Knjige

Pet serija nastalih prema književnim djelima

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svi znamo da su mnogi filmovi bazirani na knjigama, ali mali broj ljudi zna da su neke knjige adaptirane u serije. Zato je Ziherova književna rubrika odlučila ovomjesečni top pet posvetiti serijama koje su nastale upravo prema književnim djelima. Izdvojit ćemo nekoliko novijih serija nastalih po predlošku iz knjige, ali i neku stariju za koju možda niste znali da je nastala upravo po knjizi.

Prijevremeni izbori

J. K. Rowling, autorica koja je postala poznata zahvaljujući serijalu o Harryju Potteru, okušala se, nekoliko godina nakon završetka serijala, u sasvim drugom žanru. Prijevremeni izbori klasičan je roman o engleskoj srednjoj klasi. Istoimena BBC-jeva dramska mini serija počela se prikazivati 2015. godine na HBO-u. Radnja je smještena u gradić Pagford, naizgled ljupko mjestašce s idiličnom atmosferom. S druge strane, u gradiću se zapravo vodi rat između bogatih i siromašnih, tinejdžera i roditelja, žena i muževa te između učitelja i učenika. Polako otkrivamo da se iza pitoreskne fasade ovog provincijskog gradića kriju zanemarena i zlostavljana djeca, kriminalci koji zlostavljaju žene, izvanbračne afere i teške droge. Serija je to koja donosi mračnu sliku engleskog društva.

Rat i mir

Najnoviju adaptaciju Tolstojeva romana Rat i mir donosi najveća britanska korporacija za emitiranje BBC. Serija se temelji na priči o ruskim plemićkim obiteljima za vrijeme Napoleonove invazije na Rusiju. Serija od šest epizoda, koja se prikazuje na BBC-u od 3. siječnja, postiže veliki uspjeh u Velikoj Britaniji gdje je samo prvu epizodu gledalo više od šest milijuna gledatelja. S druge strane, Rusi nisu baš tako oduševljeni serijom. Ruski informativni portal Fontanka zamjera BBC-u da je već u prvoj epizodi sugerirao incest između Helene i Anatola Kuragina što ne stoji u Tolstojevu romanu, a zamjeraju im i previše dekoltiranih dama i previše seksa. Tko je u pravu, najbolje je prosuditi nakon odgledane serije.

Narančasta je nova crna

Ova je serija, ubrzo nakon emitiranja, postala najgledanija Netflixova serija, popularnija čak i od nagrađivane Kuće od karata. Piper Kerman, po čijim je zatvorskim memoarima serija nastala, bila je savjetnica na obje sezone. Narančasta je nova crna nudi nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru – zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa. Serija ima lagani odmak od predloška – glavna junakinja više nije Piper Kerman nego lik po imenu Piper Chapman koji ima dosta zajedničkog s autoricom originalnog štiva, ali se od nje u nekim situacijama itekako razlikuje. Također, prva sezona završava krvavom tučnjavom koje u knjizi uopće nema, kao ni podugačkih scena lezbijskog seksa. Serija je osvojila i brojne nagrade, uključujući GLAAD, Emmy i People’s Choice Award.

Kosti

Kosti je američka jekriminalistička TV-serija koja se počela emitirati 13. 9. 2005. na televiziji FOX. Zasnovana je na forenzičkoj antropologiji i forenzičkoj arheologiji. Mnogi ne znaju da je serija zapravo nastala prema knjizi. Autor serije jest Hart Hanson, a donekle je zasnovana na životu forenzičke antropologinje i spisateljice Kathy Reichs, koja je jedan od producenata serije. Glavni lik, Temperance Brennan, nazvan je po protagonistici serije kriminalističkih romana Kathy Reichs. Obrnuto, dr. Brennan u seriji također piše krimi-romane (s velikim uspjehom), koji prate fiktivnu (u svijetu serije) forenzičku antropologinju Kathy Reichs.

11.22.63

11.22.63 američka je mini serija bazirana na istoimenoj noveli iz 2011., čiji je autor Stephen King. Jake Epping, slučajno otkriva vremenski portal koji ga smješta u godinu 1958., gdje će on pokušati spriječiti atentat na tadašnjeg predsjednika – Johna F. Kennedyja. Serija na male ekrane stiže 15. veljače, a u glavnoj ulozi nalazi se James Franco, koji će sa svojim planom sprječavanja atentata na JFK-a imati mnoštvo problema, od ljubavnih do onih opasnih po život, kada njegovoj misiji zaprijeti sam atentator Lee Harvey Oswald. Prve dvije epizode režirao je škotski redatelj Kevin Macdonald. Seriju su producirali pod vodstvom J.J. Abramsa Stephen King, Bridget Carpenter i Bryan Burk.

Be social

Komentari