Istaknuto
16.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi sedam novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Izvedbene umjetnosti

Odabrano je 12 predstava za 28. Marulićeve dane u Splitu

23.01.2018. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-split.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu objavilo je na svojoj web stranici program za 28. Marulićeve dane u Splitu. U Ministarstvu kulture Republike Hrvatske održana je 18. siječnja sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog predstava za 28. izdanje festivala selektorice Mire Muhoberac, dramaturginje, teatrologinje i kazališne kritičarke. Sjednici je predsjedala pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, a prisustvovali su članovi Vijeća: zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, dr. sc. Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor.

Od 54 prijavljene predstave izbornica je odabrala 12 predstava vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima: kvaliteta, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturška raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskog koda, ujednačenost i izvrsnost glume te visoki produkcijski standardi. Istaknuvši zadovoljstvo kvalitetom cjelokupne kazališne ponude u 2017. godini, izbornica je izabrala predstave različitih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju našega vremena, a koje će se prikazivati u službenoj konkurenciji.

Domaćini iz HNK Split predstavit će se s dvije predstave, “Ol’ smo za jedan dan”, fragmentima iz jedanaest novela novinara i književnika Marka Uvodića Splićanina u režiji i adaptaciji Trpimira Jurkića te “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad“, tragikomedijom nedavno preminulog Predraga Lucića, comedie franchise po motivima “Pira malograđana” Bertolta Brechta” u režiji Din Mustafića za koju je autor na 63. Splitskom ljetu nagrađen Juditom. Dvije predstave izvest će i Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana te “Tko pjeva zlo ne misli” koju je prema predlošcima Vjekoslava Majera i Kreše Golika režirao Rene Medvešek.

Foto: www.hnk.hr

S dvije predstave u Split dolazi i Zagrebačko kazalište mladih koje će izvesti višestruko nagrađivanu “Črnu mati zemla” Kristiana Novaka u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski (najbolja predstava 32. Gavellinih večeri, Nagrada hrvatskog glumišta 2017. za najbolju predstavu, režiju i sporednu žensku ulogu) te dramu “Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca u režiji Selme Spahić, inače nagrađenu prvom nagradom za dramsko djelo Marin Držić 2014. godine. Satiričko kazalište Kerempuh odigrat će “Ustav Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana, a kazalište Gavella “Teslu Anonimus“, autorski projekt Filipa Šovagovića.

Nezavisnu scenu ove će godine predstavljati Eurokaz s predstavom “Povratak” hrvatskog ekspresionističkog dramatičara Srđana Tucića u režiji mlade redateljice Arije Rizvić te Teatar &TD s predstavom “Ljubavni slučaj Fahrije P.” koja je nastala prema istoimenom stripu i drugim radovima preminulog multimedijskog umjetnika Željka Zorice Šiša u autorskom timu koji predvodi Zlatko Burić Kićo. Njegova predstava “Kabaret tamne zvijezde” u produkciji Teatra &TD pobijedila je prije dvije godine, dok je prošle godine slavio HNK u Zagrebu s “Ljudima od voska” Mate Matišića. Također, u odnosu na ovogodišnju selekciju, prošle dvije godine u konkurenciji je bio puno veći broj predstava nezavisne produkcije, kao i autorskih projekata.

Jedina predstava u ovogodišnjoj konkurenciji koja ne dolazi iz Zagreba ili Splita je “Vrzino kolo” Joze Ivakića u koprodukciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovca i Hrvatskog kazališta iz Pečuha. Na festivalu će biti izvedena i predstava “Mirna Bosna” Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajevo. Izvan konkurencije bit će izveden balet “Gospoda Glembajevi” koreografa i redatelja Lea Mujića na izabranu glazbu Beethovena i Rahmanjinova u izvedbi Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja u Splitu.

(Visited 590 times, 2 visits today)

Komentari