Glazba

Najbolji klubovi svijeta (I. dio)

Foto: pinterest.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: pinterest.com
Foto: pinterest.com

Za sve avanturiste, putoholičare ili sanjare s iscrtanom kartom svijeta punom željnih odredišta (bar za početak, i to je prvi korak) koji žele u svom putovanju biti sigurni da će doći na pravo mjesto. Pravo mjesto ugodnog ambijenta i još ugodnije akustike. Jer, zašto na putovanju već i ne zaviriti u najbolje ili najkultnije rock klubove, zašto ne spojiti ugodno s korisnim i dati sebi priliku negdje tamo daleko od doma da ostanemo vjerni glazbeni manijaci koji će još utoliko biti sretni što će možda čuti uživo neko veliko ime. Zvuči idilično, nadam se ne i previše idealistično.

Ziher je za vas izdvojio nekoliko odredišta diljem svijeta, pa zavrtite globus i možda vam se posreći!

EUROPA

The 100 Club – London

Foto: facebook.com/ The 100 Club
Foto: facebook.com/ The 100 Club

Prvi put je nešto uživo zasviralo na adresi Oxford Street 100 još davne 1942. Iako je 1948. na kratko postao Jazz club, nikada se nije orijentirao isključivo na jedan glazbeni pravac. Od tad je klub utjelovio glazbu u njenoj cjelosti, od reggea preko jazza sve do punka. Upravo se tu održao prvi Punk festival, jednog četvrtka 1976., a na pozornici Sex Pistolsi, The Clash, The Damned, Siouxsie & The Banshees uz mnoge druge, po prvi put u Londonu.

Le grand Rex – Paris

Foto: facebook.com/ Le grand Rex- Page Officielle
Foto: facebook.com/ Le grand Rex- Page Officielle

Art deco kino iz  1932. i najpoznatije mjesto za koncerte u gradu (iako ga ipak većina posjećuje kao kino), sve to pod ogromnim lusterom nalik zvjezdanom nebu. Uz takav interijer usklađena je i glazba, pa su tako posjetitelji imali priliku čuti dosta toga od Wilca, Smashing Pumkinsa, Toma Waitsa sve do Radioheada.

Paradiso – Amsterdam

Foto: facebook.com/ Paradiso Amsterdam
Foto: facebook.com/ Paradiso Amsterdam

Očito je vintage ambijent poželjan, pa u tu kategoriju možemo svrstati i amsterdamski Paradiso koji je zapravo crkva iz 19. stoljeća. Preuređen za pozorište mnogih glazbenih atrakcija, i to ne samo uključujući one koncertne. U samom centru grada već od davna slovi kao glavno okupljalište brojnih subkultura, ali i jedno od prvih javnih mjesta u Amsterdamu na kojem je bilo dozvoljeno korištenje lakih droga. Izvođači? Impresivan i dugačak popis – Joy Division, Rolling Stonesi, U2, Pink Floyd, Velvet Underground, Ramones, RHCP, Coldplay, Arctic Monkeys…

O2 Academy Brixton – London

Foto: facebook.com/ o2 Academy Brixton
Foto: facebook.com/ o2 Academy Brixton

Nije samo određena za rock glazbu, iako su ugostili The Clash i Sex Pistolse, ali se definitivno smatra jednom od najpoznatijih. Nekoć kino iz 1920., sada ne samo mjesto održavanja brojnih koncerata nego i mjesto snimanja mnogih spotova raznih glazbenih legendi. Od Pistolsa do Madonne, dvorana može primiti do 5 tisuća posjetitelja i proglašena je čak dvanaest puta najboljim mjestom za koncerte.

E- Werk – Köln

Foto: facebook.com/  E - Werk
Foto: facebook.com/ E – Werk

Zaštićeni spomenik i nekadašnja tvornica tek je 1991. postala mjesto za glazbu. Barem je tako tada odlučio kölnški bend BAP. Od tada je E-Werk velika koncertna dvorana (koja može primiti 2 tisuće ljudi) u kojoj se održavaju i druge razne manifestacije, uključujući i slavni njemački karneval. Ovdje su svirali mnogi izvođači njemački, ali i strani počevši od RHCP-a, The Prodigyja, Dawida Bovieja sve do Coldplaya i Ziggy Marleya.

 

AUSTRALIJA

The Annandale HotelSydney  

Foto: annandalehotel.com
Foto: annandalehotel.com

Sve je započelo 1930-ih kao obični Aussie pub. 80-ih se zakuhalo i počele su svirke, pa je Annandale Hotel postao ne samo koncertni prostor nego i institucija Sydnejskog rocka. Od tada, pretežno orijentiran na rock glazbu, u njemu nastupaju brojni australski (Jet, Architecture In Helsinki), ali i neki strani bendovi i izvođači kao što su Joan Jett, The Black Lips, The Cribs, The Von Bondies, The Yeah Yeah Yeahs, Death Cab For Cutie i mnogi drugi.

Hordern Pavilion – Sydney

Foto: playbillvenues.com
Foto: playbillvenues.com

Hordern Pavilion u Moore Parku jedno je od najstarijih koncertnih dvorana u Sydneyu. Kao građevina je jedan od zaštitnih znakova Sydneya još od 1924., danas najpoznatija upravo po koncertima, iako se tu još održavaju razne manifestacije, a jednom je čak Pavilion bio centar boksaškog prvenstva. Nemoguće je nabrojiti tko je sve nastupao tu, samo neka od imena uključuju Depeche Mode, Erica Claptona, Iron Maiden, New Order, Nirvanu, The XX…

The EsplanadeMelbourne

Foto: www.espy.com.au
Foto: www.espy.com.au

Poznat pod nadimkom Espy, već preko 100 godina je mjesto raznovrsnih glazbenih događanja u Melburnškom dijelu grada St. Kilda. Ugostili su mnoge bendove i glazbeni program traje cijeli tjedan, radilo se o hip-hopu ili rocku. Specifičan po predivnom izvornom starinskom uređenju, s tri pozornice i šest barova pruža uz glazbeni ugođaj i onaj ambijentalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Be social

Komentari