Film

In memoriam: Betty White – zlatna cura čiji sjaj nije prestao

Betty White
Foto: facebook.com/bettymwhite
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tog jutra kada je preminula, na nekom od feedova i prije vijesti o njezinoj smrti sam vidjela kratku anegdotu o Betty White. U svojoj je emisiji 1954. godine ugostila plesača Arthura Duncana na zgražanje nekih od gledatelja poglavito na američkom jugu. Pogodili ste, zato što je Arthur Duncan je Afroamerikanac. Umjesto da poklekne kritičarima, Betty White im je navodno odbrusila: “Žao mi je, ali on ostaje.” A onda mu je dala još veću minutažu na „The Betty White Show” koji je ukinut te iste godine.

Betty White bila je popularno i prepoznatljivo televizijsko lice zbog čega je i nosila titulu prve dame televizije. Iako poznata po svojoj emisiji „The Betty White Show”, White je karijeru zapravo započela na radiju jer joj je bilo rečeno da nije dovoljno fotogenična za televiziju.

Betty White bila je televizijsko lice
https://www.facebook.com/bettymwhite

Prva dama televizije

Ipak, njezinu zvjezdanu moć nije bilo moguće obuzdati. Počela se pojavljivati na televiziji kao suvoditeljica da bi potpuno preuzela emisiju „Hollywood on Television” 1952. godine. Ime Betty White nastavilo se pojavljivati na televizijskim rasporedima u emisijama, talk showovima, igrama i igranim serijama sljedećih sedam desetljeća.

Neki od najpoznatijih uradaka s “početka” karijere su joj sudjelovanje u raznim televizijskim kvizovima kao slavna gošća od kojih je najduže sudjelovala u kvizu „Password” za čijeg se voditelja i vjenčala 1963. godine.

Betty White kao glumica

Iako je i prije imala priliku glumiti u humorističnim serijama, dvije su ju napravile televizijskom legendom. Prva je bila „The Mary Tyler Moore Show”  koja se prikazivala od 1970. do 1977. godine. U njoj je White glumila lika potpuno suprotnog sebi. Sue Ann Nivens bila je cinična i agresivna dok je Betty bila poznata po svojem pozitivnom šarmu. Ta suprotnost je donosila dio humora u seriju.

Druga, i u Hrvatskoj najpoznatija serija s Betty White, bila je naravno „Zlatne djevojke”, koja se originalno prikazivala od 1985. do 1992. godine. Betty je ovdje najšarmantnija blesača koja iznenadi druge djevojke kada to od nje najmanje očekuju.

Zlatne djevojke s Betty White
https://www.facebook.com/bettymwhite

Nasljeđe

Ipak, ono što je Betty White učinilo toliko prezentnom i popularnom nisu bile samo njezine uloge. Barem ne glumačke. White je jedna od prvih žena koja je radila i ispred i iza kamere. Osim što je bila glumica i voditeljica, radila je i kao scenaristica i producentica. Imala je progresivne stavove za svoje vrijeme ili barem progresivne što se tiče javnih istupa u svoje vrijeme. I najviše od svega, voljela se smijati i tražiti pozitivnu stranu života. Za nju je žaliti se bio gubitak vremena.

Rođena je 17. siječnja 1922. godine, a preminula 31. prosinca 2021. godine – par tjedana prije svog stotog rođendana.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari