Vizart

Izložba Maksimir – Povijest i kvartovski simboli

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Izložba „Maksimir – Povijest i kvartovski simboli“ u Muzeju grada Zagreba donosi pregled povijesti ovog zagrebačkog kvarta, od pripojenja gradu 1900. pa sve do nedavnih važnih datuma, poput (nesretnog) uređenja Kvaternikovog trga 2008. godine.

Prve asocijacije uz Maksimir svakako su istoimeni park sa Zoološkim vrtom i Dinamov stadion. No, ovaj kvart je puno više od toga, naprosto je neizostavan u svakom razdoblju povijesti Zagreba posljednjih 100 godina. Kroz mnoštvo fotografija, izložaka i zanimljivih tekstova, izložba pokriva sve važnije aspekte jednog gradskog naselja: društveni i kulturni život, arhitekturu i privredu.

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Bukovački ljetnikovci nastajali su kao velika imanja s vinogradima, pašnjacima i vrtovima gdje su se imućna gradska gospoda mogla odmoriti od gradske vreve, obzirom da je tada to područje bilo na rubu grada. Izložba upozorava na važnost ovih ljetnikovaca u kontekstu „vrijednosti grada“, te loše očuvanosti objekata.

Bili na odmoru na Bukovcu ili pak u cjelogodišnjem prebivalištu u Donjem gradu, crkva Majke Božje Remetske jedno je od ključnih mjesta duhovnog života Zagrepčana. Zanimljivost je da naziv „Remete“ dolazi od latinskog naziva za pustinjake – eremitae.

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Perivoj Maksimir jedan je od najstarijih parkova u regiji. Interesantna je činjenica da je već od svog osnutka 1794. godine bio namijenjen svim građanima, iako su tada parkovi prvenstveno bili rezervirani samo za više društvene slojeve. Uz temu perivoja nemoguće je ne spomenuti Zoološki vrt. Otvoren pod imenom „zoološki vrtić“, status „vrta“ stekao je tek s dolaskom prvog lava!

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Mali broj Zagrepčana zna da je nekada na Kvaternikovom trgu postojala Patria – prva tvornica konjaka u državi koja je slijedila francuski način proizvodnje. Još jedno neizostavno industrijsko ime iz Maksimira svakako je Kraš. Pod imenom Union već se 1930-ih proizvode bomboni Bronhi i Kiki. Slogan za Bronhi glasio je „Kašalj manji ili veći Bronhi uspješno liječi“, a za Kiki onaj dobro poznati „Bilo kuda, Kiki svuda“. Ne manje važno u povijesti ovog kvarta, na izložbi se može doznati i o RIZ-ovim televizorima i početcima Foto Kemike, nekada vodeće tvornice fotomaterijala u ovom dijelu Europe.

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Kako je Srebrnjak od vinograda postao jedna od najelitnijih zagrebačkih četvrti, kako su izgledali najsjajniji dani u povijesti kluba Dinamo i još puno zanimljivih priča možete doznati u Muzeju Grada Zagreba do kraja svibnja, gdje gledajući izložbu možete uživati u cvrkutu ptica i odmoriti na maksimirskoj klupi.

Be social

Komentari