Film

BOŽJA RUKA: Sorrentinovo propitivanje sudbine i stvarnosti u novom filmu

Vrijeme čitanja: 2 minute

Samo iz najava za filmove Paola Sorrentina očito je da su oni gozba za oči. I dok inače nisam sklona grandiozne spektakle gledati na TV-u, ovaj put nije bilo druge opcije nego pokrenuti Netflix. Film „Božja ruka” moj je prvi film hvaljenog talijanskog redatelja poznatog i po „Velikanu” i „Velikoj ljepoti”. Nešto me u najavi privuklo da ga bez obzira na medij pogledam prvom prilikom.

„Božja ruka” započinje intrigantno. Nevjerojatno senzualna žena viri iz reda za autobus kad joj priđe skupi automobil. Čovjek u njemu zna njezino ime i da želi zatrudniti, pa ju odvodi da upozna mitološko biće koje će joj to omogućiti.

Stilizirana autobiografska priča samog Sorrentina

Preko te dogodovštine upoznajemo njezinog nećaka Fabietta – glavnog lika filma. Utjelovljuje ga Filippo Scotti, čije zamišljeno lice i dječačka kosa mame pozornost svojom nevinošću. Kao i on sam, njegov izgled je na razmeđi između mladenaštva i odrasle dobi.

božja ruka
facebook.com/TheHandofGod

Teško je u obliku činjenica objasniti o čemu se u filmu radi. Možda je bolje opisati što film prikazuje. Smješten je u Napulju u vrijeme kada se šuška da će Diego “Božja ruka” Maradona početi igrati tamo. U centru pozornosti je obitelj Schisa koja se sastoji od roditelja zaljubljenih kao i prvi dan kada su se sreli, Fabietta i brata Marchina koji želi biti glumac te sestre Marije koja gotovo cijeli film ne izlazi iz kupaonice.

„Božja ruka” zamah dobiva stvaranjem dirljive atmosfere

Cijeli se film zapravo bavi idealiziranim sjećanjima mladosti i brutalnim susretom sa stvarnošću. Zato prvi dio filma pleše od lika do lika velike talijanske obitelji i zadržava se na njihovim kratkim karakterizacijama. Ipak, ne treba previdjeti da je od otpočetka prožet tamom.

„Božja ruka” neobična je mješavina slika sjećanja i fantazije, sreće i tuge, mirnih trenutaka i eksplozivne akcije. Najbolje se uživa ako mu se prepusti. Tada naizgled nepovezane scene iznjedre prepoznatljive osjećaje koji taj film spajaju u smislenu cjelinu. Zbog toga što veći ekran, to bolje.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari