Izvedbene umjetnosti

Počinju Riječke ljetne noći: Puno izložbi i dječjih predstava, gostovanja iz New Yorka i Italije

Foto: facebook.com/ZajcRijeka
Vrijeme čitanja: 3 minute

Trinaesto izdanje festivala Riječke ljetne noći počinje u petak, 1. srpnja, a do 22. srpnja Riječanima i njihovim gostima bogat i raznovrsan progam ponudit će HNK Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino Rijeka, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Hrvatski muzej turizma Opatija. Ovogodišnji se festival održava pod nazivom Riječke ljetne noći + jer se u manifestaciju uključio veći broj kulturnih institucija nego lani, unatoč bitno smanjenim financijskim sredstvima. Tako su RLJN postale interdisciplinarni kulturni projekt, što je ujedno i proba za Europsku prijestolnicu kulture.

Riječki HNK ove godine u sklopu festivala neće izvesti premijere, no zato ističe gostovanje glasovitog newyorškog kazališta LaMaMa s predstavom „Pylade“ u režiji Ivice Buljana. Nagrađivani hrvatski redatelj prošle je jeseni u New Yorku postavio predstavu po drami kultnog talijanskog dramatičara i filmaša Piera Paola Pasolinija, a jednu od glavnih uloga igra slovenski glumac Marko Mandić. Predstava igra 14. srpnja u 21:30 u prostoru tvornice Torpedo. Dva gala koncerta s vrhunskim svjetskim opernim pjevačima održat će se, u suradnji s Festivalom Opatija, na Ljetnoj pozornici u Opatiji: „The best of opera” 20. srpnja na kojem će nastupiti vodeća svjetska koloraturna sopranistica Sumi Jo te poznati bariton Lucio Gallo, a koji će potom nastupiti i 22. srpnja na koncertu “Tribute to Frank Sinatra”.

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki HNK će u sklopu festivala odigrati i popularnu monodramu „Kurva“ Vedrane Rudan, komornu verziju Bizetove opere „Carmen“ te hvaljenu dječju predstavu „Dugonja, Trbonja, Vidonja“ u režiji Renate Carole Gatica, koja potpisuje i pričopredstavu Andersenove „Male sirene“ u Gradskom kazalištu lutaka. Prva je to predstava GKL-a u formi pripovjednog kazališta za djecu ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Teatar Poco Loco. GKL na festivalu također izvodi i „Snjeguljicu d.d.“, adaptaciju slavne bajke priča započinje 15 godina nakon sretnog završetka prema braći Grimm. Raznolik dječji program zaokružuje autorski projekt Davida Petrovića „Beba Bebač“, predstava je o odrastanju u prvoj godini života u produkciji GKL-a.

Još jedno gostovanje dolazi iz Italije, multidisciplinarni spektakl s glumcima, plesačima, akrobatima i živom glazbom „Storia di Qu“ u velikoj produkciji nekoliko talijanskih dramskih i muzičkih akademija. Dario Fo i Franca Rame napisali su tekst koji se temelji se na priči slavnog kineskog pjesnika, pisca i filozofa Lu Xuna o avanturama lika Qu, legendarnog kineskog autsajdera koji se daje na raspolaganje ljudima kako bi iskreno i moralno promijenio svijet. Na sceni je 11 glumaca, 3 akrobata, 9 plesača i 4 glazbenika koji će 18. srpnja u arheološkom parku Principij oživjeti tu tragikomediju kroz igru pripovijedanja između klasičnih i modernih elemenata.

[Dugonja, Trbonja, Vidonja] Foto: http://hnk-zajc.hr/
[Dugonja, Trbonja, Vidonja]
Foto: http://hnk-zajc.hr/

Što se ostalih programa tiče, u organizaciji Prirodoslovnog muzeja bit će postavljena velika spektakularna izložba o dinosaurima „Divovi Patagonije“ u prostoru bivšeg Exportdrva na Delti. Muzej također najavljuje program „Divlja noć u Rijeci“ u Parku Nikole Hosta gdje će se 8. srpnja osluškivati njegovi noćni stanovnici i neočekivani posjetitelji iz divljine. Iz programa Pomorskog i povijesnog muzeja izdvaja se virtualna izložba „120 godina Guvernerove palače“ te dvije gostujuće izložbe, mađarska „Kada rijeka postaje more“ i talijanska „Gusari našega mora“. Muzej grada Rijeke najavljuje veliku izložbu o riječkom torpedu u Željezničkom skladištu na Žabici te zajedničku prezentaciju muzeja „Muzeji zajedno-muzejske priče“.

MMSU je priredio dva projekta, izložbu „Contesting/Contexting sport“ te Spajalicu 2016 odnosno performans i intervencije u javnom prostoru, dok će opatijski Hrvatski muzej turizma ugostiti izložbu fotografija Srgjana Kerima „Moj mobilni svijet“. Art-kino Rijeka najavilo je program „Kino za uši“, animaciju i glazbu s Animafesta 2016 na Trgu Matije Vlačića Flaciusa te „Skriveno kino“ u okviru kojeg će ove godine biti prikazan Fellinijev „Amarcord“, a moći će ga pogledati oni koji, slijedeći tragove, na vrijeme otkriju lokaciju njegove projekcije. Festival će službeno biti otvoren ispred HNK Ivana pl. Zajca programom „Vaše kazalište vama“, a potom će u 22:30 sati u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona biti upriličena 3D prezentacija „Muzeji zajedno-muzejske priče“.

Be social

Komentari