novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Jedan dan u povijesti: Portreti žrtava masakra u Utøyi

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot/ andreagjestvang.com
Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Nakon pucnjave na otoku Utøyi u Norveškoj u studenom 2011. godine, Andrea Gjestvang odlučila je fotografirati portrete mladih koji su preživjeli taj stravični događaj. Njezine fotografije osvojile su glavnu nagradu na Sony World Photography Awards-u.

Eirin Kristin Kjær jedna je od žrtava Andresa Breivika koju je izbliza propucao četiri puta u dijafragmu. Strijelac Breivik koristio se mecima sa šupljim vrhom dizajniranim da uzrokuju velike izlazne rane i maksimalne ozljede. Jedna od prvih koje je propucao bila je Kjær koja je sjela na obalu i čekala smrt. Bila je sigurna da će iskrvariti do smrti ili da će se Breivik vratiti i dovršiti posao.
U krvavom pohodu na mladež Laburističke stranke Breivik je ubio 77 nevinih, no 517 ljudi na otoku je uspjelo, najviše zbog sreće, preživjeti.

Foto: screenshot/ andreagjestvang
Foto: screenshot/ andreagjestvang

Njihove priče je zabilježila Andrea Gjestvang u svojoj seriji portreta nazvanoj Jedan dan u povijesti. 31-godišnja Gjestvang prozvana je fotografom godine na prošlotjednim Sony World Photography Awards, gdje je osvojila nagradu L’Iris d’Or.

Fotografkinja je putovala diljem zemlje kako bi portretirala mlade koji žive u okruženju doma – iste okoline koju su napustili kad su pakirali svoju torbu i otišli na ljetni kamp u srpnju prošle godine. Dok je okolina ostala ista, osobe koje su se vratile su promijenjene. Uz portrete stoji kratak tekst sličan dnevniku u kojem svaka osoba govori o tome kako se promijenila ona i njezin život nakon ovog strašnog iskustva. Šest mjeseci provela je dokumentirajući rehabilitaciju mladih svjedoka  Breivikova metodičkog ubijanja koji bi trebali nastaviti normalno živjeti svoje živote. Mnogi preživjeli su joj se povjerili kako su osjetili prijelaz iz adolescencije u odraslu dob nakon masakra, što je vidljivo i na fotografijama. Dok su neki govorili kako su postali jači zbog tog strašnog iskustva, mnogi drugi su ostali samo s osjećajem ispraznosti života. Prisutan je i osjećaj straha, čak i nakon što su se vratili u svoju uobičajenu rutinu.

Foto: screenshot/ andreagjestvang.com
Foto: screenshot/ andreagjestvang.com

Andrea Gjestvang priznala je da se i sama osjećala emocionalno nestabilno nakon što je fotografirala svakog preživjelog jer je projekt bio vrlo zahtjevan. Iako je rođena izvan Osla masakr u Utøyi smatra osobnim napadom, suosjećajući s većinom Norvežana. Nada se da će njezin niz fotografija biti poput katarze preživjelima. Sve portrete možete pogledati OVDJE.

Jedan dan u povijesti izložen je u sklopu Sony World Photography Awards 2013 izložbe u Somerset Houseu do 12. svibnja.

Be social

Komentari