Intervju

Petar Dundov: Kada se čovjek duže bavi glazbom, glazbeni horizonti se sve više šire

Foto: facebook.com/dundov
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/dundov
Foto: facebook.com/dundov

Petar Dundov je definitivno najpoznatiji predstavnik naše techno scene u svijetu. Nakon dugog izbivanja iz zagrebačkih klubova Petar se vraća ovog petka u Pogon Jedinstvo u sklopu Tuborg Open Faira i to uz posebnu poslasticu – live nastup.

Na kojoj si vrsti glazbe odrastao i kada si počeo slušati elektronsku glazbu?

Još dok sam bio klinac volio sam slušati Pink Floyd, Mike Oldfielda, Kraftwerk, Jean Michelle Jarre-a, Vangelisa i filmsku glazbu Johna Carpentera. Oduvijek me privlačio zvuk sintesajzera i sva glazba koja je imala veze sa sintetičkim zvukom.  Kad sam počeo izlaziti u klubove početkom 90-tih sve više sam bio pod utjecajem dance glazbe poput breakbeat-a, acid-housa i techna. Techno me se posebno dojmio i tako je nekako sve krenulo.

Koju vrstu glazbe najviše preferiraš u svoje slobodno vrijeme izvan okvira techna i ostalih vrsta elektronske glazbe?

U slobodno vrijeme volim poslušati dobar new age, ambient i u zadnje vrijeme jazz, kojim me zarazio jedan frend. Također volim filmsku i klasičnu glazbu. Nekako što se duže čovjek bavi glazbom horizonti se sve više šire i čovjek uživa u raznim glazbenim žanrovima.

Kako se mijenjao zvuk Petra Dundova kroz godine? Tko je imao najveći utjecaj na te promijene i tvoj glazbeni razvoj općenito?

Na samom početku karijere glazba koju sam skladao bila je vrlo melodična i jednostavna. Negdje sredinom 90-tih okrenuo sam se prema apstraktnijem zvuku i eksperimentirao s različitim žanrovima u domeni elektronske glazbe. Početkom 2000. godine prvi put sam se odlučio raditi pod vlastitim imenom i izdao sam prvi album “Sculptures“. U to doba na mene je najviše utjecala glazba Jeff Millsa. Uskoro sam potpisao za belgijsku izdavačku kuću Music Man s kojom radim i danas, oni su mi bili velika podrška u traženju vlastitog izričaja. Na moj glazbeni izričaj najviše utječe svijet u kojem živimo. Ideje mi obično dolaze kao neki odgovor na trenutno stanje u društvu.

Da li je novi album na putu?

Da, zima je moje vrijeme kada radim na albumu i već sam počeo snimat pjesme. Plan je da sve bude gotovo do proljeća i da izađemo s najavnim singlom prije ljeta 2015. godine.

Posljednji album “Sailing Of The Grid” izašao je 2013. godine i dobio pohvale struke, da li možemo očekivati veliki odmak od zvuka tog albuma ili će novo izdanje biti logični nastavak prva tri na Music Man Records labelu?

Iskreno ne znam, još sam u procesu produkcije i sve je moguće. Svi albumi koje sam do sada napravio obilježili su jedan period u mom stvaralaštvu. Prvenstveno me zanima da album ima dobre kompozicije, a sve ostalo dođe samo po sebi. Pošto sam konstantno u studiju, ritam u kojem albumi izlaze je prilično brz, tako da ne očekujem neke radikalne zaokrete u zvuku. Ono što je novo to su nova rješenja u aranžmanu i više improvizacije. Nekako u tom smjeru je išlo i do sada i tu se najbolje osjećam, tako da pretpostavljam da će koncept albuma biti ipak više u domeni nastavka.

Nakon sedam mjeseci izbivanja iz zagrebačkih klubova 12. prosinca slušat ćemo te na Tuborg Open Fairu i to live. Da li više voliš nastupati live ili imati klasičan DJ set? Što možemo očekivati od tog nastupa?

Drago mi je da ću nakon dugo vremena ponovno nastupiti live u Zagrebu. Iako volim i jedno i drugo, nekako nastupi uživo imaju poseban “štih”. Možda i zato što je cijelo iskustvo vrlo osobno jer se radi o izvedbama vlastitih djela. U svojim live nastupima pokušavam prikazati publici na koji način glazba nastaje, od jednostavnih fraza do kompleksnih polifonskih sekvenci. Na stage-u imam presliku studija u malom, sa sintesizerima, samplerom, efektima i velikim brojem kontrolera. Svirat ću puno novih verzija starih hitova i par novih kompozicija s novog albuma. Siguran sam se da ćemo se svi dobro zabaviti.

Ulaznice za Tuborg Open Fair 12. prosinca u Pogonu Jedinstvo mogu se kupiti u sustavu Entrio.hr za 60 kn, odnosno za 80 kn na fizičkim mjestima prodaje, dok će na dan festivala ulaznice koštati 90 kuna. Na Tuborg Open Fair također nastupaju Friction, Frenkie te ABOP.

Be social

Komentari