nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Film

Spušten je posljednji zastor ‘Stilskih vježbi’ – Preminuo je Pero Kvrgić

pero kvrgic
Foto: facebook.com/pero kvrgic
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Danas nas je u 94. godini života napustio legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić. Posljednje godine života proveo je u Domu za starije i nemoćne u Lašćinskoj.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih, a i općenito regionalnih glumaca, svoj je put počeo tkati još kao sedamnaestogodišnjak u partizanskim kazališnim skupinama. On se nastavlja upisom u zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i pohađanjem Dramskog studija Hrvatskog narodnog kazališta.

Kroz život je izmjenio mnoga kazališta, a najdublji trag ostavilo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem se umirovio. Mirovinom on nije stao, glumio je čak do devedesete godine. Svoj je devedeseti rođendan proslavio na kazališnim daskama legendarnom predstavom „Stilske vježbe” koje je srušila sve rekorde gledanosti.

Iza sebe ostavio je bogatu karijeru, a posebno će ostati zapamćen po ulogama Sganarellea, Scapina i Harpagona u Molierovim djelima, Držićeva Pometa u „Dundu Maroju” te Zlatikuma u „Skupu”. Također je odigrao važne televizijske uloge od kojih se ističu one iz filmova „Tri četvrtine sunca”, „Sreća dolazi u 9”, „Doktor ludosti” i „Kamenita vrata”.

Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih su posebno naglašene: Nagrada „Vladimir Nazor” za životno djelo, Nagrada „Duško Dujšin”, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta te nagrada „Marul”.

Jednom je prilikom izjavio da je za život dobio samo tri loše kritike čime dokazuje svoju vrijednost.

(Visited 288 times, 1 visits today)
Be social

Komentari