Izvedbene umjetnosti

Najavljeno 48. izdanje PIF-a: Između tradicionalnog i eksperimentalnog lutkarstva

pif
Foto: www.pif.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 14. do 19. rujna u Zagrebu će se održati 48. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva.

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta, predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF!  (od 11.9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Festival će otvoriti predstava „Tutu“ nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošloga stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije.

Foto: www.pif.hr
Foto: www.pif.hr

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala. Pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, UOAS će nam predstaviti svoju viziju Šimunovićeve „Duge“, koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati profesionalnim produkcijama. UAOS će se predstaviti i u popratnom programu I TO JE PIF… s čak četiri predstave (O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, Kuma smrt, Zlatokosa i Mjesečina) u kojima će predstaviti šarolike mogućnosti lutkarskog izraza i vještinu animacije kao zalog u bolje lutkarsko sutra.

Novina ovogodišnjeg festivala je filmski program u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad Lutkomendija, čije je prikazivanje posvećeno autoru tog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

Ulaznice za 48. PIF mogu se kupiti u pretprodaji 10. i 11. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći će se kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave bit će dostupne i putem internetske stranice http://www.pif.hr, na kojoj se može pronaći i cjelokupan program festivala.

Be social

Komentari