi u ulozi glavnog negativca veoma odbojna karaktera. Neizbježno je osvrnuti se na izvedbe glumaca koji su portretirali mlade likove ovih četiriju dječaka te osim što njihove uloge nose polovinu filma, svojim izvedbama izazivaju suosjećanje i razumijevanje gledatelja za njihove daljnje postupke u budućnosti.

Istina ili ne

Roman grof Monte Cristo bio je velika fascinacija dječacima te glavna inspiracija njihovoj daljnjoj želji za osvetom. Borbenost i odvažnost Monte Crista, njegova snaga i želja za osvetom izazivala je kod njih divljenje i svojevrsnu nadu za vlastitim spasom. Ova opsjednutost jednim romanom kao i prisutnost vesele glazbe benda Bee Gees kroz film podsjeti gledaoca da se prvenstveno radi o nevinim dječacima koji su izgubili svoje djetinjstvo.

Zanimljivo je što se stvarni Lorenzo Carcaterra našao na udaru optužbi za laž i izmišljotine nakon što mnogi kritičari i novinari nisu našli potvrđene dokumentacije o slučajevima o kojima je pisao u knjizi i koji su kasnije preneseni na film. Stoga je cjelokupni dojam ovog filma, koji bi trebao biti pojačan s činjenicom da je u pitanju istinita priča, ipak doveden u sumnju. No, teško je pomisliti da bi itko izmislio priču o traumama i zlostavljanju u vlastitom djetinjstvu iz bilo kojeg razloga. U svakom slučaju, Sleepers ostaje snažan film široke tematike koji svojom pričom i porukom kod gledatelja pobuđuje raznolik spektar emocija.

Be social

Komentari