Film

Koko i duhovi na američki način (“Stranger Things 2”, M. i R. Duffer)

stranger things 2
Foto: facebook.com/StrangerThingsTV
Vrijeme čitanja: 5 minute

Nakon što su nas prošlog ljeta potpuno nespremne i neočekivano bombardirali nostalgičnom pričom o skupini klinaca i njihovom izvrnutom svijetu koji kao da su ispali iz kotla u kojem se krčkaju Kingovi horori, The X-Files, E.T. i Zona sumraka, braća Duffer ove nas jeseni ponovno uvlače u svoj šarmantni svijet referenci na pop kulturu 80-ih u novoj sezoni serije Stranger Things. Nakon prilično čudnih stvari u prvoj sezoni, za novu su nam obećali još čudnije.

Kad smo posljednji put vidjeli ovu dražesnu, ali ubojitu ekipu Will je iskašljavao ljigave crve, Eleven je nestala i za sobom ostavila skrhanog Mikea, a Hopper je potajice u šumi ostavljao zalihe vafla. Braća Duffer pred sobom sada imaju težak zadatak doseći ili čak nadmašiti uspjeh prve sezone, i to bez da djeluju ponavljajuće, istovremeno zadrže šarm i atmosferu koji su nas u prvoj sezoni i osvojili te začine priču nečim novim. Bez pritiska.

Pronašli smo Willa, ali što sad s njim?

Nakon što su pobijedili i (naizgled) istjerali zločesto čudovište iz Hawkinsa na kraju prošle sezone, u novoj se likovi trude vratiti svakodnevnici i održati osjećaj da su stvari iste kao prije, iako je očito da nisu. Mike (Finn Wolfhard) tuguje za Eleven (Millie Bobby Brown), Nancy (Natalia Dyer) se ne može pomiriti s činjenicom da nitko ne zna pravu sudbinu njene prijateljice Barb, a nije više sigurna ni u svoju vezu sa Steveom (Joe Keery), dok je Hopper (David Harbour) primoran skrivati nekoliko tajni. Najveća je promjena kod obitelji Byers, gdje Joyce (Winona Ryder), njen novi dečko Bob (Sean Astin) i njen stariji sin Jonathan (Charlie Heaton) imaju velike probleme s Willom (Noah Schnapp), za čije halucinacije doktori tvrde da su posljedice PTSP-a.

Upravo ta priviđenja koja Will ima postaju pokretač radnje, pa glavno pitanje više nije „Gdje je Will?“, nego „Što se to događa s Willom?“. Njegovo je iskustvo ponovno u središtu radnje, on je epicentar potresa koji opet zahvaća Hawkins. Ipak, da stvari ne budu iste i dosadne, u školu dolazi nova učenica, Max (Sadie Sink), koja odmah privuče pažnju mladog kvarteta, a uz nju dolazi i njen buntovni brat Billy (Dacre Montgomery). Stvari se počnu lagano zahuktavati kada propadnu lokalne zalihe bundeva, što izazove sumnju kod Hoppera i kada Nancy odluči uzeti stvar u svoje (i Jonathanove) ruke te osvetiti Barbinu smrt.

stranger things
Foto: filmaticbby.tumblr.com
Pozadinske i paralelne priče

Teško je ukratko sumirati u kojim sve smjerovima kreće Stranger Things 2, jer se ne fokusira samo na avanture klinaca i kontrastno nesnalaženje odraslih u tom novom, opasnom svijetu mitoloških bića, već se širi i na otkrivanje pozadinskih priča Eleven i tog nehumanog eksperimenta koji je proveden na njoj. To se najavljuje na samom početku sezone kada upoznamo još jednu djevojčicu s posebnim sposobnostima. Na njen povratak u priču čekamo do sredine sezone, a do tog ponovnog susreta Eleven dobiva okus obiteljskog života s Hopperom, gdje se daju i krše obećanja, vode svađe oko hrane i gledanja televizije te nama naočigled gradi odnos oca i kćeri.

Druga se sezona općenito usredotočuje na odnose među likovima, zbog čega i ima sporiji ulazak u priču, za razliku od prve sezone kada smo gotovo naglavce bili bačeni u akciju i lov na svemirce. Svaki lik dobije jednaku minutažu, nikoga se ne zaboravlja i svakome tvorci daju nešto zbog čega ćete ih zavoljeti. Tako kroz sezonu pratimo nekoliko paralelnih priča s različitim fokusima – kvartet klinaca u borbi s Dustinovim neobičnim kućnim ljubimcem, Willove borbe s čudovištem koje ga opsjeda, Nancy i Jonathan u potrazi za pravdom, a Eleven u potrazi za korijenima. Nijedna priča ni u jednom trenutku ne gubi poveznicu s ostalima niti se nameće kao glavna, već tvore cjelinu i u konačnici se sastanu na istom križištu. Serija time dobiva novi sloj zbog kojeg je zaokruženija i potpunija te se još lakše uvlači pod kožu, ako je to uopće moguće.

Hommage djetinjstvu 

U seriji se ponovno odlično iskorištava privlačnost i šarm filmova 80-ih, koji su obilježili djetinjstvo i odrastanje mnogima od nas. Autori ovdje koriste već isprobanu recepturu iz prve sezone, odnosno osvajaju gledatelja uz pomoć likova (naročito klinaca) i uzbudljivošću koju donose njihove avanture, a onda i konkretnim referencama i pastišom.

Osim toga, cijelu se seriju osim kao ljubavno pismo 80-ima može gledati i kao hommage djetinjstvu. Klinci imaju neopterećeni pogled na svijet i oni su ti koji riješe svaki problem, njihova maštovitost nadilazi onu odraslih i uopće se ne obazire na njihove sumnjičave poglede. Iako ih stavljaju u situacije u kojima se vidi da svakako odrastaju i da sve što im se događa na njima ostavlja traga, braća Duffer djecu ne pretvaraju u lažne odrasle, nego im dopuštaju da budu ono što jesu, odnosno osmaši. Iz toga proizlazi čitav niz komičnih situacija koje pariraju veoma mračnom okruženju, čime opet dolazimo do zaokruženosti cijele priče.

Za velik uspjeh kod publike svakako je zaslužna i privlačna toplina kojom serija zrači. U scenografiji i kostimografiji prevladavaju crveni i žuti tonovi s neutralnim zemljanim bojama, a u pozadini vrebaju plavi kao kontrast i podsjetnik na to da se tamo negdje ispod Hawkinsa krije veoma plav i hladan Upside Down. Zahvaljujući toj paleti boja gledatelj dobiva dojam domaćeg i toplog te je istovremeno svjestan da ispod svega postoji ono nešto tamno što nas ionako konstantno privlači. Drugim riječima, serija suptilno komunicira s iskonskim u nama pod krinkom dječje igre potrage za blagom. Zanimljivo je i kako su braća Duffer od pop kulture 80-ih u Stranger Things stvorili čitavu mitologiju fiktivnog grada Hawkinsa. To se opet može shvatiti kao dio dječje igre, no jednako tako je izrazito funkcionalan način preživljavanja u novonastalom neprijateljskom okruženju.

Stranger things
Foto: filmaticbby.tumblr.com
Willovih pet minuta slave

Ovaj se nastavak priče uistinu odvažio otići dublje i mračnije u novim opasnim i riskantnim situacijama. Veliku ulogu u prenošenju takve atmosfere s papira na ekran imaju glumci, koji u tom zadatku svakako uspijevaju, a posebno bih istaknula glumca kojeg u prošloj sezoni nismo imali prilike puno gledati, iako se radnja vrtjela oko njegovog lika. Noah Schnapp, koji glumi Willa, u ovoj sezoni zapravo ima ulogu opsjednutog i uznemirenog djeteta, a njegova je gluma jezivo dobra. Uspijeva biti zastrašujući, uvjerljiv i izazvati sažaljenje kod gledatelja. Svima ostalima koji s njim dolaze u kontakt olakšava posao i njemu moramo uvelike zahvaliti na tome što osjećamo trnce po leđima, jer gotovo samostalno vodi tu narativnu liniju. Koliko je on zaslužan za jezivost sezone, toliko Gatenu Matarazzu (koji glumi Dustina) moramo zahvaliti na humoru i komičnim situacijama koje izvodi s lakoćom i nonšalantnošću na kojoj mu mogu zavidjeti neki stariji kolege.

Pohvalno je što serija svima daje priliku da dođu do izričaja, odnosno ne drži se samo uspjeha i popularnosti koju je u prošloj sezoni doživjela Eleven ili na slavnoj Winoni Ryder, već nadograđuje, širi i produbljuje svoj svijet i njegove stanovnike. Tako se u ovoj sezoni ističe i Steve, odnosno zanimljiv je njegov razvoj od douchebaga do dobrice, a za petama mu je Bob, kao novi miljenik publike.

Budući da braća Duffer još nisu isušili bunar inspiracije i referenci na kinematografiju 80-ih, možemo se veseliti Stranger Things 3 i novim načinima na koje će suptilno, a značajno promijeniti ovu napetu, uzbudljivu i eksplozivnu priču o opasnostima eksperimenata američke Vlade.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari