Glazba

„Poster Girl” (Zara Larsson): Neopterećeno uživanje u popu

Zara Larsson
"Poster Girl" album cover
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zara Larsson je već neko vrijeme jedna od poznatijih pjevačica na svjetskoj sceni, ali nikad dovoljno da ju šira publika cijeni onoliko koliko mislim da bi trebala.

Zarino hitovlje (hvala Ivoni na izrazu) je suptilno, ima određenu lepršavost, dovoljno pamtljivosti, stil koji je prepoznatljivo njen i naravno, glas stvoren za današnju pop glazbu. Uvijek jasan, izravan, neki bi rekli i piskutav, ali svakako snažan i moćnog raspona.

Sasvim posebna pop zvijezda

Saznao sam za Zaru nakon ljetnog hita Lush Life, spontane pjesmice o bezbrižnom životu. Nešto je tu bilo drugačije nego kod ostatka svjetske pop scene. To je Zarino vođenje, ona je sasvim posebna pop zvijezda. Imaš užasno zabavni pop hit koji netko izvodi toliko koncentrirano i vješto da pjesmu shvaćaš ozbiljno, ona postaje vrijedna tvoje pažnje i postaje vrijedna tvog partija.

Tematski ne toliko različita od ostalih, ali izvedbom i izričajem zahtijeva više i danas stvara, skoro bih se usudio reći, neku nišu naizgled radio-friendly popa. Tako je i na novom albumu „Poster Girl”, koji je nadmašio prethodnika „So Good”. Zara Larsson, s kim god da surađuje, ne zvuči kao sporedno ime, nego dominira pjesmom i to mi se sviđa.

Iluzija savršenstva?

Plastičnog naziva „Poster Girl”, novi album uopće nije plastičan. Zara Larsson fura taj imidž savršene pop zvijezde, ali rekao bih da je to namjerna maska kojom se nepotrebno “smiruje” progresivna mlada žena koja ima mnogo toga za reći i mnogo dobrih izvedbi predati svijetu. Nadam se kroz nekoliko godina otvaranju drugih tema i odmaku od popastičnih ljubavnih tekstova. Naravno, s tri albuma iza sebe Zara još ima vremena za sve što poželi.

Kad je izašao Love Me Land, pjesma koja otvara album, imao sam isti „Opa!” moment kao s genijalnima Don’t Worry Bout Me i All The Time. Pjesma je toliko dobar pop da na posljetku ispada izazov za klasične formatirane radio stanice. Nešto tu ne valja s diskografom, ovo je trebalo dići u nebo, a ne skromno predstaviti.

Srećom, nije prošlo sasvim neprimjetno. Love Me Land predstavlja potpuno preuzimanje kontrole, eksperimentiranje s glasom i učvršćivanje stava. Izravna, vokalno volatilna i zahtjevna, Love Me Land se još jednom poigrava dosta brzim stihovima koje ćemo još čuti kroz izdanje. Gudački uvod također poručuje da sa Zarom nema šale.

Zara faktor

Posljednji singl Talk About Love, na kojem gostuje Young Thug, vidi Zaru u još jednoj ljubavnoj nedoumici. Zapravo se kroz izdanje sve svodi na predstavljanje stava gdje osobi ne treba nitko, ona uživa u dovoljno samopouzdanja, ali opet zaljubljenost sve to prodrma. S obzirom na zadnje singlice, ovo je potvrda zvuka albuma, zabavna stvar koja nema posebni cilj, ali neće vas potaknuti da ju preskočite. Dobro je to posložena numera koja kombinira R&B i daje jedne od najljepših stihova s izdanja.

Slijedi nostalgična Need Someone čiji zvonki synthevi osvajaju, Zara je sjetna, ustrajna, „I’m happy I don’t need someone, I’m happy but I want you“. Suosjećamo.

Dublje u srž albuma ulazimo s Right Here. Počinje se shvaćati ta njena vizija i stil o kojem pričam, možemo to nazvati “Zara faktor”. Sve je mirno do refrena koji, s dozom ljutnje i prizivanja sjećanja, pjesmu emotivno digne, da bi se opet nježno i glatko prelila u smirene versove. Magija je stvorena sa švedskim producentskim duom koji čine Mattman & Robin.

Singlica s albuma WOW je u jednom trenutku objavljena kao duet sa Sabrinom Carpenter. Od ozbiljnog, ali nekako nedorečenog klavirskog dijela na početku do naporne produkcije puhačkih instrumenata, WOW oduševljava s bolesno pamtljivim refrenom.

Super pop

Albumu naslovna pjesma dodaje slatkoće, još ljubavnih zavrzlama sa zaključkom „I’m not the poster girl of feelings, but with you, I can’t stop“. Kroz sing-along I Need Love, ponešto dosadnu Look What You’ve Done stižemo do Ruin My Life. Spominjao sam brze dionice prije, evo ih.

Ruin My Life je bio promjena smjera za Zaru. Prvi zagriz u novi album, najambicioznija pjesma je na albumu. Fino se gradi emocija, zahuktava stvar, puca na refrenima i rastali na zadnjem. Njezine visoke note upotpune svaku pjesmu na pravi način.

Lako pamtljive Stick With You, FFF i What Happens Here razvlače sentiment albuma i ostavljaju još koju frazu da remeti misli u narednim danima.

Zara Larsson radi pop čijim se slušanjem ne nameće neka posebna potreba za razumijevanjem sadržaja. Ona dere po svojim dogodovštinama i uz ovakve podloge i konstrukcije je to i više nego dovoljno za dobar, ničime opterećen pop album.  Sada je razvidno da je Zara Larsson izgradila svoje ime, izričaj i stil kojim vlada s lakoćom.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari