Glazba

Girl power iz Los Angelesa: Pet ”all-girl” alternativnih rock sastava koje trebate čuti

Vrijeme čitanja: 4 minute
foto: last.fm
foto: last.fm

Dugi niz godina na svjetskoj ”alternative” rock sceni pojavio se veliki broj novih glazbenih sastava, različitih svjetonazora, različitih generacija i drugačijeg zvuka. U pomalo sličnoj ili ponavljajućoj sceni, s velikim brojem muških sastava, zanimljivo je pogledati koliko uspjeha postižu ženski sastavi, koji traže svoje mjesto pod suncem.  Ukoliko, zanemarimo klasičnu komercijalnu glazbu ili ono što se danas naziva mainstreamom, doista je zanimljivo pogledati koji su glazbeni sastavi, sastavljeni isključivo od pripadnica ljepšeg spola postigli slavu i uspjeh u alternativnim krugovima, te samim time stekli veliki broj obožavatelja, priznanja kritike i glazbene industrije. U ovom članku donosimo vam pet alternativnih all-girl sastava, koji su svojom glazbom, pjesmama i talentom oduševili kritiku i obožavatelje te stekli već veliki broj pratitelja i štovatelja.

foto: last.fm
foto: last.fm

 

5.) Bleached – Los Angeles (SAD)


Iz vrućih ulica grada anđela, dolazi nam sestrinski duo Jennifer i Jessica Clavin te zajedno čine glazbeni sastav poznat kao Bleached. Osnovan oko 2010. godine, ”bend” je izdao debitantski album ”Ride Your Heart” u travnju 2013. godine. Sam album postigao je dobar uspjeh na tržištu, plasiravši se na ”US Top 100 Alternative” ljestvicu, ali i kod kritike, koja ga posebno hvali za obnovu starog klasičnog punk-rock zvuka. Ono što je interesantno, je to da po glazbi Bleached nalikuje pomalo na žensku verziju Ramonesa, sa zaraznim melodijama, ”catchy” refrenima i odličnim harmonijama. Pjesme koje se posebno ističu su Dead In Your Head, Searching Through The Past i Waiting By The Telephone. Beskompromisnim i dinamičnim zvukom cure nastoje napraviti kombinaciju surf zvuka kombiniranim s punkom i utjecajem ”girl-bands” iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, kao što su The Ronettes ili The Shirelles.

 

4.) Deap Vally – Los Angeles (SAD)


Dramatični, žestoki, energični, napeti, samo su neki od opisa nakon preslušavanja pjesama ovog istinskog rock dua iz Silver Lakea. Prijateljice Lindsey Troy i Julie Edwards, nedugo nakon upoznavanja odlučile su oformiti rock sastav. Sa čvrstim ritmom i dramatičnim vokalom nude nešto sasvim drugo na alternativnoj američkoj sceni. Dramatične pjesme na tragu Family Rain ili White Stripes privlače slušatelja da posveti svu svoju pažnju na hipnotičke pjesme ovih američkih dama. Debitantski album ”Sistronix”, izlazi ovo ljeto te će se na njemu naći neki od već poznatih pjesama  ovog benda, kao što su End Of The World ili Gonna Make My Own Money.

 

3.) Dum Dum Girls – Los Angeles (SAD)


Sastav neobičnog imena, dobivenog kombinacijom riječi preuzetih iz The Vaselines-ovog albuma ”Dum Dum” i pjesme Iggya Popa ”Dum Dum Boys”, osnovan je 2008. godine. Trenutačnu postavu čine Dee Dee, Jules, Malia i Sandy, a mogu se pohvaliti da su izdali dva studijska albuma (”I Will Be” i ”Only In Dreams”) na poznatoj i hvaljenoj Seattelskoj etiketi Sub Pop. Glazbom im dominira zvuk plaže i lagani pop, gdje vrlo često kombiniraju klasični rock krajem 60-tih, pod laganim utjecajem The Doorsa i sličnih pionira rock glazbe. Refreni su vrlo jednostavni i lako pamtljivi, a samim time i vrlo zarazni. Jedna pozitivna i vedra nota dominira zvukom, posebice u pjesmama kao što su Bedroom Eyes, Jail La La ili In My Head.

 

2.) Haim – Los Angeles (SAD)


Ima nešto posebnog u toj alternativnoj sceni, koja trenutačno svoje utočište nalazi u Los Angelesu. Iz navedene scene proizašao je band Haim, odnosno sastav je nastao kada su sestre Este Haim, Alana Haim i Danielle Haim, odlučile zajedno svirati, te je tako sastav oformljen oko 2009. godine, ali je sa punom parom počeo djelovati tek krajem 2011. godine. Haim je jedan od onih sastava u koje se zaljubite već nakon prvog slušanja, budući da njihova glazba obiluje odličnim melodijama, dobrim refrenima i vrlo pametnim tekstovima. Daniellein lead vokal je odličan, budući da sa jednom hrapavošću i namjernim mucanjem postiže vrlo zanimljiv stil pjevanja, a i savršeno je nadopunjen s pratećim vokalima njezinih sestra. Pjesme kao što su Forever, Don’t Save Me ili Falling, već su postali hit singlovi, a album bi tek trebao izaći krajem godine.

 

1.) Warpaint – Los Angeles (SAD)


Usudio bih se reći, trenutačno najpopularniji alternativni ”all-girl” rock sastav čini Warpaint, osnovan već sada daleke 2004. godine, dolazi nam također iz Kalifornije, odnosno Los Angelesa. Los Angeles se očito profilirao u pravu ”meku” te scene. Warpaint je četvorka sastavljena od Emily Kokal, Therese Wayman, Jenny Lee Lindberg i Stella Mozgawa. Sam sastav karakterističan je po svojoj psihodeličnoj orijentaciji i odličnim višeglasnim pjevanjem, gdje se posebno izdvaja vokal Therese Wayman. Izdali su dosad jedan EP i jedan studijski album pod nazivom ”The Fool”, koji je iznjedrio mnogo uspješnih pjesama poput Undertow, Majesty, Set Your Arms Down, ali i mnogih drugih. Cure su također poznate po suradnji s gitaristom RHCP-a Joshom Klinghofferom, koji je jedno vrijeme bio bubnjar ovog sastava. Warpaint osim svojih poznatih veza, karakterističan je i po vrhunskim svirkama, ali i odličnim instrumentalnim improvizacijama tokom live nastupa, predvođenih od strane izvrsne Jenny Lee Lindberg na bass gitari. Warpaint je trenutačno perjanica alternativnog psihodeličnog rocka na području SAD-a, a samim time zaslužuju prvo mjesto na ovoj ljestvici.

Be social

Komentari