Istaknuto

Krimi kutak: Charles Manson – Od glazbenika do vođe kulta

Vrijeme čitanja: 11 minute

„Nisam učinio ništa loše” izjavio je Charles Manson u svom prvom razgovoru za medije u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da voli svijet u kojem živi i da ne poznaje bol i patnju. Nije se osjećao krivim jer nikada nije osjetio miris krvi na svojim rukama. Drugi su ga u njegovo ime bili prisiljeni nositi na sebi, no tko je zapravo bio Charles Manson i kako je tekao njegov put od (propalog) glazbenika do najpoznatijeg vođe kulta? Pripremite se na frustraciju i bijes jer takve je osjećaje Manson pokazivao prema drugima.

Nesretno djetinjstvo

Dana 12. studenoga 1934. godine na svijet je došlo bezimeno dijete 16-godišnje Kathleen Manson i nepoznatog muškarca. Dječak je kasnije nazvan Charles Miles Manson. Nakon što je rodila, Kathleen je Charlesa prodala za pola litre pive jednoj ženi koja nije imala djecu. U potragu za malim Mansonom krenuo je njegov ujak Bill koji ga je već idućeg dana pronašao i predao Kathleen.

Majka je Charlesu samo jednom tijekom njegova odrastanja pokazala nježnost, i to nakon izlaska iz zatvora. Njen zagrljaj Manson je kasnije opisao kao jedini sretni trenutak djetinjstva. Majka je bila problematične naravi te je završila u zatvoru zbog oružane pljačke. Tada su brigu o Charlesu preuzeli Bill i njegova supruga Glenna iz Zapadne Virginije koji su imali  kćer Jo Ann.

Od najranije dobi Charles je imao problema sa zakonom zbog sitnih krađa, oružanih pljački, provala i krađe automobila, a kada mu je bilo samo devet godina podmetnuo je požar u svojoj školi. Takvi su ga prijestupi doveli u maloljetničke popravne domove, a kasnije i do zatvorskih kazni koje su činile većinu njegova života. S 13 godina smješten je u školu za dječake u Indiani koja je bila namijenjena dječacima-delinkventima, a vodili su je katolički svećenici. Režim koji je tamo morao slijediti bio je vrlo strog, stoga je ubrzo pobjegao.

manson kao 13-godisnjak
Foto: aenetworks.tv

Kasnije će Mansona opisivati kao nepredvidivog te sigurnog samo pod nadzorom, a mnogi su ga pamtili kao čovjeka koji je neprestano težio za statusom.

Muškarac, ljubavnik i manipulator

Godine 1951. sedamnaestogodišnji Manson je smješten u počasni kamp Natural Bridge koji je pružao minimalnu zaštitu. Njegova teta željela mu je pomoći te je nadležnima rekla da će Manson živjeti u njezinoj kući i da će mu pomoći pronaći posao ako ga oslobode. Manson je otežao situaciju jer je u siječnju 1952. silovao dječaka pod prijetnjom nožem. Naposljetku je premješten u popravni dom maksimalne sigurnosti u Ohiu. Pušten je 1954. na temelju uzornog ponašanja te su ga u svoj dom primili teta i ujak.

Godine 1955. Manson se oženio s četiri godine mlađom Rosalie Jean Willis, konobaricom kojoj je tada bilo samo 17 godina. Odselili su se u Kaliforniju kada je Rosalie već bila trudna. Manson je ponovno zapao u probleme jer je prevezao automobil preko državnih granica, što je kazneno djelo. Kako se nije odazvao na ročište u Los Angelesu osuđen je na tri godine zatvora na Terminal Islandu. Kad je bio u zatvoru, Rosalie je rodila sina Charlesa Mansona mlađeg koji si je devedesetih godina oduzeo život. Willis je imala aferu s jednim muškarcem te je brzo otišla od Mansona sa sobom povevši i sina. Kasnije se i službeno razvela od Mansona.

On nije dugo čekao te se već 1959. godine oženio s prostitutkom Leonom Rae Stevens, zvanom Candy koja mu je rodila drugog sina, Charlesa Luthera Mansona. Ljubavne iskre nisu bile dugog vijeka te se bračni par razveo četiri godine kasnije.

Zatvor kao nepresušni izvor ideja

Vrijeme provedeno u zatvoru za Mansona je bilo iznimno produktivno – naučio je čitati note te svirati gitaru, a razvio je interes i za scijentologiju, svjetonazor koji se bavi proučavanjem čovjekova duha u odnosu prema sebi samome, svemiru i drugim bićima. Mansonu je tom ideologijom glavu napunio samoprozvani biskup Layett Raimer s kojim je dijelio zatvorsku ćeliju.

Kasnije je rekao da je scijentologija bila previše čak i za njega jer je uvjeravala ljude da su ispunjeni duhovima koji upravljaju njihovim postupcima i govore im da čine loše stvari. Zanimljivo je i kako Manson nije želio napustiti zatvor jer je u njemu jedino pronalazio mir, a brinulo ga je i uklapanje u zajednicu. Ipak, godine 1967. pušten je na slobodu te je bolji život odlučio potražiti u San Franciscu.

U zatvoru je upoznao Philla Kaufmana, producenta Awareness Recordsa koji je bio zatvoren zbog marihuane, a kasnije će postati osoba koja je Mansonu omogućila da njegov album ugleda svjetlo dana.

Početci Mansonove Obitelji

U San Franciscu Manson je postao izrazito utjecajan čovjek te se njegovim idejama priklanjalo sve više mladih, osobito žena, koje je opskrbljivao drogom i alkoholom. Osnovao je vjerski kult pod nazivom „Obitelj (Manson Family)” koji je proučavao ekscentrična vjerska učenja koja su svoje korijene vukla iz znanstvene fantastike i okultne psihologije. Svojim je sljedbenicima prodao priču da su oni reinkarnacije prvih kršćana koje su progonili Rimljani, a sebe je prozvao reinkarnacijom Isusa Krista prisjećajući se snova u kojima je bio razapet na križu.

Tom je prilikom ime promijenio u Charles Willis Manson te je pazio na njegov izgovor kad bi se drugima predstavljao jer je želio da zvuči: Charle’s Will Is Man’s Son, što povlači paralelu s Isusom kao sinom Božjim. Mansonovu „Obitelj” činila je skupina od oko 100 sljedbenika koji su voljeli eksperimentirati sa svojim životima konzumirajući halucinogene droge poput LSD-a i čarobnih gljiva.

članice Mansonove obitelji: Leslie Van Houten, Susan Atkins i Patricia Krenwinkel
Foto: bbc.com

Striktni režim

Članovima „Obitelji” bila su propisana stroga pravila koja su se morala poštivati. Čitanje knjiga nije bilo dozvoljeno, a zabranjeno voće bili su i kalendari, satovi i nošenje naočala, a sve s ciljem Mansonova uspostavljanja kontrole nad njima.

Zanimljivo je kako su spolni odnosi među članovima bili dopušteni, što je naposljetku ostavilo velike posljedice na njihov budžet. Ubrzo su oboljeli od gonoreje, spolno prenosive bolesti, te su morali izdvojiti ukupno 21 000 američkih dolara za lijekove, točnije penicilin, kako bi se uspješno izliječili.

Manson je kao spiritualni guru (ili bolje rečeno, prodavač magle)  vrlo brzo preuzeo ulogu propovjednika navješćujući apokaliptični rat između rasa u kojem će njegova „Obitelj” preuzeti vodeću ulogu. Oslanjajući se na Armagedon, što je prema Knjizi Otkrivenja mjesto okupljanja vojski za posljednju bitku, bio je čvrsto uvjeren da je svijetu kraj sve bliže.

The Beatles – Helter Skelter

Mansonovo uvjerenje u skori početak rasnog rata bilo je potaknuto pjesmom britanskog pop benda The Beatles, Helter Skelter, za koju je vjerovao da širi subliminalne poruke upozoravajući čovječanstvo da se zima (čitaj: rat) bliži.

Paul McCartney objasnio je da je tobogan na igralištu u pjesmi Helter Skelter metafora uspona i pada Rimskog Carstva, no Manson je tekst pjesme shvatio kao poticaj na rasni rat što je naposljetku dovelo do ubojstava koja su počinili Mansonovi sljedbenici u njegovo ime.

Nakon počinjenih ubojstava ostavili su svoj pečat na mjestu zločina, tako što su krvlju napisali izraze koji se pojavljuju u pjesmama grupe The Beatles, poput Helter Skelter i Piggies. Njihova fascinacija ovim bendom zaista je sezala u ekstreme.

Mansonov posjet bubnjaru The Beach Boysa

Kako je Manson težio karijeri vrsnog glazbenika, upoznavanje s Dennisom Wilsonom, bubnjarom benda The Beach Boys, činilo se kao odlična prilika za suradnju. Kako su se njih dvojica uopće upoznali? Postoji li neka tajna veza između najpoznatijeg surf benda i Mansona?

U proljeće 1968. Dennis Wilson je na putu kući naletio na dvije mlade žene koje su tražile prijevoz, ponudio im je pomoć i odveo ih kući. Kasnije ih je ponovno susreo na istom mjestu pa ih odlučio povesti u svoj dom. I gle čuda! Bile su to sljedbenice misterioznog gurua Charlesa Mansona.

Kako je morao požuriti u svoj glazbeni studio, gošće je ostavio same u svome domu, a kada se sljedećeg jutra vratio, dočekalo ga je iznenađenje. Dame i gospodo, Charles Manson, glavom i bradom. Wilson nije poznavao Mansona te je mislio da je nepoznat čovjek pred njim provalnik i u strahu za vlastiti život upitao ga je hoće li mu nauditi. Manson je na njegovo pitanje samo odmahnuo rukom rekavši da nije imao takve namjere te mu je čak želio i poljubiti stopalo.

Wilson je još više bio iznenađen kada je ušao u svoju kuću jer je ugledao 12 stranaca, Mansonovih sljedbenika. On je tako nekoliko mjeseci bio domaćin obitelji, a žene su bile njegove i Mansonove sluškinje. Na sebe je preuzeo i financijski dio te je čak bio spreman izdvojiti 100 000 američkih dolara kako bi “Obitelj” opstala. Da je barem znao u što se upušta…

Glazbena karijera

Mansonu se pružila prilika za audiciju za snimanje albuma kod Terryja Melchera, sina popularne američke glumice Doris Day i prijatelja te producenta benda The Beach Boys kojega je Manson upoznao u kući Dennisa Wilsona. Melcher, međutim, nije bio zainteresiran za potpisivanje ugovora s Mansonom. Manson je snimio nekoliko glazbenih komada u kućnom studiju Dennisova brata Briana Wilsona, dok su ostale pjesme nastale na nepoznatoj lokaciji.

Prvi i jedini Mansonov album „Lie: The Love and Terror Cult” snimljen je u razdoblju od 1967. i 1968. godine, a objavljen je 1970. Na njemu se nalazi 14 pjesama, a neke od njih su: Garbage Dump, Sick City i Look At Your Game, Girl. Godinu kasnije pjesmu Cease to Exist prisvojili The Beach Boys promijenivši joj tekst i kasnije ju preimenovali u Never Learn Not To Love. Mansonu nije bilo po volji što su se okitili njegovim perjem i promijenili neke od istaknutih riječi, stoga su članovi Mansonove obitelji glavnom vokalu Dennisu Wilsonu ukrali nekoliko zlatnih ploča te njegov 100 000 dolara vrijedan Mercedes.

Početak Mansonovih zločina

Manson je ostao razočaran nakon što, prema njegovim proročanstvima, rat nije izbio pa se odlučio poigrati i sam ga započeti. U glavi je zamislio da će ubiti utjecajne bijelce, nadajući se da će za njihovo ubojstvo okriviti crnce. Nakon toga područje svog djelovanja proširio bi i na crnce i cirkus može početi.

Ciljana meta bio je producent ploča Terry Melcher koji je odbacio Mansona kao glazbenika. Manson je u kolovozu 1969. okupio skupinu svojih sljedbenika, Texa Watsona, Susan Atkins i Lindu Kasabian, naredivši im da ubiju holivudsku elitu na lokaciji 10050 Cielo Drive, sjeverno od Beverly Hillsa. Na toj adresi živio je Melcher sa svojom djevojkom, glumicom Candice Bergen i glazbenikom Markom Lindsayem. Međutim, Manson nije znao da je kuću unajmio poznati bračni par, glumica Sharon Tate i filmski redatelj Roman Polanski. Polanski u to vrijeme nije bio kod kuće jer je u Londonu snimao film, a Tate je kratila vrijeme u kući brojeći sitno do poroda. Ono što će se dogoditi, grozi javnost i dan danas.

Prva žrtva Mansonove obitelji nažalost je bio 18-godišnji mladić Steven Parent koji je došao u posjetu svome prijatelju Garretsonu. Kada se u ranim jutarnjim satima vraćao kući, članovi Obitelji su ga detektirali i istog trena ustrijelili. Lindu Kasabian, jednu od počinitelja koja je čuvala stražu, Parentovo ubojstvo je užasnulo.

**Fun fact: engleski rock bend Kasabian dobio je naziv upravo prema Lindi Kasabian.

Tate kao simbol okrutnosti Mansonove obitelji

Ostalih troje sljedbenika provalili su u kuću te su Tate, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, i troje njenih prijatelja – pisca Frykowskog i njegovu partnericu Folger te frizera Sebringa odveli u dnevnu sobu i vezali ih. Sebring je pokušavao obraniti Tate, no spriječio ga je metak. Frykowski i Folger nekako su uspjeli pronaći izlaz, ali “Obitelj” nije željela odustati od njih te su izbodeni nožem do smrti.

sharon tate
Foto: findery.com

Linda Kasabian, kao glavna svjedokinja tijekom suđenja, rekla je da vidjela Frykowskog kako izlazi iz kuće prekriven krvlju te mu se ispričala i molila počinitelja da prestane, no njene molitve nisu uslišane.

Premda bi se zbog toga što je Tate bila u drugome stanju očekivala milost počinitelja, Susan Atkins ju je bez treptaja ubola u trbuh. Prije toga, Atkins joj je rekla: „Slušaj, kučko, nemam milosti za tebe. Umrijet ćeš i bolje se privikni na to”. Kasnije je njenom krvlju na ulazna vrata napisala riječ „svinja”.

natpis na ulaznim vratima
Foto: adamsteiner.uk

 

Manson je svojim sljedbenicima zamjerio to što su mjesto zločina ostavili vrlo neurednim. Sljedećeg je dana zaposlio novu skupinu svojih sljedbenika koji su učinili posao umjesto njega. Odveo je Watsona, svog najvjernijeg člana, te Krenwinkel i Leslie Van Houten do kuće bračnog para La Bianca u Los Feliz s naredbom da ih ubiju.

Osveta eliti

Pretpostavlja se da je kuća koju je iznajmio Polanski bila na meti jer je predstavljala svijet showbiza koji je odbacio Mansona i njegove nadobudne ideje, dok je ubojstvo bračnog para La Bianca bio pokušaj da se okrivi Crne pantere kao organizaciju koja se borila za prava crnaca, a istovremeno je podupirala radikalne marksističke ideje, zbog čega su se njeni pripadnici često sukobljavali s policijom.

Poznato je da su pripadnici Mansonove obitelji ubili oko 35 ljudi, no taj bi broj mogao biti i daleko veći. Godine 1971. Manson je osuđen na smrtnu kaznu, no godinu nakon smrtna kazna službeno je zabranjena u Kaliforniji. Njegova smrtna kazna izmijenjena je u doživotni zatvor.

Charles Manson
Foto: scmp.com

Jedino priznanje

Vlasnik producentske kuće Awareness, Phil Kaufman odlučio se pozabaviti Mansonovim albumom kojim je bio vrlo fasciniran. Smatrao je da je Manson vrlo loš gitarist, no da ima velik potencijal kao pjevač i tekstopisac te je vidio budućnost u njegovoj glazbi. Nakon što je Kaufman  1968. izašao iz zatvora preselio se k Mansonovoj „Obitelji”.

Manson je pristao dati autorska prava na svoju glazbu pod uvjetom da objavi njegovu ploču, što je on i učinio 6. ožujka 1970. godine, godinu dana nakon ubojstava. Kaufman nikad nije postao Mansonov sljedbenik, što je za Mansona bilo vrlo frustrirajuće pa su se ubrzo razišli.

Premda album nije postigao zavidan uspjeh, brojni glazbenici bili su inspirirani Mansonovom glazbom i često su ju izvodili. Pojedine pjesme s albuma su kasnije zapale za uho brojnim utjecajnim bendovima koji su ih koristili kao inspiraciju za svoja djela, poput Guns N’ Rosesa i Lemonheadsa.

Zakonski, Manson nije smio prikupljati tantijeme jer bi oni trebali pripasti obiteljima žrtava, no zbog globalnog interesa napravljena je iznimka. Ovdje bismo mogli postaviti pitanje bi li Mansonova glazba zbog monstruoznih zločina koje je počinio trebala biti zabranjena?

Još uvijek sam mišljenja da je umjetnost posebna i trebali bismo ju promatrati isključivo kroz spektar njene duhovne vrijednosti jer u umjetnosti ne bi smjela postojati linija razgraničenja.

Nesreća u ljubavi

U intervjuu za Rolling Stone 2013. godine javnost je upoznala novu ženu u Mansonovu životu, Afton Burton, prozvanu imenom Star. Star je iznijela jasne namjere da se želi udati za Mansona, a 2014. godine golupčići su dobili dozvolu za sklapanje bračnog veza. Star je tada imala 26 godina, a Mansonu je bilo 80. Brak nikada nije sklopljen jer je bračna dozvola istekla već godinu nakon, a pričalo se da se Star željela udati za Mansona samo kako bi nakon njegove smrti mogla javno prikazati njegovo truplo.

charles manson i star
Foto: dailyentertainmentnews.com

Kraj jedne velike priče

Manson je iza rešetaka proveo više od 40 godina te je 19. studenog 2017. godine preminuo prirodnom smrću u bolnici Bakersfield u Kaliforniji. U bolnicu je zaprimljen nekoliko dana ranije, no javnost nikada nije saznala kakve je zdravstvene probleme imao.

Četiri mjeseca nakon njegove smrti Vrhovni sud okruga Kern nastojao je utvrditi tko ima pravo tražiti Mansonovo tijelo. Javila su se četiri muškarca. Dvojica su tvrdili da su mu sinovi, jedan da je unuk, a posljednji je izjavio da je bio Mansonov dobar prijatelj. U ožujku 2018. godine Mansonovo tijelo predano je u ruke njegova unuka Jasona Freemana, sina Charlesa Mansona mlađeg. Freeman je rekao da želi kremirati njegovo tijelo i pepeo posuti na nepoznatu lokaciju.

Uistinu, Manson je bio u pravu kad je rekao da on nikada nije povukao okidač. Bio je siva eminencija koja je držala sve konce u rukama i povlačila ih kada je htjela. Njegove marionete pokoravale su mu se ne propitkujući moralnost njegovih i svojih postupaka. Manipulatorskim trikovima uspio im se uvući pod kožu i uspostaviti kontrolu nad njihovim umom, a da nisu ni shvatili da se poigrava s njima.

Mansonova priča o usponu i padu zaintrigirala je javnost. Čovjek koji je volio životinje i zalagao se za njihova prava naposljetku je pokazao svu okrutnost prema svojoj vrsti koja se godinama skrivala u njemu. Jednu je stvar itekako pogodio u sridu. Svijet nije zemlja čudesa, a ni mi nismo Alice.

Ovaj sadržaj kreiran je isključivo u edukativne svrhe te nikako ne služi promoviranju nasilnog ponašanja i kriminalnih radnji. Cilj mu je čitatelje upoznati sa slučajevima kriminalnog djelovanja koji su utjecali na pop kulturu i svijest građana diljem svijeta, istaknuti važnost adekvatne skrbi i brige za djecu i maloljetne osobe, ali i ukazati na potrebitost neprestanog ulaganja i pružanja pomoći osobama slabijeg socijalnog statusa, neovisno o njihovoj dobi. Ovim sadržajem također želimo obratiti pažnju na propuste u kaznenom sustavu, potaknuti dijalog vezan uz reformu domaćeg kaznenog zakona, naglasiti važnost mentalne higijene i mentalnog zdravlja, skrenuti pozornost na prepoznavanje opasnog ponašanja i osvijestiti potrebu za kreiranjem sigurne okoline za sve građane, bez obzira na njihove različitosti.

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari