Glazba

Nova glazba: Albina, Ivan Jegdić, Stole i Hiljson i drugi

nova glazba
Vrijeme čitanja: 4 minute

Novi tjedan, svježa Nova glazba. Donosimo vam najinteresantnije nove singlice u izboru glazbene redakcije. Glasajte za singl tjedna do sljedeće srijede, a singl koji pobjedi u kolovozu birat će naša glazbena redakcija i on ulazi u konkurenciju za izbor godine. Vi ste ti koji odlučuju koji singl postavljamo na prvo mjesto ovog tjedna. Na dnu članka izaberite najdraži singl i vinite ga visoko!

Pobjednički singl prošlog tjedna Kova je naša otpjevala je Elis Lovrić.

Domaće i regionalne snage ovog tjedna odmjerit će Albina, Axel Bros, Dorotea Prosnik, Ivan Jegdić, Očevi i Stole i Hiljson Mandela.

Što ima novog u stranoj glazbi ispratite u mjesečnoj rubrici Mjesečna Doza Popa.


Glazbene novitete s domaće i regionalne scene možete nam slati na desk@ziher.hr s naznakom ‘Za novu glazbu’.


Domaća i regionalna scena

Albina – La La Love

Naša Eurosong miljenica (slomljeno srce još nije zaraslo), Albina, konačno je izbacila iščekivanog nasljednika Tick Tocka, singl La La Love. Ne znam što je dramatičnije, pjesma ili tekst koji slijedi…

Od kud uopće krenuti? Španjolskog? Škara za ruže i reference na Sweet but Psycho? Pomalo glupave tematike “isfurane” kao feminizam? Toga što naziv podsjeća na Lanu Jurčević i Fergie istovremeno? Ili možda Cipar i ESC 2012.? Shvatio sam s vremenom da je stvar mog glazbenog ukusa što očekujem od popularne glazbe previše.

Ukratko: Albina neupitno ima hit. Zvuči svježe, položen je ispit ponovne (čak i uzastopne) slušljivosti, vokali su lijepo rezani i posloženi. Tranzicije iz španjolskog u engleski i obrnuto su vješte, ugodne, gotovo neprimjetne, kako i treba biti. Produkcija je šarena, ali nikad pretjerana smjesa različitih stilova. Čini me sretnim što, iako se u kompoziciji za to lako moglo stvoriti prostora i možda bi i dobro sjelo, nije plaćen neki reper da za*ebe stvar.

Komplimente na stranu, pjesma ne ostavlja značajniji utisak, a upitno je i koliko je zabavna. Da se razumijemo, nije ni Tick Tock vrhunac smislenosti i kreativnosti, a nakon svega što smo prošli s tom pjesmom ima posebno mjesto u uhu, tijelu i srcu. Dalje, treba postojati neka granica ukusa ispod koje se jednostavno ne smije spustiti u cilju zaštite kakvog takvog umjetničkog integriteta, radilo se o pop hitovima ili ne. Ako ni zbog čega drugog, onda čisto zato da sve ne zvuči (planirano) proračunato, formulaično, neiskreno, neproživljeno, plastično, radiju blisko, uobičajeno, iskopirano, you name it. Ubacio bih ovdje loše primjere domaćih umjetnika i umjetnica koju su preuzimali što je u tom trenutku bilo vruće na svjetskim ljestvicama i neslavno prošli, ali imam na umu da Albini nije cilj zadiviti samo naše tržite (nadam se).

Bilo kako bilo, tandem je stvoren i očekivano, za glazbu je zaslužan veliki Branimir Mihaljević, a s Albinom je na tekstu radio i za Tick Tock zaslužan Max Cinnamon. Svakako, prijateljska poruka Albini i timu, ako nedostaje pop ideja i priča za tekstove, slobodno mi se javite, imam ih mnogo. Budući prvijenac i Albina sama zaslužuju više.

P.S. javite Genius.com da vam isprave lyrics.

Axel Bros – Parfait Rocher

Tko su Alex Bros? Kako se sami predstavljaju, “dva dosta poznata debila pod nepoznatim imenom”… OK. Pjesma kreće obećavajuće, ljetno, funky, a onda kreće borba s nepotrebnim efektima u glasu i razaznavanje teksta. A Žugi, brate, ono, znaš, ne treba ti to, ne srami se svog glasa, neće smetati ni fanovima, ni široj publici, ni formatima, a niti brendu. Tematski, otpuštanje svakodnevnih tlaka, kao i kočnica, i život po svome.

Sve uzeto u obzir, ja bih ovo radije slušao u instrumentalu (hvala Marino Morosin a.k.a. Rinoma), ali sveukupno dobra stvar. Slušat će se.

Dorotea Prosnik – Ako zvijezda padne

Sa svježom pobjedom na 16. izdanju Dječjeg festivala Mali MEF, stiže šesnaestogodišnja Dorotea Prosnik iz Zagreba i servira molećivu, onako, hrvatskoj domaćoj glazbi svojstveno dramatičnu i zapravo lijepu emotivnu pjesmu. Savršeno za Narodni radio. Sretno dalje Dorotea!

Ivan Jegdić – Decembar

Aktualni Decembar, snažna je, teška stvar, koja dostojanstveno zatvara prvijenac “Neka čuju me“, kojeg je beogradski pjevač Ivan Jegdić izbacio ovog ožujka. S Ivanom je za Ziherov glazbeni lonac 2019. razgovarala Evelina Žunić. Onda je Ivan podijelio da bi volio živjeti od glazbe i ostaviti trag na sceni. Potonje se itekako dogodilo, a nadam mu se i prvo. Njegov glas je osjećajan, na trenutke tanak, u visinama prodoran i dojmljiv. Album sam poslušao samo površno za sada, ali i tako se već čini zanimljivim.

Očevi – Vintaž

Hajde, netko je opisao gdje izaći u Zagrebu, kada se to već polako može odnosno ne može. Očevi, četiri momka koji kažu da sviraju rock ‘n’ roll, su presimpatični da bi se tu previše kritiziralo, ali malo se hoće. Stvar je pamtljiva, ži(la)va, ležerna, ali i nekako obzirna, ekipi bliska, tek mrvicu ljigava, ali prolazi. Zabavno i slatko. Za tekst, glazbu i produkciju je zaslužan otac Luka. U opisu spota sam primijetio “Zahvaljujemo se našim sponzorima: /” i to mi je isto bilo prejako. Sretno dalje dečki i pažljivo s očinstvom, a čitateljstvu i slušateljstvu, da imate informaciju, prvi album je u pripremi.

Stole i Hiljson Mendela – Bog zna

Pomalo sam šokiran/posramljen što do sada nisam skužio da je nadimak odnosno drugo umjetničko ime Stoke, Stole. Istina, ne pratim hrvatski rep, niti sam ga slušao u mlađoj mi mladosti, ali svejedno… Svakako bolje nego jezično značenje onog umjetničkog imena pod kojim (bolje) poznajemo čuvenog zagrebačkog repera Marina Ivanovića. Ovo dostignuće od pjesme kreće s predugim uvodom na latinskom, koji razumno, nitko ne može shvatiti ozbiljno. Rezultat je kako internet voli reći, cringe. 

Slagao se ja s tematikom ili izvorima utjehe/inspiracije Ivanovića i Hilje, pruženi tok i linije su zadovoljavajuće i više puta slušajući pjesmu zaključujem da zaslužuju jača produkcijska rješenja. Nije sve u uzbuđenju i tome da bude “tvrdo”, razumno, ali trebalo je biti istaknutije. Uzimajući u obzir ravnotežu jakih, gorućih versova i blažeg refrena, Hiljson Mandela ipak oduzima više nego doprinosi, zapravo umrtvljujući cijelu stvar. Pozadinske vokale omogućila je Zsa Zsa. Stoka i Hiljson su čudan spoj s obzirom na to da je prvi na svu sreću živ izašao iz borbe s ovisnošću, a drugi praktički gradi karijeru na popularizaciji nepoželjnih supstanci i dotičnog načina života.

Bog sigurno nema taj odgovor, kao ni ikoji drugi, ali citirat ću refren, zašto ovaj cijeli svijet se vrti oko novca? Baš simbolično, najljepša hvala sponzorima, pošto ih se moralo staviti na početak spota, kao da kapitalizma nismo dovoljno svjesni.

Novu glazbu ovog je tjedna birao Patrik Horvat.

Be social

Komentari