Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Gulliver” Talijanske drame riječkog HNK Zajc

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ansambl talijanske drame riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca više je no zaposlen, a dio će rezultata biti vidljiv već ovoga utorka, 17. studenoga, kada će se u 19 sati na sceni “Zajc na Sušaku” u HKD-u premijerno izvesti “Gulliver”, glazbena predstava za djecu. Riječ je o predstavi nastaloj u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra Capodistria-Gledališča Koper. Tekst inspiriran “Guliverovim putovanjima” Jonathana Swifta potpisuju autorice Valentina Rivelli i Serena Di Blasio, a on se temelji na povijesnim dokumentima o životu u Rijeci i Kopru u 18. stoljeću. Predstavu je režirala Anđelka Nikolić, a uloge su pripale Bruni Nacinovichu, Eleni Brumini, Miriam Monici te glumcima koparskog kazališta, Igoru Štamulaku, Gorazdu Žilavecu i Tjaši Hrovat.

Anđelka Nikolić u najavi je predstave rekla sljedeće: „Talijanski i slovenski glumci, dvije talijanske dramaturginje, srpska redateljica i talijansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija: svi ti „sastojci“ omogućili su da vam ponudimo neobičnu, zanimljivu i magičnu predstavu. Gulivera kroz pustolovine vodi njegova radoznalost i pažljivost prema drugima posredstvom jezika koji će mu pomoći i u sučeljavanju s drugim narodima i likovima, i u savladavanju poteškoća i nesporazuma. Kroz pjesmu, kaleidoskopske igre i žarke boje jasno se ocrtava važnost komunikacije i integracije naroda kroz jezik, taj veliki dar ljudskog bića. Guliver se predstavlja publici kao čovjek kojeg čak i susjedi krivo gledaju, jer je različit i neshvaćen od njih, sve dok ne krene na putovanje morem i upozna svijet Liliputanaca koji ga ne razumiju sve dok ne nađu zajedničku točku i u povijesti i u jeziku.“

Foto: www.hnk-zajc.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

U najavi je istaknuto kako Talijanska drama ovu predstavu posvećuje roditeljima i njihovoj djeci, talijanskoj nacionalnoj zajednici i svima: Hrvatima, Slovencima, Talijanima i Europljanima. Smatraju da talijansko kazalište u Hrvatskoj koje surađuje sa slovenskim kazalištem na predstavi koju glumci igraju na talijanskom i slovenskom jeziku, a sve u režiji srpske redateljice, ne može biti jasniji pokazatelj da je Ujedinjena Europa više od apstraktne ideje političara i ekonomista.

Ravnateljica Gledališča Koper, Katja Pegan, dodaje: „To znači da nismo udružili samo dva teatra nego i prostor Istre i Kvarnera i time pokazali kako susjedi mogu surađivati i upoznavati se. U našoj predstavi neka djeca će po prvi put čuti slovensku ili talijansku riječ. Možda te jezike nikad neće naučiti kao engleski, ali će ipak spoznati da postoje gradovi-susjedi, u kojima druga djeca govore lijepe i jedinstvene jezike. Jako je važno da smo napravili Gulivera danas, kad je iztraživanje i upoznavanje drugih kultura od bitne važnosti za višekulturalni ambijent u kakvom žive i Koprani i Riječani.“

Ponovimo, premijera je “Gullivera” zakazana za utorak u 19 sati, a igra i u srijedu u 12 sati. Pozvani su svi, i mali, i veliki, a sudeći prema najavama, predstavu koja govori o uvažavanju i upoznavanju različitosti ne bi trebao propustiti baš nitko.

Be social

Komentari