Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Glazba

Punkoplov: 9 godina od “Hard Times and Nursery Rhymes” (Social Distortion)

18.01.2020. Igor Maračić Iggachu"Hard Times and Nursery Rhymes" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

PunkoPlov #3
Social Distortion – “Hard Times and Nursery Rhymes”
Datum izlaska: 18. 01. 2011. (Epitaph Records)

Koji je to …ac?

Sedmi album punkish-rockera iz Orange Countyja. Social Distortion su, prema Wikipediji, osnovani 1978. godine, što bi reklo (hvala kalkulatoru) da postoje 42 godine. U to vrijeme izdali su sedam albuma, ilitiga u prosjeku po jedan svakih šest godina (opet kalkulator). Aktualni “Hard Times and Nursery Rhymes” izašao je 2011., a njegov prethodnik “Sex, Love and Rock and Roll” 2004. godine, što znači dva albuma u 20 godina (nije trebao kalkulator). Mike (jedini originalni član i ‘gazda’ benda), ako ovo čitaš – izbaci novi Social D album, ma kakav god on bio, samo da ne moram više vaditi kalkulator.

Kako to zvuči?

Za moje pojmove to je podugački (skoro 50 minuta) rock’n’roll album s omanjim punk obrubom. Cowpunk s uglavnom cow i gotovo ništa punk – laganini rock s primjesama countryja, bluesa i folka. Punk je tu više tradicije i prošlosti radi. Bez obzira na manjak žestine, ploča je brza, tečna i pobunjenička, s ponekom baladicom i usporenijim ljubavnim melodijama poput Bakersfieeeeld. Veliki plus u cijeloj priči su ženski back vokali (California, Hustle and Flow, Can’t Take It With You), sintić i instrumentalni intro na Road Zombie. Svako toliko može se čuti nešto što bi se moglo pripisati Johnnyju Cashu ili The Clashu, inače velikim utjecajima na Social Distortion, tj. Mikea Nessa.

A o čemu oni trkeljaju?

Polomljena srca, polomljene gitare i polomljene kičme – motivi su kod Social Distortiona uglavnom isti. Pristupačnija lirika i prizemnije tematike odzvanjaju kod slušatelja svake dobi i demografske karakteristike, a Mike zvuči kao brat, tata, djed, ujak, profesor, prijatelj i ljubavnik – odjednom. Svaka pjesma je mini priča, često više recitacija nego pjevanje, a glas je mačo-ranjenički. Ima tu i cringy momenata, ali tko ih nema.

Zašto bi me ono bilo briga?

Previše sam ih nahvalio – Social Distortion nisu toliko dobar bend i nisu više baš punk, ali su solidni, relevantni i nakon četiri desetljeća još uvijek tu. Iako vjerojatno više neće ponoviti istoimeni album iz 1990. niti izbaciti novi “Mommy’s Little Monster”, siguran sam da u sebi imaju još barem jedan zamah.

(Visited 84 times, 2 visits today)

Komentari