Istaknuto
02.06.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Back to reality. Karantenu smo izgurali. Sad treba peći roštilje i objavljivati fotografije s plaže da drugi budu ljubomorni. Morate nešto i slušati kad radite stvari koje radite.

27.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ovog tjedna donosi šest domaćih i regionalnih singlova u borbi za pobjedu te pet stranih preporuka za slušanje

Izvedbene umjetnosti

Koncertna izvedba mjuzikla “Jesus Christ Superstar” u Lisinskom

28.02.2018. Veronika RagužFoto: promo
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kazalište Komedija nastavlja s novim izvedbama starih hitova pa će se tako 2. ožujka publika imati priliku prisjetiti svjetski slavnog mjuzikla “Jesus Christ Superstar”. Koncertna izvedba ove rock opere održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Off ciklusa. Djelo će biti izvedeno na engleskom jeziku uz prijevod. Izvedbom će ravnati Dinko Appelt, a glavne uloge tumače Đani Stipaničev kao Isus, Ervin Baučić kao Juda i Renata Sabljak kao Marija Magdalena.

“Jesus Christ Superstar” govori o posljednjih sedam dana Isusova života kroz perspektivu običnih ljudi – Jude koji izdaje svoga Učitelja, Marije Magdalene kao obraćenice koja u Isusa ima bezgranično povjerenje, Pilata koji ga osuđuje, iako na Isusu ne nalazi krivice, Petra koji je zanijekao Isusa, kralja Heroda koji je bijesan na Isusa jer pred njim nije izveo nijedno čudo.

Kao jedno od najpoznatijih i najboljih suvremenih glazbeno-scenskih djela, “Jesus Christ Superstar” izveden je u više od dvadeset zemalja diljem svijeta. Hrvatska je svoju premijeru imala 1. travnja 2000., a ista je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju glazbenu predstavu u sezoni 1999./2000., Nagradom grada Zagreba, dobila je prvo mjesto na ljestvici organiziranih turističkih posjeta gradu Zagrebu u godini 2000., a sjajnom Ervinu Baučiću donijela nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg mladog izvođača.

 

Povodom nove izvedbe, donosimo vam nekoliko zanimljivosti o ovoj rock operi:

1. Autor teksta Tim Rice i skladatelj Andrew Lloyd Weber bili su u svojim dvadesetima kad su stvorili ovo djelo. Ideja za djelo nastala je iz pitanja kako se osjećao Juda – glavni negativac.

2. Najprije je snimljena glazba koja se puštala čak i na Radio Vatikanu. Album je samo u SAD-u prodan u više od tri milijuna primjeraka.

3. Rice i Webber dugo nisu mogli naći producenta. Prvi scenski prikaz “Jesus Christ Superstar” doživio je 1971. na Broadwayu, a iduće godine i u Velikoj Britaniji.

4. Osim kazališne, postoje televizijska i filmska adaptacija (redatelj Norman Jewison, 1973.). Sve su obilježili prosvjedi vjernika. Naime, Juda krivi Boga za svoje samoubojstvo, Marija Magdalena tvrdi da je Isus samo čovjek, a samo uskrsnuće nije uopće spomenuto. Dio publike priču vidi i kao ljubavni trokut Isus-Marija Magdalena-Juda.

5. “Jesus Christ Superstar” Webberu je donijela nagradu za skladatelja koji najviše obećava, u kojeg se polaže najviše nade.

6. Francuski glumac Jerome Pradon u filmskoj verziji Great Performancesa iz 2000. igrao je Judu, dok mu je na kazališnoj sceni pripao lik Heroda.

7. Andrew Lloyd Webber je 2012. pokrenuo reality show “Superstar” kako bi pronašao nove izvođače. Benu Fosteru pripala je uloga Isusa, Mariju Magdalenu tumačila je Melanie C iz Spice Girls, a Judu Tim Minchin, autor “Matilda the Musical”.

8. U Čileu postoji heavy metal bend “Jesucristo Metalstar” koji godinama izvodi ovu rock operu.

9. Operu su 2014. izveli zatvorenici jednog peruanskog zatvora.

(Visited 780 times, 4 visits today)

Komentari