živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Preporuka tjedna za odmor od čišćenja snijega: Thievery Corporation

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Svjetski poznata Agatha Christie, jednom je izjavila: „To vam je kao glazba, znate. Ljestvica ima ograničen broj tonova, ali oni se mogu spojiti u bezbroj različitih zvukova.“ Upravo ta paleta različitih zvukova, od kojih je sljedeći još i bolji, glavna je karakteristika glazbenih trendova raširenih van mainstream scene. Ljubitelji malo dublje glazbene tematike zasigurno su čuli za naveliko popularan američki duo Thievery Corporation, koji od ljeta 1995. pjesmama, albumima i nastupima neprestano oduševljava publiku. Prije dvije godine su izdali album Culture of Fear, ali su nakon toga dijelom nestali sa scene. Proteklu su godinu proveli u nastupima po Americi.

 Njihovo glazbeno određenje teško je definirati, no Rob Garza i Eric Hilton, zajedno sa svojim glazbenim suradnicima u muzikalnom stvaralaštvu kombiniraju različite elemente dub, acid jazz, reggae, ali i brazilske bossa nova glazbe.

Talentirani duo Garza – Hilton, kroz svoju glazbu šalju ipak malo dublje poruke. Njihove pjesme kao što su Amerimacka ili Revolution Solution u sebi skrivaju naznake koje izražavaju stav kako se Thievery Corporation protivi inicijativama vlade Georgea Busha.  Također, politički tužena pjesma Vampires posvećena je borbi američkog dua protiv Međunarodnog Monetarnog Fonda.

Osim dubljih poruka o vrijednosti čovjeka, rješavanju gladi i općem poboljšanju svijeta, Thievery piše pjesme koje kroz svoju jednostavnost slušatelje obuhvate osjećajem opuštenosti. Dakako, njihovi glazbeni uradci su jednim dijelom i pozivnica na plesni podij, jer je nekim ritmovima ove glazbe nemoguće odoljeti, kao npr. pjesmi Mandala. Ona je korištena  u filmu Savages, snimljenom prošle godine dok je pjesma The Heart’s A Lonely Hunter je korištenau filmu Crazy, Stupid, Love.  Thieveryeve pjesme su poslužile kao soundtrackovi i u mnogim serijama, kao na primjer How to Make It in America, The Vampire Diaries, Six Feet Under, Smallvile itd.

Thievery Corporation je prošle godine gostovao na Terraneo festivalu, a zagriženi fanovi se mogu nadati da će nas uskoro ponovno posjetiti. Ukratko govoreći, ovaj izniman bend stvara glazbu koja s jedne strane pojedinca baca u totalni ekstazični trans jer nitko i ništa nije mjerljivo s nesvakidašnjim zvukovima trip-hopa. S druge pak strane, bez neopterećenog, mirnog stanja svijesti, teško je potpuno uživati u ovakvoj vrsti glazbe jer ona zahtjeva drugačiji oblik nas samih, potpuno opušten i lišen od svakodnevnih briga. Kako vam zvuče, prosudite sami.

Be social

Komentari