Vizart

Modni punk kaos: Velika izložba u njujorškom MET-u

Foto: The Metropolitan Museum Of Art
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: The Metropolitan Museum Of Art
Foto: The Metropolitan Museum Of Art

Bilo da je Punk is not dead ili Viva la punk, punk groznica se zadržala do dana današnjeg, kako u glazbi i modi tako i u stilu života. Njujorški Metropolitan Museum of Art, svjestan važnosti punka, posvetio mu je izložbu, naglašavajući njegov modni. Pankerima je stil jako bitan, koliko se god trudili da izgledaju da se ne trude oko izgleda, oduvijek su bili stilski prepoznatljiva subkultura, čiji su elementi ušli i u modu svakodnevice. Počevši od zakovica, ziherica i kožnih jakni, pa sve do jarkih boja kose i rasparanih traperica. Punk subkultura je postala, još je, a vjerojatno će to i dugo ostati, aktualna i “in” !

Foto: facebook.com/ The Metropolitan Museum of Art, New York
Foto: facebook.com/ The Metropolitan Museum of Art, New York

Izložba pod nazivom Punk: Chaos to Couture uključuje oko 100 odjevnih primjeraka velikih modnih imena: Vivienne Westwood (koja se sama 70-ih postala djelom punkerske subkulture), Chanel, Givenchy, AlexanderMCQueen, Marc Jacobs… Osim toga, prati punk odjeću od samog začetka, prvih D.I.Y uradaka rasparanih majica i traperica, do punka danas – kao izvora nadahnuća svjetski poznatim dizajnerima. Dizajnerski izlošci uključuju Versacijevu haljinu od ziherica koju je Liz Hurley 1994. nosila na premijeri filma “Četiri vjenčanja i jedan sprovod”, haljinu Vivienne Westwood s britanskom zastavom Union Jack i engleskom kraljicom (neizbježnim simbolima punk odjeće) i mnogih drugih buntovnih primjeraka po uzoru na, ne samo punk-stil, nego i na tadašnje punk ikone (Sid Vicious, John Lydon, Patti Smith, Gary Wilson).

Foto: The Metropolitan Museum of Art
Foto: The Metropolitan Museum of Art

Uz izložene odjevne primjerke, izložba je popraćena multimedijalnim sadržajima, tako da svaki dio prati i odgovarajuća glazba (The Clash, Sex Pistols, Ramones) iz određenog razdoblja punka. Tematski je podijeljena na njujorški i londonski punk, dio pod nazivom “Odjeća za heroje”, i posebnu “Uradi sam” sekciju, prepunom punkerskih modnih dodataka- ziherica, zakovica, lanaca, lokota, šiljaka itd. Andrew Bolton, kurator kostimografskog instituta, za punk tvrdi da je njegovim ulaskom u svijet mode srušio sve granice i učinio sve mogućim te postao fenomen koji je promijenio i prodrmao London. Izložba će biti otvorena od 9. svibnja do 14. kolovoza, a u znak otvorenja će se 6. svibnja održati velika gala zabava. Uzvanike čine velika imena modne scene, uključujući slavnu Annu Wintour, Givenchyjevog kreativnog direktora Riccarda Tiscija, koji za izložbu i gala predstavljanje surađuje s filmskom noir zvijezdom Rooney Marom, slavnoj po Larssonovoj ekranizaciji “Muškarci koji mrze žene”.

Foto: The Metropolitan Museum of Art
Foto: The Metropolitan Museum of Art

Ukoliko već niste u mogućnosti posjetiti ovu izložbu koja spaja glazbu i kult punka, ohrabrite se bar riječima djelatnika MET muzeja, Nicka Knighta koji naglašava kako je cilj izložbe ne samo odati čast punku, nego potaknuti ljude da stvari čine na svoj način. Što znači, bez straha, da pri tom ne čekaju da im netko drugi naređuje što trebaju učiniti. Izgleda da svakom od nas tu i tamo zatreba zrnce punka, bilo kroz modu ili glazbu, da se malo ohrabrimo!

Be social

Komentari