Glazba

Nova domaća glazba: Let 3, Punčke, Nipplepeople, Auguste, Quasarr i drugi

Foto: facebook.com/LET3
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/LET3ri?fref=ts
Foto: facebook.com/LET3ri?fref=ts

Domaća se glazbena scena opasno priprema za proljeće, a singlovi niču kao gljive poslije kiše. U svega deset dana ožujka, izašlo je više pjesama no što ih izađe u daleko većim periodima. Kako biste bili u tijeku s najnovijim domaćim glazbenim strujanjima, Ziher.hr vam donosi pregled svega onoga čime trebate obogatiti svoje glazbene repertoare.

Electropop dvojac Nipplepeople izdao je Balkan Express, pravi vjesnik proljeća, a ako se može suditi po vjesnicima, bit će to dobro proljeće! Plesni ritam pomiješan s electropop prizvukom i ugodnim, misterioznim glasom čini zanimljiv i poseban spoj. Novi je singl i najava koncerta koji će se održati u petak u zagrebačkom Vintage Industrial Baru, stoga ako se želite ukrcati na Balkan Express znate gdje morate biti u petak!

Scenu je prije petka i koncerta Nipplepeoplea ovih dana odlučio uzdrmati Let 3 i to pjesmom nazvanom njihovim klasičnim i specifičnim izričajem – Prdni majko.  Pjesma je to kojom najpoznatiji riječki muškarci s brkovima najavljuju svoj novi, dugoočekivani album, a koji bi trebao izaći do ljeta ove godine. Uvijek posebni Letovci ovime najavljuju i otkrivanje spomenika „Angela Merkel sere“, društveno-političkog komentara na lokalnu i globalnu stvarnost, koje će se upriličiti u zagrebačkoj Laubi 25. travnja. Čija majka prdi nisu otkrili, ali prema stihovima među kojima su i sljedeći: prdni majko, ti uguši zakon, da se naslutiti kako je riječ o političkoj „baladi“. Hoće li cijeli novi album biti politički intoniran ne znamo, no sudeći prema zakazanom događaju i singlu kojim ga najavljuju, čini se kako možemo očekivati oštar presjek društva i politike gledan iz kuta Leta 3.

A ljeto očito jedva čekaju i Auguste, a prije no što ga i dočekaju, isporučile su nam Budiš more. Riječ je o liričnoj, ljubavnoj, pop pjesmi koja govori o ipak nesretnoj ljubavi. Melodija nije nimalo nesretna, a zanimljivo je kako je pjesma nastala još za vrijeme Terranea, dakle 2013. godine.

Novu pjesmu, ali i spot, ovoga su tjedna izdale i Punčke. Ocean je još jedna u nizu žestokih, glasnih pjesama djevojaka iz Vinkovaca, a praćena je crno-bijelim, gotovo dramatičnim spotom čiju režiju potpisuje Staša Tomić. Ocean je ujedno i najava albuma koji Punčke spremaju za kraj godine, a očekujemo kvalitetan uradak još bolje produkcije od prethodnoga. Na ovome su singlu cure surađivale i s Markom Mrakovčićem, iznimno talentiranim producentom i glazbenikom kojega u zadnje vrijeme voli puno naših glazbenika (među ostalima Irena Žilić i Lovely Quinces).

Svoga konja za utrku imaju i otočani jer je krčki bend Brain Production izdao novu pjesmu naziva Tu sam. Ovim singlom ta progressive punk-rock četvorka najavljuje novi, drugi po redu album (prvijenac „Osam“ izdali su krajem 2013. godine), a kako zvuče uživo moći ćete čuti već ovoga petka u emisiji Radio Studenta „Iskopčani petak“. S obzirom na brže i energičnije pjesme, bit će posebno zanimljivo čuti ih u mirnijem tonu.

Novi album sprema i Šank?!, a najavili su ga singlom Naša stvar. Pjesma je posvećena svima onima koji su otišli iz svoje zemlje trbuhom za kruhom, a praćena je punk aranžmanom. Slušajući stihove čini se kako Šankovci ne namjeravaju šutke promatrati situaciju u zemlji, no nisam sigurna koliko će im pesimizam pomoći u tome. U svakom slučaju, i ova će pjesma zasigurno pronaći svoju publiku, a bit će i poganja.

Istovremeno, u zasad skromnom vrtu koji uzgaja Porto Morto, niknuo je Hrast. Treći je to singl ovoga benda, a baš kao i prethodna dva uratka, teško ga je žanrovski odrediti pa to neću ni pokušavati. U svakom slučaju, vjerujem da nećete požaliti ako ovoj pjesmi poklonite svojih pet minuta.

Krajem veljače novi su singl izdali i riječki elektro progresivci Quasarr. Prije tebe najavljuje njihov treći studijski album koji bi trebao izaći u idućim mjesecima. Na albumu će se naći i prošlogodišnji singlovi Sjene Ljubav, na kojem gostuje Josipa Lisac i koji je osvojio Porina za najbolju vokalnu suradnju 2014. godine.

Što reći na kraju osim da se naša glazbena scena polako, ali sigurno budi iz zimskoga sna. Novih pjesama ima pregršt, a kako kalendarski proljeće još i nije službeno počelo, tek možemo slutiti što nas sve očekuje. O albumima da i ne govorimo – od silnih najava, moglo bi ovo biti ljeto preslušavanja hrvatske scene uzduž i poprijeko!

Be social

Komentari