Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Izvedbene umjetnosti

Jubilarni 50. PIF dovodi 15 lutkarskih predstava u Zagreb

15.09.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.pif.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnje jubilarno 50. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF održava se od 16. do 22. rujna u Zagrebu. U sedam dana ugostit će preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 lutkarskih predstava u službenom dijelu programa. “Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj širenje je granica lutkarstva kako bi se uz klasične lutkarske predstave prikazale i one “s druge strane lutkarstva” koje obogaćuju i redefiniraju ovaj specifični umjetnički medij”, ističe umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

Na ovogodišnjem PIF-u prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja, a teme kojima se predstave bave uistinu su šarolike – od teme odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti. Ovogodišnji PIF službeno će 16. rujna na Sceni Travno otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, izvedbom predstave “Djevojčica iz Lenjingrada“. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada. Bit će izvedna i 17. rujna na Sceni Travno.

Foto: PIF Press

Ovogodišnji must see festivala svakako su i kineska kazališna trupa Guangxi koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke, zatim višestruko nagrađivana solo izvedba “Jesenski portreti” Amerikanca Erica Bassa i kazališta Sandglass, tradicionalna priča o “Don Juanu” u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke, predstava “Dindim, o nježnosti” temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina te humoristično-ljubavna priča “Jer te volim” kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

Na ovogodišnjem PIF-u sudjeluju i Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke s predstavom “Wanda Lavanda” o ovčici koja se zbog svoje šarene vune ističe među ostalim životinjama i svojim neobičnim izgledom odstupa od svoje okoline, zatim Kazalište lutaka iz Zadra s predstavom “Karlson s krova” o jednom neobičnom žitelju jedne sasvim obične obitelji, Gradsko kazalište lutaka iz Splita s predstavom “Som na cilome svitu“, pričom o potrazi za prijateljstvom, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s predstavom “Male priče o nestašnoj Sonji” te Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s “Bijelim jelenom” Vladimira Nazora.

Iz Slovenije gostuje Kazalište lutaka iz Maribora s predstavom “San o zvijezdi“, adaptacijom kratke priče Charlesa Dickensa u kojoj se glavni lik suočava sa smrću majke i sestre, što postaje priča o transcedenciji i nekim univerzalnim pitanjima koja su i za djecu važna. Kazalište lutaka Ljubljana zaigrat će predstavu “Negdje drugdje” o djevojčici koja se nađe u srcu rata, a samo želi biti negdje drugdje, dok Gradsko kazalište Podgorica gostuje s “Bajkom o ribaru i ribici“, a čakovečki Pinkleci s predstavom “S razlogom“. LenTinTin Studios, robotsko kazalište lutaka, izvodit će predstavu “XKCD: Spirit” na Zrinjevcu i platou Mamutica, a svake večeri u pivnici Medvedgrad Umjetnička akademija u Osijeku priredit će “Lutkokabaret“.

Foto: www.lgl.si

Radionice, izložbe, projekcije filmova

Dolazak lutkara i lutaka u grad najavit će dobroćudni div Pifko i Pifkova povorka koja kreće 16. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve, preko Trga bana Jelačića i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. Organizatori su i ove godine pripremili bogati off program u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, izložbe, predstave na gradskim ulicama i trgovima te projekcije animiranih filmova poput “Ježeve kućice” Eve Cvijanović. Izložbom fotografija Ivana Špoljarca Lutke na kvadrat 11.rujna u Knjižnici Bogdana Ogrizovića započeo je pretprogram 50. PIF-a, a 14. rujna otvoren je prikaz odabranih radova 5. Likovnog natječaja za djecu LUTKA, MASKA…PIF u Etno art galeriji. Tijekom festivala također će se moći pogledati i retrospektivna izložba PIF-ovih 50 u Kulturnom centru Travno.

Festival se službeno zatvara 22. rujna na Sceni Travno svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz off programa, “Behind the Paper” u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a. Detaljan raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari