Glazba

Recenzija – “Vanilija” (Svemirko): Razlijevaju se synthevi, miriše nostalgija, Zemlja zove Svemir

svemirko
Foto: "Vanilija" [Cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Još prije nepuna tri mjeseca, 27. sječnja, svjetlo svemira ugledala je “Vanilija”, Svemirkov prvijenac objavljen u izdanju “Više manje zauvijek”. Iza samog imena krije se mastermind Marko Vuković koji je snimao, miksao i producirao album sam. I ne samo to. Kako je ovo putovanje, a ne samo album, morate ga doživjeti i dotaknuti, a ne samo osluhnuti. Naime, “Vanilija” je početkom mjeseca izašla i na VHS formatu kazete, gdje je svaka pjesma popraćena i video materijalom koji prati glazbu, nastalim u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Na kazeti se nalaze analogni bonus trackovi, prve singl uspješnice – hit Zbogom proleteri i Noćni pokreti. Nažalost, nisam imala priliku još to doživjeti, međutim ako netko posjeduje sve potrebno za to hipster iskustvo neka me pozove, ja ću se potruditi da se čvrsto ali udobno smjestim, da se ne lansiram u predaleke sfere iz kojih se neću moći vratiti.

Glazba ili izložba?

Sam umjetnik o albumu kaže da je to “zbirka intenzivnih, zvučno-aromatičnih i plesnih emo-macho pop pjesama, novog derivata synthpop žanra”, a ono što je mene posebno dirnulo je Youtube komentar korisnika (koji je i uploadao čitav album na pristup ušima javnosti): Ne mogu da se odlučim. Ne znam je li ovo muzika, ili izložba slika u galeriji iz budućnosti. I upravo je savršeno sažeo sve potrebno.

Album otvara psihodelično razlijevanje sintisajzera izvrsne Žene od vanilije, uz Vukovićev retro vokal kao da spaja prošlost i daleko kibernetičku budućnost u koju nas lansira mnogobrojnim zanimljivim efektima. Sav taj kaos skladno je ukalupljen ritmičkim pljeskovima i laganim tonovima koji nas nesigurno održavaju u stvarnosti dok slušamo ta vankozmička čudesa koja se događaju u devet pjesama ovog ‘ukusnog’ albuma. Zajednički nazivnik albuma, baš kako i sam izvrsni cover pod perom Jeremyja Nealisa najavljuje, zasigurno jesu upravo zanimljivi zvuci prpošnih sintesajzera koji stalno titraju.

Foto: Facebook.com/ Svemirko
Začinjeno retro nostalgijom

Definitivni favorit albuma, Miris grada, od prvog takta najavljuje svoju hitoidnost. Balkanski štih plesne gitare spojene s glitch-ovitim sintisajzerima ovaj put su začinjeni dobrim tekstom. Zapravo, ova pjesma pruža osjećaj vožnje uz suton (ili u noći, kako tekst nalaže) omiljenog ili ožaljenog grada prema kojem svakako gajimo neke osjećaje. Kako se tako lako uz ovaj soundtrack na toj našoj zamišljenoj vožnji nađemo u egzistencijalnoj krizici koju pretočimo u umjetnost. “Ispod grada žive sjene, ispod kože nemir vlada…” Divni svemirski nemir popraćen analognim šumovima, začinjava ovaj album retro nostalgijom.

Intermisija najavljuje laganiji dio albuma, moguće i sjetniji. Sa svog balkona ne doziva Lorca već Svemirko koji vodi u pop priču za lijene, ljepljive i nostalgične ljetne dane. Tekstovi variraju od jednostavnih pop balada, do zanimljivih sekvenci kao u singlu Tajne svemira, ujedno i omiljenim hitom albumske publike. Međutim, to ni nije toliko bitno jer glazba ovdje čini atmosferu i više nego zasluženo lansira slušatelje tamo gdje nisu ni sanjali da mogu doći.

Teško je objasniti ovaj divan albumski prvijenac, treba ga doživjeti. Tamo gdje se druže Valentino Bošković, nova Tame Impala i “Boban Petrović bez foliranja i šminke”, tamo želim biti. U tom djeliću gdje se u pastelnim bojama rastapa umjetnost zvuka. Ukoliko volite popastu psihodeliju, syntheve, glitcheve, Mac Demarca i retro zvuk, budite sigurni – na pravom ste mjestu. A to mjesto nije zemlja. Hvala Svemirku što nam je svima pružio dio Svemira na dlanu.

 

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari