Istaknuto
16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

15.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Glazba

Nova glazba: Zimizelen, Gretta, Rogi i drugi

02.09.2021. Patrik Horvat
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nova glazba i ovog tjedna donosi izbor najvažnijih novih singlova po izboru glazbene redakcije. Glasovanje za singl tjedna traje od srijede do srijede, a pobjednički singl mjeseca (koji bira naša glazbena redakcija) automatski ulazi u konkurenciju za singl godine. Vi odlučujete koja nova stvar zaslužuje biti na prvom mjestu. Glasajte i ponesite svoju omiljenu na broj 1!

Pobjednički singl prošlog tjedna je Ema Jusić – Dovoljna.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će Achachak, Allen, Dino Dvornik i Alka Vuica, Gretta, Irena Giorgi, Jasmin Kajtezović, Rogi i Zimizelen.

Aktualnosti u svijetu strane glazbe možete pratiti u našoj mjesečnoj rubrici Mjesečna Doza Popa.


Glazbene novitete s domaće i regionalne scene možete nam slati na desk@ziher.hr s naznakom ‘Za novu glazbu’.


Domaća i regionalna scena

Achachak – Biggest Wave

Bilo mi je nekako teško uopće dovršiti slušanje ove pjesme. Nije upitna kvaliteta, iskustvo, aranžiranje… U vokalnoj izvedbi je problem. Skladbi. Kođo na vokalu zvuči kao da ništa drugo ne zna ili ne može otpjevati, što sumnjam, i poprilično je bizarna pomisao s obzirom na to da i na novom albumu pokazuju dovoljno širine i kreativnosti. Međutim, nešto je odbojno hipnotično u izvedbi Biggest WaveKao suviše puta ponovljena mantra, ne mogu se oteti dojmu otegnutosti i manjak motivacije. Zasigurno posebni Achachak (en: spirit), stoner rock – metal sastav iz Vučipolja, donose Biggest Wave kao treći singl s ovogodišnjeg im albuma „Highest mountain”.

Allen – Sebi Dovoljan

Ah, Croatia Records i još jedno upitno izdanje. Alen Lemešević naš je kantautor, tekstopisac, umjetnik, back vokal i još mnogo toga, a Nova glazba u ovotjednom izdanju ugostila je novu pjesmu Sebi dovoljan. Za aranžman i glazbu zaslužan je Allen (umjetnički), a za tekst Željko Ilić. I tako taj famozni tekst ide „Nekome sam trn u oku, nekome sam zagrljaj”. Pa, ajme, slab sam, hit. I što dodati osim da bi se Alenov glas dao spojiti s puno boljim tekstom, ruku na srce. Da ne bude sve kritično, drago mi je vidjeti i u naših glazbenika poruke podrške i samopouzdanja te ranjivost.

Dino Dvornik & Alka Vuica – Na Karibe

Još jedna za koju mi je trebalo jako puno koncentracije i prisile da poslušam do kraja. Posthumne objave su nepoželjne s razlogom. Barem pametnima. Na Karibe uništava doista impresivne glazbene ostavštine Dine Dvornike i Alke Vuice. Jedino Dvornikovo ovdje je vokal i to se osjeti. Alkin autotune (ili koji god efekt ili alat bio u pitanju) ne znam je li nacionalno blago ili sramota, ali stih „More, Sunce, ganđa najbolja, ništa drugo meni ne treba” da izađe iz Alkinih usta je pobjeda. Kažem vam, treš preporod. Pjesmu je u svojim odajama držao Dinin dugogodišnji suradnik Srđan Sekulović Skansi koji je i nagovorio Alku da napiše tekst i otpjeva pjesmu.

Gretta – Najbolje tek slijedi

Jedno je sigurno, za Grettu najbolje tek slijedi. Čitajte između redaka. Zagrebački alt-rock bend nakon dvogodišnje pauze vratio se s novom pjesmom Najbolje tek slijedi. Bezazleno, plesno, pozitivno, možda sve što se od sličnih bendova traži, ali meni ne ostavlja utisak.

Irena Giorgi – Želim

Istovremeno teško, a neuvjerljivo, ne znam kako to postići. Čujem uobičajene fraze i poruke, kao i zahtjeve. Ovoga puta nije Croatia Records nego Menart i bolje je. Usiljeno rockerski, sveukupno nedovoljno. Meni bi cijela pjesma bolje zvučala da je sirovo akustična. Tekst i glazbu potpisuje Meri Trošelj, a produkciju Mauro Giorgi.

Jasmin Kajtezović – Sense

Jasmin je paket – potpisuje glazbu, stihove, izradu audio spota, miks, masteriranje i, naravno, pjeva na skladbi. Ovaj puta u malo žešćoj izvedbi, Jasmin povezuje metal i elektroniku, a rezultat je tenzičan, zbunjujuć, izaziva čudan nalet suosjećanja i upit, kako si, te možda i tjeskobu. Možda je sve navedeno bio i cilj, ali ova pjesma, kao i emocija, traže prostora da se pokažu. Svakako više zanimljivo od polovice spomenutih.

Rogi – Vinjeta

Novo ime više manje zauvijek, Rogi, izbacio je singl Vinjeta. Opušteno, ljetno, funky, baš kao i diskografu priliči. Većinski instrumentalna, prenosi tek jedan prizor ljeta i ljubavnika koji se valjaju po krevetu negdje na moru. I to je to. Melodijski repetitivno, recimo, neiskorištenog potencijala. Saksofon je lijep, njega sam jedinog i upamtio, uz učestali zvuk otvaranja limenke. Novi album „Tu” stiže nam uskoro.

Zimizelen – Nosi je

Iako još bez službenih studijskih snimaka, nove pjesme Zimizelen predstavio je uživo u sklopu nastupa uživo iz Charlijeve kućice. Intimno, ranjivo, sjetno. Slično postiže i druga nova pjesma Izgubljeno. Dvije nove pjesme naći ćemo na njegovom albumu prvijencu.

 

Novu glazbu ovog je tjedna birao Patrik Horvat.

(Visited 266 times, 21 visits today)

Komentari