Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Lika Kolorado bira najdraže filmove uoči nastupa u Fonokinoteci

13.11.2018. Zrinka Kunić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako će ikome dobro sjesti pozornica Kinoteke, to će svakako biti Lika Kolorado. Pjevača Filipa Riđičkog prvo smo upoznavali kao glumca, basistica Ana Jelić multitalentirana je glazbenica i dizajnerica, a svoje glumačke afinitete ostvaruje u reklamama, bubnjaru Pavlu Guliću nije dosta jedan bend pa lupa po bubnju u još dva benda – Pips Chips & Videoclips i Killed A Fox, a gitarist Vanja Senčar se, osim glazbom, bavi i glazbenom kritikom upravo kod nas, na Ziher.hr.

U Fonokinoteci ih slušamo u subotu, 17. studenog kada će nam izvesti stvari s nadolazećeg, drugog studijskog albuma. Njih će prvi puta odsvirati upravo na pozornici kina, a mi smo ih pitali da nam napišu filmske naslove kojima se uvijek vraćaju i prisjete se kada su ih prvi puta gledali.

Pavle Gulić (bubanj)

“M” – super krimić, mračan, napet, jedan od prvih psiholoških trilera. Prvi put pogledao negdje početkom studiranja pa još par puta nakon toga. I dalje me svaki put oduševi njegova atmosfera.

“12 Angry Men” – moguće najdraži film. Jedna prostorija i 12 muškaraca, šta ti više treba! Šalu na stranu; odličan scenarij, odlična gluma, odlično razrađeni likovi, odlična priča. Gledao ga puno puta, prvi put vjerojatno isto oko upisa na fakultet; očito je tada u meni najjače gorila želja za gledanjem starih klasika.

“Glup i gluplji” – Oh, kakvog li zaokreta u žanru! Nisam mogao odoljeti staviti ovaj film na listu. Jedini film na svijetu koji će mi svaki put bit smiješan, iako sam ga gledao bezbroj puta i znam napamet. Prvi put sam ga gledao na telki ko klinac, a vjerojatno ću ga gledat i sa 8 banki kad će mi zubalo ispadat od smijeha.

Vanja Senčar (gitara)

“Peti Element” – Film koji mogu gledati uvijek i stalno. Prvi puta gledan kao ulov iz videoteke, što znači bez rezervacije. SF, akcija i komedija te Milla Jovovich, Bruce Willis, Gary Oldman i Chris Tucker u bezvremenskim ulogama.

“Rogue One: Priča iz Ratova Zvijezda” – Ok, da, volim SF. Rogue One je po meni najbolji i najkompletniji Star Wars film (originalna trilogija se ne komentira) i prava je šteta da ostali nisu snimani u tom duhu. Prvi put sam ga gledao u kinu, a nakon toga još par puta, uglavnom u sklopu lijenih nedjelja.

“Smrt na sprovodu” – Britanski original, naravno. Crna komedija koja na logičan način spaja nelogične situacije. Prvi put sam ulovio pola na TV-u pa sam morao loviti reprizu. Nije za svakoga…

Filip Riđički (vokal)

“Treći čovjek” – Ako ne zbog muzike (tko može ostati hladan na onaj soundtrack?), onda zbog atmosfere, Orsona Wellsa, i završnog kadra. Treba se vratiti tom filmu svako malo. Citat: “In Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love – they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock.”

“Clerks” – Prvi i najbolji film Kevina Smitha testament je da možeš snimiti sjajan film samo promatravši svoju zajednicu, uz minimalno novaca i fanfara, i podvući jednog demona kroz priču kojim komentiraš problematiku inertnog društva koji može, ako hoće, za dobro i za zlo, pronaći sreću u beznađu. Jedna trafika, jedna videoteka, tri dobra lika, i sjajan dijalog. That’s it.

“No Country For Old Men” – Coenovci at their finest još od “Farga”. Od kadrova Rogera Deakensa, besprijekorne režije; kaj se modernije kinomatografije tiče, ne možeš bolje od ovoga. Grozna je poruka da Zlo često pobjeđuje, ali i olakotna da život uvijek njemu usprkos ide dalje.

Ana Jelić (bas, prateća vokalistica)

“Crna mačka beli mačor” – Crna mačka beli mačor – jedini domaći film za koji su mi trebali titlovi Inače volim Kusturicu i vjerno pratim domaću filmsku scenu pa evo jedan zaista odličan!

“Clockwork Orange” – Za mene vrlo inspirativan u smislu estetike, a i dosta smo filozofirali o njemu na faxu pa mi je ostao drag srcu.

“Underground – The Julian Assange story” – Volim često pogledati nekakav biografski film, a s obzirom da nisam baš tolerantna na kompjutere, ova priča mi je zaista nevjerojatna i oduševljena sam genijalnošću tih stvarnih ljudi koji i danas hrabro djeluju.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 445 times, 1 visits today)

Komentari