Izvedbene umjetnosti

Počinje 9. DeSADU, revija dramskih tekstova studenata dramaturgije

Foto: facebook.com/desadu
Vrijeme čitanja: 3 minute

Od 4. do 7. studenog na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu održat će se se 9. DeSADU, revija dramskih tekstova studenata dramaturgije. Događanje DeSADU prilika je za mlade dramaturge i autore ‘koji dolaze’ da javno prezentiraju svoje nove dramske radove i tako izravno ispitaju funkcioniranje svojih tekstova u sučeljavanju s reakcijama publike, za što nemaju prilike u redovnom nastavnom procesu. DeSADU je nastao studentskom inicijativom prije devet godina. Ovogodišnja revija publici će predstaviti sedam originalnih tekstova, a održat će se na sceni F22, novoj sceni Akademije u Frankopanskoj 22. Festival je natjecateljskog tipa, a najbolji dramski tekstovi uprizoruju se na kazališnoj reviji KRADU.

Program će u subotu, 4. studenog u 16h otvoriti drama “Nostalgija” Mateje Posedi. Riječ je o drami za osam likova koji tijekom jedne večeri podijeljeni u parove razgovaraju i iznose svoje duboke osjećaje. Oni su majka Marija i kćer Jelena koja joj traži muža, Lovro i njegov sin Neven koji mu traži ženu, zatim Klaudija, djevojka koja uskoro odlazi u samostan te njen bivši šef Vinko koji je u nju zaljubljen, te Jerko i Marta, upravo rastavljeni bračni par.  Na kraju svi dogovori ostaju na rečenome, dok sve otkrivene tajne razumijevanje pronalaze u empatičnim uzdasima. „Nostalgiju“ režira Marta Tutiš, producent je Duje Klisović, a igraju Vid Ćosić, Danijela Evđenić, Korana Ugrina, Kristijan Petelin, Leon Dubroja, Vini Jurčić, Rok Juričić i Tena Belčić.

Istog dana u 20h na rasporedu je bajkodrama Ivane Vuković “Marta i sedam strahova” za sve one koji su odrasli ili to tek namjeravaju. Režira Christian Jean Michel Jalžečić, producentica je Lada Brnetić, a igraju Josipa Anković, Filip Mayer, Anica Kontić, Petra Tunjić, Klara Mucci, Lana Meniga, Marko Kasalo, Dominik Dolenc i Matej Đurđević.

U nedjelju, 5. studenog u 11h bit će izvedena drama “Ne može se prevesti na hrvatski” Josipe Ive Delić u režiji Lucije Klarić. Tri lika na pragu tridesete žive gotovo identičnim izoliranim životima u svojoj produljenoj adolescenciji, agresivnim opsesijama i opskurnim seksualnim maštarijama, istovremeno pokušavajući pridružiti se sretnicima koji žive u stvarnom životu. Producentica je Laura Pribanić, a igraju Jakov Jozić, Elizabeta Brodić, Mada Peršić, Tin Rožman i Eugen Stjepan Višić.

U 20h zaigrat će “Pjesma mrtvoj djeci” Doroteje Šušak u režiji Nike Bokić i produkciji Ide Klemenčić. Drama „Pjesma mrtvoj djeci“ satkana je kao fikcionalna studija fakcionalnoga slučaja. Uspostavljajući se kroz dokumentaristički pristup, drama pokušava postaviti pitanja poput zašto ranjavamo, zašto ubijamo i zašto se ubijamo. U koncertnom čitanju igraju: Tena Belčić, Dominik Dolenc, Igor Jurinić, Lucija Alfier, Laura Bošnjak, Dea Presečki i Ante Vukov.

U ponedjeljak, 6. studenog u 11h na rasporedu je “Hipolit iz predgrađa” Mihovila Rismonda u kojem tijekom Tezejeva odsustva u kafiću Fedra priznaje konobaru Teramenu što osjeća prema posinku. „Hipolita iz predgrađa“ režira Maja Ležaić, producenti su Josip Martinović i Nikša Modrić, a igraju Marko Kasalo, Roko Protić, Danijela Evđenić, Marijana Prokl, Paško Vukasović i Lucija Alfier.

U 18h na rasporedu je jednočinka Nike Korenjak “Muškarci i žene; Žene i muškarci” za jednu glumicu i jednog glumca. Drama predstavlja arhetipe Muškarca i Žene uhvaćene u neizbježne životne situacije. Nitko nije moralni pobjednik. Svaki pojedinac propada na svoj način. To su etide krajeva ljubavi, etide krajeva života. Režira Rajna Racz, producent je Antonio Grozdanoski, scenograf Ivo Brozina, scenski pokret potpisuje Mirta Rebrina, glazbu Vid Adam Hribar i Filip Runjić, a igraju Toma Medvešek i Dea PresečkI.

Reviju će 6. studenog u 21h zatvoriti Luka Vlašić s “Dramom vulgaris” koju sam i režira. Autor ističe da je to full konceptualno, no ne zna o čemu je zapravo tekst jer ga nikad nije pročitao. Producentica je Tajana Bakota, a igraju Klara Mucci, Sara Duvnjak, Anica Kontić, Robert Budak, Andrej Kopčok, Ugo Korani, Toma Medvešek, Martin Kuhar, Roko Sikavica i Leon Dubroja. Luka Vlašić poziva sve zainteresirane na “Dramu vulgaris” sljedećim citatom:

“Ko ovu kocku leda nek me zalede
Kad nađu lek za tugu nek me probude
Nek mi sačuvaj mladost i lepotu
Jer voleće me možda on u
Drugom životu.”

Be social

Komentari