Vizart

Lokoti – simboli bezuvjetne ljubavi i u Zagrebu!

Foto:facebook.com/lovelocksusa
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/lovelocksusa
Foto:facebook.com/lovelocksusa

Parovi si na različite načine već stoljećima izjavljuju međusobno ljubav. Izgleda da su slatkiši ili buketi ruža u posljednje vrijeme out. Došlo je vrijeme lokota koji jamče dugu ljubav.

U svijetu je nadaleko poznata ova romantična tradicija stavljanja lokota, a ova romantika je došla u i Hrvatsku, točnije u Zagreb. Mjesto za postavljanje lokota se nalazi na ogradi ispred MSU-a, a početak akcije je bio jučer 21. ožujka 2013., na prvi dan proljeća. Nije slučajnost da je na ovaj dan pokrenuta akcija jer proljeće simbolizira buđenje prirode, života kao i  ljubavi.

Foto:ziher.hr
Foto:ziher.hr

Ljubavni lokoti će ostati trajno na tom mjestu kao umjetnička instalacija u sklopu MSU-a. Love locks ili Ljubavni lokoti običaj je raširen u više od 30-ak zemalja svijeta (Italija, Mađarska, Južna Koreja, Njemačka, Urugvaj,Francuska,..). Ritual se sastoji od zajedničkog postavljanja lokota (zaljubljenih osoba) s ispisanim imenima ili možda njima važnim datumom da bi potom bacili ključić u rijeku ili jezero, što je u zagrebačkom slučaju Sava, kako nitko drugi ne bi mogao otključati i osvojiti njihova srca.

Još kao djeca smo u spomenare upisivali pjesmicu koju možemo povezati sa ovom novom tradicijom, a stihovi idu ovako: “U srce sam te zaključala, ne možeš izaći, ključić sam izgubila, ne mogu ga naći!”

Foto:.facebook.com/lovelocksusa
Foto:.facebook.com/lovelocksusa

Podrijetlo tih lokota je tajanstveno. Smatra se kako ova tradicija  potječe od književnika Federica Moccia i njegova romana  “Želim te”  gdje zaljubljeni par pričvrsti lokot sa svojim imenima na uličnu svjetiljku na mostu, potom se poljube  i bace ključ u Tiber.

Osnivači ove akcije je Udruga Pipilota (Tea Lončar, Martina Nemet, Maja Maček) u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU).

Svi građani, turisti, prolaznici i oni kojima je ljubav važna mogu doći i postaviti svoj lokot na određeno mjesto. Prošetajte do zgrade MSU-a, stavite svoj ljubavni lokot na ogradu desno od ulaza u MSU, te tako malim znakom, simbolom zapečatite svoju ljubav.

Be social

Komentari