Film

Proslavite ili zaboravite Valentinovo: Romantični filmovi za svaku osobnost

film valentinovo
Vrijeme čitanja: 4 minute

Evo nas, prošao je taj grozni siječanj — navodno najdepresivniji mjesec u godini — i hrabro smo stupili u veljaču sve bliže i bliže proljeću. Ali usred veljače čuči zamka. Za neke povod za radovanje, za druge povod za okretanje očima, a za treće najveća muka. Naravno, da: Sretno vam Valentinovo! Bilo da slavite ili ne slavite, da ste sami ili s prijateljima, s partnerima ili novim ljubavima, dobro će vam doći preporuka za dobar, gledljivi film. Iz tog razloga skupila sam nekoliko meni dragih naslova koji će zadovoljiti sve tipove ličnosti od romantika do cinika. Preostaje vam samo da se pronađete među naslovima.


IDEALIST: „Svim momcima koje sam voljela” („To All the Boys I Loved Before”)


Započnimo prvo i osnovno s idealistima. To su ljudi kojima ni samo Valentinovo nije dovoljno romantično, ali može proći. Ukoliko tražite jednu slatku, zabavnu i istinski romantičnu priču, naći ćete ju u priči Lare Jean i Petera. Lara Jean živi najgori dan svog života kada njezina ljubavna pisma završe u rukama dečkiju kojima ih je pisala bez nakane da ih ikad pošalje. Jedan od tih dečkiju je i bivši njezine sestre kojemu mora dokazati da s njim nema nikakve namjere. Tada se slučajno pojavi i Peter kojeg Lara Jean nagovori da joj pomogne. Osim što film prati jedan od najpoželjnijih zapleta romantične dramaturgije, lažni par, „Svim momcima koje sam voljela” bavi se i temama obitelji i prijateljstva koje film čine uvjerljivijim i emotivnijim.


PESIMIST: „Djevojka koju sam volio” („The Way We Were”)


Pesimisti, rekla bih, vole romantiku i romantične filmove. Samo ne vjeruju da se ta romantika može uspješno zadržati na duge staze. Zato je za njih ovaj klasik s Robertom Redfordom i Barbrom Streisand u glavnim ulogama savršen izbor. Hubble i Katie su kolege na studiju koje naizgled ništa ne povezuje iako se odmjeravaju iz daljine. Naravno, sudbina ih ponovno spoji godinama kasnije i oni napokon smognu hrabrosti napraviti prvi korak samo što je svaki korak pomak sve dalje i dalje jedno od drugog. Film od samog početka daje naznaku da mu kraj neće biti sretan, ali jednom pravom pesimistu ovaj dirljiv prikaz ljubavi pogodit će točno u sridu.


SANJAR: „Anastazija” („Anastasia”)


Zapravo bilo koji animirani Disney uradak zadovoljit će jednog sanjara. Što više sladunjavosti u dalekim, nestvarnim svijetovima — to bolje. Moj odabir je sada pod emporijem Disneyja, ali ispada da je ova priča utemeljena na legendi o ruskoj carici Anastaziji stvorena kao kontra Disneyjevom stvaralaštvu. U ovoj animiranoj verziji, Anastaziju s ceste spasi mali prevarant Dimitri u nadi da će za njezin pronalazak dobiti veliku nagradu od carice. Naravno da se na početku dvoje nevoljkih partnera ne mogu složiti oko ničega, ali do kraja njihova ljubav uz male uspone i padove (i Rasputinove napade) te prerasti u pravu pravcatu bajku.


SATIRIST: „Polar”


Satiristu ništa nije draže nego ruganje. To je osoba u vašem društvu koja svake godine kaže da je Valentinovo praznik koje su osmislile tvornice čestitki. Možda time skriva strah od razočaranja? Baš zato je film „Polar” pravi odabir za ovakvog šaljivdžiju. „Polar” je prvenstveno akcijski film o plaćenim ubojicama i ubojicama plaćenih ubojica. Mads Mikkelsen je Duncan koji prihvati onaj klišejizirani “posljednji posao prije mirovine”. Tu se stvari zakompliciraju i sam postane meta. Kad se u njemu pobudi i zaštitnički stav prema susjed,i zapletima i ubojstvima neće biti kraja. Ovdje ima dovoljno krvi i ekstremnih ubojstava da satirist zavara sve oko sebe dok zapravo uživa u povezivanju između Duncana i susjede Camille.


ROMANTIK: „Prljavi ples” („Dirty Dancing”)


Romantik je tradicionalist. Za Valentinovo se daje ruža i jedu kolači. Prava ljubav postoji i „Prljavi ples” je klasik s razlogom. Priča o Baby i Johnnyju tradicionalna je priča o dvoje ljubavnika iz različitih društvenih slojeva koji ne mogu biti zajedno. Ali „Prljavi ples” nije samo prerada priče o Romeu i Juliji s rumbom. U filmu će se Baby morati naučiti zauzeti za sebe, kao i za one koji nemaju izbora poput Johnnyjeve plesne partnerice. To će biti odlučujući korak u njezinom odrastanju. Činjenica da su Baby i Johnny na kraju dovoljno odrasli da si kažu zbogom romantiku će savršeno sjesti.


CINIK: „Oldboy”


Vrlo brzo nakon što sam napokon odgledala ovaj korejski klasik postavila sam si novo životno načelo: obeshrabriti bilo koga da ikad pogleda ovaj film čiji je zaplet nepotrebno degutantan i po meni bez pokrića. Ali prekršit ću svoje pravilo samo jednom jer mi se čini da bi jedan cinik mogao cijeniti ovaj film.

Prema natuknici u rječniku, cinik je “onaj koji otvoreno, hladno, često i podrugljivo pokazuje nevjericu u ljudsku iskrenost, poštenje, u moralne vrijednosti”. „Oldboy” je film o poslovnom čovjeku koji se nađe zarobljen u sobi u kojoj hranu dobiva kroz prozorčić i s njim nitko nikad ne priča. I tako petnaest godina bez da može dokučiti zašto. Ipak, nakon toliko vremena uspijeva pobjeći i u krvavom pohodu na onoga tko ga je zarobio zaljubljuje se u djevojku Mi-Do. Natuknut ću vam zaplet tako da usporedim ovaj film s hvaljenim Villeneuvovim „Naša majka” („Incendies”). Zato mislim da bi jedino ciniku ovaj film mogao dobro sjesti.


REZERVIRAN: „Božja zemlja” („God’s Own Country”)


Rezervirana osoba zapravo je romantik ili čak idealist. Samo što ju se lako povrijedi pa je iz tog razloga suzdržana ili nepovjerljiva prema ljubavi i ljubavnim pričama. E, pa takvi su i likovi filma „Božjazemlja”, Johhny i Gheorghe. Ova dvojica farmera brinu se za ovce u hladnom, oštrom krajoliku sjeverne Engleske. Sve dok ih ne počnu grijati međusobni osjećaji. Ovo nije engleska verzija filma „Planina Brokeback” koliko god joj zaplet sličio. Ništa neće stati između Johnnyija i Gheorghija osim njih samih. Ako se Johnny nauči otvoriti i prepustiti, možda ih čeka i sretan završetak. Pa tako možda i ovog romantika koji se skriva iza svoje hladne fasade.


REALIST: „Prije…” trilogija („Before…” Trilogy)


I za kraj jedan nenadmašan dragulj u kategoriji romantičnih drama. Jesse i Celine proputovali su Europu u epizodama svoje ljubavi i jedan će realist znati cijeniti njihovu transformaciju. U „Prije svitanja” ovi dvadesetogodišnjaci tumarat će noćnim ulicama Beča i raspravljati o raznim egzistencijalnim temama i nadama. Kao tridesetogodišnjaci u „Prije sumraka” analizirat će gdje je sve prošlo po krivu i zašto nisu izrasli u ljude za koje su sanjali da će postati. U ovom će filmu si dopustiti i zadnju priliku da budu sretni prije nego što bude prekasno.

A onda će u „Prije ponoći” Celine biti spremna prva izreći ono što oboje misle. Proživjeli su skupa lijepih sedam godina, ali su si dosadili i najbolje je da se raziđu. Jesse će reći jedino što može u nadi da se Celine predomisli, a svaki realist će ovdje dobiti knedlu u grlu ako ne i suzu u oku. Objektivno prekrasno!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari