novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Nova glazba: Mimika Orchestra, K.I.P., Silk Milk, Mick Jagger i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prošlog nas je tjedna Sting počastio koncertom u pulskoj Areni, a dobio je i Porina za posebno dostignuće u glazbi pa sada sigurno lakše spava. To se možda ne može reći za one koji putuju hrvatskim cestama jer se ponovno svi čude gužvama u jeku turustičke sezone. Možda su i neki naši glazbenici zapeli na asfaltu jer je domaćih singlova ovog tjedna manje no inače. Ipak, uspjeli smo pronaći one vrijedne koji su se potrudili pripremiti nove singlove u ova vruća vremena.

Domaća i regionalna glazba

Mimika Orchestra – Song of Sorrow

Uoči objave albuma prvijenca, Mimika Orchestra iznenadio nas je objavom skladbe Song of Sorrow, za koju kažu da je “epska priča o ratu i gubitku, ispričana iz perspektive seoskog pripovjedača i udovice.” Autor skladbe je idejni vođa Mimike, Mak Murtić, a pjesma će se naći na albumu “Divinities of the Earth and the Waters”. U snimanju skladbe sudjelovalo je više od 20 glazbenika, a na liri gostuje Thodoris Ziarkas.

K.I.P. – Čuvaj se

Čuvaj se je još jedna u nizu pjesama koja je doživjela preobrazbu. K.I.P. su obradili skladbu grupe Denis & Denis u sklopu projekta “Zimzeleno a novo”. Sam autor pjesme je oduševljen rezultatom, a osim članova K.I.P.-a, novoj se produkciji priključio i Hrvoje Prskalo, dok je Goran Arbanas redatelj spota.

Silk Milk – Sanchez

Još jedan uhu ugodan instrumentalni singl stigao je iz radionice riječke četvorke Silk Milk. Marko Mušan je odradio mix i mastering za Sanchez, a klavijaturist benda je napravio spot kojim je u praksi odmah pokazao kako je njihova glazba primjenjiva u vožnji te da autocesta ne mora biti prvi izbor. Singl ujedno najavljuje i izlazak njihovog EP izdanja.

Vuku x Bula Adriano – Zovem braću

Mladi banjalučki Bula Adriano i beogradski Vuku imaju novi zajednički singl Zovem braću. Uspješnu suradnju rapa i trapa potkrijepili su spotom koji jednostavno prati priču pjesme. Iz naslova je sve odmah jasno, bratska (ne nužno krvna) odanost je nešto gotovo sveto.

Strana glazba

Mick Jagger – Gotta Get A Grip/ England Lost

Ne miruje Mick Jagger pa uz Stonese paralelno radi i na solo karijeri. Ovih je dana objavio dva singla kojima kritizira trenutno stanje u svijetu. Gotta Get A Grip pjesma je koja šalje poruku “saberi se” unatoč svemu što se oko nas događa. Mnogi su glazbenici progovorili kroz svoj rad o današnjem društvu, a ova Jaggerova kritika je među blažima.

Kroz drugi singl England Lost Mick iznosi svoj stav o Brexitu. “I went to see England, but England lost”, stihovi su kojima daje do znanja kako je po njemu situacija otišla u nepovrat. Glazbeni dio nije ništa novo ni posebno, sve smo to već mogli čuti kroz desetljeća rada.

Kendrick Lamar ft. Rihanna – Loyalty

Kendrick Lamar i Rihanna objavili su video za pjesmu Loyalty, skinutu s Lamarovog aktualnog i iznimno hvaljenog albuma “DAMN.”. Osim Rihanne, na albumu je gostovao i U2, a prije Loyalty kao singlovi zavrtjeli su se Humble i DNA.

Iron & Wine – Thomas County Law

Album “Beast Epic” izlazi 25. kolovoza, a Thomas County Law je najavni singl. Iron & Wine glazbeno je ime kantautora Sama Beama koji već dugi niz godina stvara glazbu. Njeguje indie folk stil pa tako ni ova pjesma nije podlegla zovu ljetnih hitova. Akustična gitara i njegov vokal u prvom su planu i pričaju tužnu priču.

Stereophonics – All Night Long

Indie rock skupina Stereophonics za studeni najavljuje svoj novi album “Scream Above The Sounds”, a na njemu će se naći i All Night Long. Riječ je o još jednoj pjesmi koja uspješno opravdava ime žanra u koji su se svrstali, a sudeći po njoj, i novi album neće biti ništa neočekivano.

Tori Amos – Cloud Riders

Tori Amos osigurala je nešto novog materijala za slušatelje prije izlaska novog albuma “Native Invader”. Kantautorica kaže kako nije imala namjeru raditi takav album, ali nije mogla izbjeći sirovost emocija. Cloud Riders dobro će poslužiti onima koji imaju o čemu razmišljati.

Jamiroquai – Superfresh (Solomun Remix)

Jamiroquai su nedavno objavili “Automaton“, album koji je podijelio mišljenja publike i fanova. Nekima je super, nekima je kopija Daft Punka. Kako bilo, Superfresh je očito najpogodnija pjesma za obradu i preradu pa je tako ovog tjedna došla na red i ova, treća verzija.

Novu glazbu ovog je tjedna birala Vlatka Semenčić.

Be social

Komentari