Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Virovitica zatvara 32. Gavelline večeri s predstavom “2:14h”

21.10.2017. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnje 32. Gavelline večeri zatvorit će u subotu, 21. listopada Kazalište Virovitica izvedbom predstave “2:14h” Davida Paqueta. Od 11. do 20. listopada u službenoj konkurenciji festivala odigrano je deset predstava, od čega po jedna iz Slovenija i Srbije. Gavelline večeri okupljaju najbolje naslove iz prethodne sezone, a ove su godine to bile predstave “Magic Evening” Teatra &TD, “Ljudi od voska“ zagrebačkog HNK, “Mizantrop“ riječkog HNK Ivana pl. Zajca, “Šest lica traži autora“ splitskog HNK, “Ljepotica iz Leenanea“ šibenskog HNK, “Tesla Anonimus“ kazališta Gavelle, “Črna mati zemla“ ZKM-a, “Ustav Republike Hrvatske“ kazališta Kerempuh, “Medeja“ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i “Moja ti“ Ateljea 212 iz Beograda.

Kazalište Virovitica s predstavom “2:14h” u režiji Roberta Raponje gostuje izvan službene konkurencije. Radnja drame Davida Paqueta usmjerena je na životne teškoće četvero tinejdžera – u “pohrvaćenoj” verziji Katarine, Bernarda, Žane i Frana – te egzistencijalnu krizu njihovog profesora engleskog koji se muči pokušavajući doprijeti do svojih nezainteresiranih učenika. Najtajanstvenija pojava u “2:14 h” lik je majke još jednog tinejdžera, introvertiranog Karla, na pozornici oprisutnjenog samo povremenim javljanjima sa školskog radija.

Foto: www.gavella.hr

Svi ostali mladi protagonisti obznanjuju publici svoje probleme govorom “aparte” pa tako znamo da Katarina obiteljske nesuglasice rješava agresijom koju ispoljava prema suučenicima i nastavnicima, Bernard u očajničkoj težnji da od štrebera postane frajer privlačan djevojkama počinje glumiti slijepca, Žana naglo i drastično smršavi nakon što je godinama trpila podrugljive nadimke zbog debljine, a Fran se pokušava pomiriti s romantičnim osjećajima što ih gaji prema znatno starijoj osobi. Strah od neprihvaćanja okoline i nemogućnosti ostvarivanja ljubavne veze zajednička je osobina svih nesigurnih, ali simpatičnih likova tinejdžera, dok manifestacije njihovih negativnih osjećaja Paquet često prikazuje na nadrealan i/li groteskan način.

U predstavi igraju Blanka Bart, Igor Golub, Goran Koši, Sara Lustig, Goran Vučko, Krešimir Jelić, Ines Zmazek, Hana Kunić, Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević, Ana Marija Jurišić i Domagoj Mrkonjić. Kostimografiju potpisuju studenti 3. godine Kazališnog oblikovanja Umjetničke akademije u Osijeku, scenografkinja je Jasmina Pacek, suradnica za scenski pokret Sanela Janković Marušić, a oblikovatelj svjetla Damir Gvojić. Prilikom zatvaranja festival bit će uručene i nagrade za najbolju predstavu, režiju te mušku i žensku ulogu, a odluku o pobjednicima Festivala donijelo je prosudbeno povjerenstvo čiji su članovi Ivana Buljan Legati, Damir Karakaš i Sebastijan Horvat.

(Visited 82 times, 1 visits today)

Komentari