Intervju

Lina Krnic (Kutija knjiga): “Čitajte djeci i ako su već samostalni čitači jer djeca kroz knjige uvijek uče nešto novo”

kutija knjiga
Vrijeme čitanja: 9 minute

„Mama, meni se nešto čita”, „ja bih za rođendan knjigu”, „ići ću van kada završim s ovim poglavljem” – kada bi neko dijete izgovorilo ove i ovakve rečenice, mnogi bi roditelji ostali u šoku. Načitanost nam je općenito, kao narodu, velika boljka, a u godini čitanja u Hrvatskoj, među mnogobrojnim manifestacijama i inicijativama, jedna mi je zapela za oko.

Kutija knjiga projekt je izdavačke kuće Ibis grafika i donosi ono što bih, da sam u ovom trenutku desetogodišnjakinja, s nestrpljenjem čekala. Svaki mjesec na kućnu adresu pretplatnika dolazi Kutija knjiga puna novih čitalačkih sadržaja i poklona. O ovom zanimljivom i hvalevrijednom projektu razgovarala sam s Linom Krnic iz Ibis grafike, ujedno i voditeljicom samog projekta.

U doba kada djeca mole roditelje da im kupe plišane hobotnice i pop it fidgete, vi radite nešto totalno “ludo” – potičete djecu na čitanje! Kako je došlo do ideje za Kutiju knjiga?

Mi uvijek nastojimo poticati djecu na čitanje! Već godinama objavljujemo slikovnice i nastojimo da one uvijek budu vrijedne i zanimljive, odnosno, da ih djeca, i roditelji, rado čitaju. Posljednjih godina sudjelujemo i u europskim projektima koji se tiču knjiga i poticanja čitanja. Kad smo prošle godine bili u pravom lockdownu, u travnju i svibnju, bio je otvoren novi natječaj. U to vrijeme već nam je jedan projekt bio u tijeku, ali smo, s obzirom na situaciju, imali dovoljno vremena za detaljno pripremiti još jedan. Proširili smo i razradili postojeći projekt: Kutija knjiga učinila nam se odličnom aktivnošću koja će nadomjestiti druge aktivnosti putem kojih smo prije surađivali izravno s našom publikom, a uključivale su gostovanja autora i uživo predstavljanje knjiga.

Iako su nam već postojeći programi pretplate poslužili kao inspiracija, ovu smo Kutiju razvili na svoj, ibisovski način – glavni nam je cilj od početka ponuditi kvalitetan sadržaj, a to uključuje i knjige i sve ostalo što se u Kutiji nalazi. Važnim smatramo i predstavljanje manje poznatih, a izvrsnih autora čime se nadamo da ćemo djecu, a i roditelje, potaknuti da i sami potraže takve naslove. Također, Kutija može poslužiti i kao pomoć roditeljima koji u mnoštvu dječje književnosti možda ne mogu pronaći baš ono što traže za svoje dijete – naša je Kutija personalizirana i sadržaj svake je zasebno osmišljen!

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Kutija knjiga namijenjena je djeci do 10 godina, dakle djeci koja tek počinju stvarati čitalačke navike. Kakav je odaziv do sada, kakve su povratne informacije? Koji je minimalan uzrast za konzumaciju sadržaja Kutije?

Tako je, trenutna preporučena dob je od 3 do 10 godina. Niža granica stvorena je prvenstveno zbog vrste poklona koji dolaze uz knjige, ali u dogovoru s roditeljima već smo nekoliko Kutija prilagodili mlađima, ali i starijima. Odabrali smo ovaj raspon godina jer je njemu posvećen i najveći broj naših izdanja za djecu i mlade, no u planu je proširenje u oba smjera.

Budući da je ovo tek početak projekta, vrlo nam je drago vidjeti da se većina kupaca odlučuje na pretplatu (Kutiju je moguće kupiti i jednokratno) čime nam pokazuju da vjeruju našem odabiru i kvaliteti proizvoda! Također, dio kupaca predstavlja novu publiku, tj. one koji još nemaju naše knjige – upravo je dopiranje do nove publike bio jedan od glavnih ciljeva ovog projekta i zadovoljstvo nam je njima predstavljati nove autore. I nama i kupcima ovakav je način poslovanja nov, stoga smatramo da je odaziv prilično dobar! Svakog mjeseca broj pretplatnika polako se povećava, a uz njihove komentare, nastojimo buduće Kutije i proces narudžbe dovesti do savršenstva! Komentari naših kupaca vrlo su pozitivni, a najveće nam je zadovoljstvo kada vidimo da se isti kupci odlučuju za pretplatu nakon isprobane jednokratne Kutije.

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Što se sve krije u Kutiji knjiga?

Postoje dvije opcije Kutije, mala i velika. U maloj Kutiji nalazi se najmanje jedna knjiga, dok se u velikoj nalaze najmanje dvije knjige. Ostali sadržaj sličan je u obje Kutije – knjige uvijek prate kreativni listići koje sami osmišljavamo, a ostali pokloni mijenjaju se svaki mjesec. U svakoj Kutiji nalazi se još i personalizirano pismo urednika te dodatni sadržaji poput pozivnica na događaje koje organiziramo, nagradne igre i kuponi za naš dućan, a svi pretplatnici u svojoj prvoj Kutiji dobivaju i dnevnik čitanja. Za lipanjsku Kutiju pripremamo i posebno iznenađenje za one malo starije u dogovoru s jednim od autora knjiga 😉 Važno je napomenuti i da je vrijednost sadržaja Kutije uvijek veća od njene cijene, a dio sadržaja nije niti dostupan u slobodnoj prodaji.

Oni koji se odluče pretplatiti na Kutiju knjiga, na poklon dobivaju dnevnik čitanja. O čemu se točno radi?

Dnevnik čitanja nastao je kako bi djecu potaknuo na angažirano čitanje. U dnevniku se nalazi dovoljno prostora za zapise o trideset knjiga, a zadaci za svaku knjigu mijenjaju se kako ispunjavanje ne bi postalo monotono. Kako bismo potaknuli djecu ne samo na kreativno čitanje, već i pisanje, u dnevnik smo uključili i nagradni zadatak u kojem djeca šalju svoje sastavke o nekoj pročitanoj knjizi. U dnevniku se krije još par dodataka, među kojima je i naša preporuka knjiga za različite uzraste. Odlučili smo dnevnik uključiti kao poklon za pretplatnike u Kutiju kako bi sve knjige koje su raspakirali iz naše Kutije zapamtili još bolje!

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Kako izabirete knjige koje će pretplatnicima stizati u Kutiji? Radi li se o domaćim ili stranim autorima? Što su do sada (do svibnja) sadržavale mjesečne Kutije?

Svaki mjesec napravimo okvirni plan što ćemo staviti u kutiju – odaberemo dva naslova za mlađe i dva za starije čitatelje. Ponekad knjige biramo prema sezonskoj prikladnosti, no uvijek nam je glavni kriterij da su i tekst i ilustracije kvalitetne – to nam je i općenito najvažniji kriterij pri objavljivanju knjiga tako da sve knjige dolaze u obzir! Trudimo se da barem jedna od knjiga bude jedno od najnovijih izdanja čime će primatelji Kutije ponekad imati priliku otvoriti svoje knjige već i prije nego što su dostupne u slobodnoj prodaji.

Ipak, nisu sve Kutije iste jer završni odabir dolazi nakon što primimo podatke o djetetu (ili djeci) koje prima Kutiju. Svi kupci imaju opciju ispunjavanja dodatnog upitnika kojim nam mogu bolje predstaviti djecu – koliko imaju godina, koje su im najdraže knjige, slikovnice i autori, koji su im hobiji te imaju li već neke naše knjige. U Kutiji se nalaze knjige domaćih i stranih autora – na taj način ne upoznajemo djecu samo s knjigama, već i s različitim zemljama i gradovima iz kojih autori dolaze, a važno mjesto u predstavljanju djela čine i prevoditelji koje uvijek želimo istaknuti.

Do sada su se u Kutijama našli sljedeći naslovi (ne uključujući izmijenjene kutije)

Za mlađi uzrast:

Travanj – Andreja Peklar: „Mjesec i ja” (Slovenija), Davorka Semenić-Premec: „Vera i Srećkomeđubuhama” (Hrvatska)
Svibanj – Jan de Kinder: „Veliki Vuk, a boji se šume…” (Belgija), Benas Bėrantas: „Baubauk” (Litva)

Za stariji uzrast:

Travanj – Anete Melece: „Kiosk” (Latvija), Aino Havukainen i Sami Toivonen: „Detektivi Tiko i Piko” (Finska)
Svibanj – Jana Bauer: „Ding dong priče” (Slovenija), Nives Madunić Barišić: „Zelena princeza i druge kvrgave priče” (Hrvatska)

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Čitaju li djeca više nego odrasli? U kojoj dobi se ta brojka preokrene i što mislite zašto se to dogodi?

Odrasli više čitaju, jer oni čitaju dvaput! Jednom sebi i jednom djeci! Oni koji čitaju, naravno. A nažalost, prema istraživanjima koja se kod nas provode jednom godišnje, još je uvijek jako puno osoba svih dobnih skupina koje uopće ne čitaju. I koje se vjerojatno uopće ne može nagovoriti da počnu čitati.

Čini mi se da se posljednjih godina ipak povećala svijest o tome da djeci treba čitati. Treba im čitati i kada već postanu samostalni čitači, naročito ako to traže. Čitanje nije samo svladavanje tehnike čitanja, oni moraju iz svake knjige naučiti nešto novo. Moraju naučiti nove riječi, nove izraze, upoznati nove svjetove. Još dok su mali s njima treba početi aktivno čitati, učiti ih kako da pristupaju tekstu koji s vremenom postaje sve zahtjevniji. Tako da budu spremni na složene tekstove kad za to dođe vrijeme. A ako i prestanu čitati u pubertetu, veća je vjerojatnost da će se kasnije vratiti čitanju.

Ali ako ne nauče postupno čitati sve zahtjevnije tekstove, u neko doba naći će si bolju zabavu od knjiga. Ovi pak, koji su aktivno čitali cijelo vrijeme, lako će prepoznati koji su dobri, a koji loši tekstovi i kakvo se bogatstvo skriva u dobrim tekstovima. I oni postaju pravi, odrasli čitatelji, koji će čitati i sebi i svojoj djeci.

Svi znamo da obrazovni program djecu potiče na čitanje kroz sustav lektira, no kako vi gledate na to? Mislite li da je to dobar pristup? Što još možemo učiniti da djeca rado i s veseljem uzimaju knjigu u ruke?

Smatram da postoje djela iz književnosti o kojima sigurno svi moraju barem ponešto znati, ali više o tome pričati prešlo bi uvelike ovaj format razgovora. Isto tako mislim da se svi trebamo brže prilagođavati novonastalim okolnostima. Trebalo bi više reklamirati knjige i čitanje. Kada bi na TV bilo više programa koji promiče čitanje, sigurno bi bila bolja situacija. Zamislite samo reklamu koja govori o bliskosti među članovima obitelji i na kraju umjesto rečenice: to je zato što imate mobitel te marke, stoji: to je zato što imate knjigu koja se zove xxx, sigurno bi se promijenila situacija u društvu.

Kako je Harry Potter svojevremeno mogao dobiti toliku reklamu? Bilo je prestižno među djecom i mladima imati svog Harryja Pottera! Mogli bismo otvoriti mnoga pitanja o tome što je uzrok slaboj promidžbi čitanja na TV-u, prvenstveno mislim na književnost za djecu, možemo govoriti o kvaliteti ponuđene literature, o percepciji čitanja u društvu, o popularizaciji čitanja, o otvorenosti medija prema prijedlozima autora i drugih koji se bave književnošću za djecu… Kada bi neki glumac svaki dan u istom terminu pročitao jednu priču za djecu, to bi bio dobar početak.

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Mi se sa svoje strane trudimo da ponudimo nove, zanimljive i kvalitetne knjige. Prevodimo i objavljujemo knjige autora cijenjenih u njihovim zemljama, za koje se kod nas nikad nije ni čulo, a kamoli da je netko čitao neku njihovu priču. Šteta je da vrijedna djela djeci ne budu dostupna samo zato što ne razumiju jezik. Ako ne čuju priče raznih autora, kako će naučiti prepoznati što je dobro?

Godine 2017. uključili smo se u međunarodni projekt Naša mala knjižnica koji provodimo i danas. U njemu sudjeluje preko 200 škola i vrtića širom Hrvatske. Projekt nudi ‘paket’ od 6 knjiga i uz to pripadajuće zabavne zadatke u kreativnim knjižicama. U Ibis grafici smatramo da se naglasak treba staviti na kreativno čitanje. Ukratko: svako dijete u grupi dobiva svoju kreativnu knjižicu koja se ispunjava tijekom godine. U knjižicama su zadaci i opisi aktivnosti, nastali na osnovu sadržaja knjiga, koje se predlažu voditeljima da ih provode s djecom. Djeca izrađuju čitateljske vlakiće, čitateljske kutke, razmjenjuju književne junake te nama šalju svoje uratke vezane za pročitane knjige. Natječu se tko će više pročitati! A mi sve objavljujemo na posebnoj stranici Naše male knjižnice i neke autore-skupine poklonima stimuliramo. Često je teško odlučiti se koji su radovi najbolji.

U samo nekoliko godina ovaj se projekt uistinu proširio na velik broj obrazovnih ustanova, a komentari učitelja, odgajatelja, djece i roditelja pokazuju nam da djeca ne prestaju voljeti čitanje zbog odlaska u školu. U budućnosti se nadamo i proširenju aktivnosti i na više razrede osnovnih škola. Za njih ćemo osmisliti zadatke primjerene njihovoj dobi. I napraviti sve da ih zainteresiramo.

U kutijama se ne nalaze samo književni sadržaji – otkrijte nam što još vaši mali pretplatnici mogu očekivati da će pronaći u svojoj Kutiji?

Osim književnih sadržaja, u Kutiji se skrivaju korisni, zabavni ili fini pokloni! Jedan poklon uvijek pripremamo sami, a drugi predstavlja pravo iznenađenje budući da ga predstavljamo u suradnji s malim obrtnicima i OPG-ovima. Do sad su to bili fini prirodni sokovi OPG-a Štenta, te čokoladne mandolice Bakinih poklona. Kroz suradnju s malim proizvođačima želimo promovirati njihove kvalitetne proizvode, a istovremeno u Kutiju dodati odličan proizvod u kojem mogu uživati i djeca i roditelji! Što se tiče Ibisovih poklona, do sad je djecu razveselilo mali plišani Grubzon te pribor za čitatelje koji se sastojao od bilježnice s crtama, bilježnice bez crta, blokića, straničnika i par olovaka!

kutija knjiga
Foto: Ibis grafika

Predstavite nam partnere koji su zaslužni za realizaciju projekta Kutija knjiga!

Prije svega moramo napomenuti da je Kutija knjiga dio projekta započetog krajem prošle godine imena ‘Knjige iz kutije’. Projekt je realiziran uz pomoć sredstava Kreativne Europe u sklopu programa za poticanje prijevoda književnosti s manje korištenih europskih jezika. Moramo spomenuti i svoje suradnike iz Slovenije, izdavačku kuću Sodobnost koji su nedavno pokrenuli svoju inačicu Kutije. U suradnji s njima razvili smo dizajn same Kutije, a surađujemo i pri izradi ostalih materijala.

Već sam spomenula da se u svakoj Kutiji nalaze i pokloni vanjskih suradnika, do sad su to bili OPG Štenta te Bakini pokloni. A sljedeće ćete otkriti kada otvorite lipanjsku Kutiju!


Pratite na Facebooku – Ibis grafika i Kutija knjiga


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari