Vizart

“Vani je unutra” kompleksna je kombinacija izložbe u galeriji Studentskog centra

vani je unutra
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Otvorenje izložbe Vani je unutra održat će se 21. listopada s početkom u 20 sati u Galeriji Studentskog centra (Savska 25), a svoje radove izlažu tri studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: Manuela Gospočić, Ana Vinković i Sunčana Vran.

Mlade umjetnice pronašle su zajednički jezik u likovnom djelovanju i spojile zasebne misli u jednu kompleksnu misao. Za temu koja se ne bi trebala ograničavati nazivom, likovna građa vlastitog identiteta pronađena je van okvira sigurnih zona. Specifikacija njihovih radova je u ambijentalnoj atmosferi koja se promatra kroz prizmu konceptualne umjetnosti. Iako je konceptualnu umjetnost teško definirati i prezentirati kao jedinstvenu, ove studentice unose dašak revolucije filozofiji kao misao kroz vodilju. Raspršena forma je u njihovom slučaju udijelila misao sigurnoj zoni iz koje nerado izlazimo. Spremnost izlaska iz nje djeluje kaotično i nesigurno. U našoj sigurnoj zoni smješteni su svi naši odnosi s bliskim osobama, sva naša ponašanja koja su svakodnevna i dovoljno dobro naučena da bi nam bila poznata i bliska. Nasuprot tome, izvan sigurne zone nalaze se osobe, stvari, pojave, ponašanja, sve ono što nam nije dovoljno poznato i blisko, sve ono što je rizično i teško kontrolirati.

Foto: Press
Foto: Press

Tema za sobom povlači jedno od najvažnijih pitanja- jesmo li spremni uistinu djelovati iskreno kroz sebe ili je pak sigurnost naša misao vodilja? Neizmjerna težina tuge, zabrinutosti i stanja depresije ogledalo su plivajuće opasnosti u kojoj vlada destruktivno ponašanje. Bilo ono vidljivo ili skriveno između redaka. Pretpostavite da odlaskom na izložbu triju mladih umjetničkih duša u vama budi misaone težnje za otkrivanjem značenja termina. Termina u okviru jezične i psihološke konstrukcije za smislenim traženjem, te ispitivanjem vlastitih djela. Makar ono predstavljalo buntovništvo na ulici u trajanju od dvije minute. Stoga, izložba Vani je unutra obećava nepredvidljivu strukturu izlaganja umjetničkih instalacija. Bez obzira voljeli vi konceptualnu umjetnost ili ne, ona donosi revoluciju koju gase svakodnevne situacije. Bile one pod pritiskom medija, javnih prijetnji ili sveopćeg kaosa.

Izložbu možete pogledati do 29. listopada radnim danom od 12 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

Be social

Komentari