Glazba

Lika Kolorado bira najdraže filmove uoči nastupa u Fonokinoteci

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako će ikome dobro sjesti pozornica Kinoteke, to će svakako biti Lika Kolorado. Pjevača Filipa Riđičkog prvo smo upoznavali kao glumca, basistica Ana Jelić multitalentirana je glazbenica i dizajnerica, a svoje glumačke afinitete ostvaruje u reklamama, bubnjaru Pavlu Guliću nije dosta jedan bend pa lupa po bubnju u još dva benda – Pips Chips & Videoclips i Killed A Fox, a gitarist Vanja Senčar se, osim glazbom, bavi i glazbenom kritikom upravo kod nas, na Ziher.hr.

U Fonokinoteci ih slušamo u subotu, 17. studenog kada će nam izvesti stvari s nadolazećeg, drugog studijskog albuma. Njih će prvi puta odsvirati upravo na pozornici kina, a mi smo ih pitali da nam napišu filmske naslove kojima se uvijek vraćaju i prisjete se kada su ih prvi puta gledali.

Pavle Gulić (bubanj)

“M” – super krimić, mračan, napet, jedan od prvih psiholoških trilera. Prvi put pogledao negdje početkom studiranja pa još par puta nakon toga. I dalje me svaki put oduševi njegova atmosfera.

“12 Angry Men” – moguće najdraži film. Jedna prostorija i 12 muškaraca, šta ti više treba! Šalu na stranu; odličan scenarij, odlična gluma, odlično razrađeni likovi, odlična priča. Gledao ga puno puta, prvi put vjerojatno isto oko upisa na fakultet; očito je tada u meni najjače gorila želja za gledanjem starih klasika.

“Glup i gluplji” – Oh, kakvog li zaokreta u žanru! Nisam mogao odoljeti staviti ovaj film na listu. Jedini film na svijetu koji će mi svaki put bit smiješan, iako sam ga gledao bezbroj puta i znam napamet. Prvi put sam ga gledao na telki ko klinac, a vjerojatno ću ga gledat i sa 8 banki kad će mi zubalo ispadat od smijeha.

Vanja Senčar (gitara)

“Peti Element” – Film koji mogu gledati uvijek i stalno. Prvi puta gledan kao ulov iz videoteke, što znači bez rezervacije. SF, akcija i komedija te Milla Jovovich, Bruce Willis, Gary Oldman i Chris Tucker u bezvremenskim ulogama.

“Rogue One: Priča iz Ratova Zvijezda” – Ok, da, volim SF. Rogue One je po meni najbolji i najkompletniji Star Wars film (originalna trilogija se ne komentira) i prava je šteta da ostali nisu snimani u tom duhu. Prvi put sam ga gledao u kinu, a nakon toga još par puta, uglavnom u sklopu lijenih nedjelja.

“Smrt na sprovodu” – Britanski original, naravno. Crna komedija koja na logičan način spaja nelogične situacije. Prvi put sam ulovio pola na TV-u pa sam morao loviti reprizu. Nije za svakoga…

Filip Riđički (vokal)

“Treći čovjek” – Ako ne zbog muzike (tko može ostati hladan na onaj soundtrack?), onda zbog atmosfere, Orsona Wellsa, i završnog kadra. Treba se vratiti tom filmu svako malo. Citat: “In Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love – they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock.”

“Clerks” – Prvi i najbolji film Kevina Smitha testament je da možeš snimiti sjajan film samo promatravši svoju zajednicu, uz minimalno novaca i fanfara, i podvući jednog demona kroz priču kojim komentiraš problematiku inertnog društva koji može, ako hoće, za dobro i za zlo, pronaći sreću u beznađu. Jedna trafika, jedna videoteka, tri dobra lika, i sjajan dijalog. That’s it.

“No Country For Old Men” – Coenovci at their finest još od “Farga”. Od kadrova Rogera Deakensa, besprijekorne režije; kaj se modernije kinomatografije tiče, ne možeš bolje od ovoga. Grozna je poruka da Zlo često pobjeđuje, ali i olakotna da život uvijek njemu usprkos ide dalje.

Ana Jelić (bas, prateća vokalistica)

“Crna mačka beli mačor” – Crna mačka beli mačor – jedini domaći film za koji su mi trebali titlovi Inače volim Kusturicu i vjerno pratim domaću filmsku scenu pa evo jedan zaista odličan!

“Clockwork Orange” – Za mene vrlo inspirativan u smislu estetike, a i dosta smo filozofirali o njemu na faxu pa mi je ostao drag srcu.

“Underground – The Julian Assange story” – Volim često pogledati nekakav biografski film, a s obzirom da nisam baš tolerantna na kompjutere, ova priča mi je zaista nevjerojatna i oduševljena sam genijalnošću tih stvarnih ljudi koji i danas hrabro djeluju.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari