Film

PARALELNE MAJKE: Almodóvar analizira pitanje obiteljske baštine u novom filmu

paralelne majke
Vrijeme čitanja: 2 minute

Novi film Pedra Almodóvara „Paralelne majke” nedvojbeno je Almodóvarov film. U glavnoj ulozi nalazi se Penelope Cruz dok njezinu najbolju prijateljicu igra Rossy de Palma, kadrovi su prožeti upečatljivim bojama i značajnim umjetninama, a radnja je neočekivana i nepredvidiva.

Majčinstvo kao blagoslov i kao pokora

U filmu „Paralelne majke”, Janis (Cruz) i Ana (Milena Smit) zbliže se tijekom boravka na odjelu rodilišta. Obje su samohrane majke, u trudovima su u isto vrijeme, obje rađaju kćeri i obje kćeri su zadržane na promatranju.

Osim toga, ove ‘paralelne’ majke su prilično različite. Ana je maloljetnica i nesretna je zbog svoje situacije. Janis, s druge strane, je na pragu četrdesetih i veseli se djetetu za koje nije bila sigurna da će dobiti priliku imati.

paralelne majke
Foto: facebook.com/ParallelMothers/

Ipak, kada otac djeteta Arturo posumnja u očinstvo, zrno sumnje počne bujati i u Janis. Almodóvar koristi taj zaplet kako bi preispitao koje uvjete se mora zadovoljiti za majčinstvo. Je li dovoljna genetika, skrb ili nešto drugo? U međuvremenu, Janis i Ana se ponovno susreću. Njihov suživot postaje isprepletena mreža ljubavi i (ne)povjerenja. U jednom trenutku se ponašaju kao prijateljice, u drugom kao majka i kći, u trećem kao ljubavnice spojene oko brige za svoju djevojčicu.

I Španjolska je jedna od paralelnih majki

Priču o majčinstvu Almodóvar pokušava povezati sa širom slikom o Španjolskoj, građanskom ratu i obiteljskoj pripadnosti. Janis, naime, dolazi iz obitelji samohranih majki. Njezin djed, koji je ujedno bio fotograf kao i ona, pokopan je u masovnoj grobnici kraj sela u kojem je odrasla. Njezina je misija otvoriti grobnicu i svom selu osigurati duševni mir. Tu u igru ulazi Arturo koji je antropolog i može joj u tome pomoći.

paralelne majke
Foto: facebook.com/ParallelMothers/

Nažalost, iako su priče o iskapanju grobnice, kao i iskapanju identiteta njezinog djeteta, zamišljene kao usko povezane, Almodóvar kao da se pretjerano zadubio u jednu priču i do samog kraja zaboravio na drugu. U posljednjoj sceni filma on vrlo jasno povezuje junake s odavno preminulima, ali zbog načina na koji vodi radnju, ta scena nije toliko potresna koliko je mogla biti.

„Paralelne majke” briljira na mjestima gdje je prepoznatljiva Almodóvarova ruka. Iako malo dugačak, to nije dosadan film. Njegova najveća mana je ta što nije dorastao nekim od klasika iz Almodóvareva opusa, a to je puno više kompliment nego pokuda.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari