Knjige

Gostovanje Roberta Bryndze (Znanje): Najsimpatičniji pisac trilera

Foto: Sonja Kovač
Vrijeme čitanja: 4 minute

U knjižari Znanje u Gajevoj 3. travnja gostovao je britanski pisac Robert Bryndza, autor bestselera Djevojka u ledu, Mutna voda, Noćna grabežljivica i Posljednji dah. Svi ti naslovi kod nas su objavljeni u nakladi Znanja i u prijevodu Predraga Mavara. Bryndzin dolazak i potpisivanje knjiga najavljivali smo i na Ziheru pa evo kako je bilo na licu mjesta i što je to Bryndza s nama podijelio.

O kreativnom procesu pisanja uz pse

Foto: Sonja Kovač

Prvih pola sata bilo je rezervirano za nešto prisniji razgovor s fanovima. Odgovarao je na pitanja o svom kreativnom procesu i pisanju, o knjigama, likovima i od kuda su došle ideje za određene motive, kao što je npr. upravo djevojka u ledu. Ako ste ovo propustili, a pasionirani ste čitatelj krimića, može vam doista biti krivo. Razgovor je vodio Srđan Sandić, književnim krugovima svakako poznat kao pisac, novinar i dramaturg, cijeli razgovor s engleskog prevodila je Ivana Ostojčić, a u razgovoru je također sudjelovala i urednica Bryndzinih romana Danijela Rumbak. Slušala sam u ugodnoj atmosferi uz čašu finog vina i macaron, a ponešto sam se potrudila i zapisati da vam štogod ne zaboravim prenijeti.

U prvom dijelu razgovora fokus je bio na liku detektivke Erike Foster gdje je Bryndza pojasnio zašto baš Erika i zašto baš Foster. Kasnije je gospođa iz publike pitala kako to da je stvorio detektivku, a ne detektiva, na što je Bryndza odgovorio da mu je ženski lik zanimljiviji i da je želio prikazati lik žene u britanskoj policiji. Ona je također doseljenica iz Slovačke u kojoj i autor sam danas živi sa svojim suprugom Janom Bryndzom i njihovim psima (koji su, na moje sveopće oduševljenje, također u jednom trenutku prošetali knjižarom). Kako je rekao, i sam je veliki ljubitelj krimića i nakon svega želio je napraviti ipak nešto malo drugačije unutar žanra pa je stvorio detektivku doseljenicu, detektivku sa snažnim osjećajem za pravdu, čiju je snagu začinio i pomalo oštrim imenom Erika za koje kaže da mu se sviđa upravo zbog tvrdog izgovora glasa “k”.

Foto: Sonja Kovač

Saznali smo također da je Foster prezime koje je uzela nakon udaje, a da je njezino djevojačko bilo Borodiševa, za koje je priznao da ga je posudio od svoje prijateljice iz Slovačke. Razgovor o liku posebno je zanimljiv jer tako saznajemo kako pisac plete svoju mrežu pripovijedanja i koliko toga iz svakodnevice ulazi u drugi svijet i postaje dijelom njega.

Pisac s radnim vremenom 9-17

U daljnem razgovoru saznali smo ponešto o njegovim radnim navikama i disciplini, kao što je hvalevrijedno nastojanje da kao pisac održava radno vrijeme od 9 do 17 jer, kako kaže, previše voli opuštanje, spavanje i svoje slobodno vrijeme. Očito je to doista i istina jer znamo svi koliko je teško održati samonametnuti raspored i koliko je teško disciplinirati se, ako nam netko drugi nije propisao obaveze. Svaka čast, Roberte. 

Također, zanimljivo je da svoje romane objavljuje sam. Zapravo, ne sam, nego uz supruga Jana, koji je i prevoditelj njegovih romana na slovački i koji je od početka na sebe bio preuzeo dio koji se tiče promocije. Koliko je važno za čovjekov uspjeh da ima nekoga tko u njega vjeruje, Bryndza je ilustrirao na svom primjeru. Oduvijek je, kako kaže, želio biti pisac, ali ta njegova želja realizirala se tek kad se našao netko tko u njega bezrezervno vjeruje i tko mu pomaže na svakom koraku njegove karijere.

Simpatičan i pristupačan

Foto: Sonja Kovač

Bilo je to ugodno druženje u poprilično domaćoj atmosferi knjižare, a Robert Bryndza pokazao se kao vrlo simpatična i pristupačna osoba. Dugo je nakon razgovora potpisivao knjige, razgovarao i fotografirao se s obožavateljima. Među knjigama, uz čašu vina i kolačić, popodne je prošlo brzo kao što i inače vrijeme brzo prolazi u ugodnom društvu. Za mene koja krimiće uglavnom konzumiram kroz serije ovo je bio poticaj da dohvatim i jedan od Bryndzinih romana. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je autor iznimno pristupačan, skroman i drag čovjek.

Svakako se nadamo da ćemo ga vidjeti opet na nekoj od budućih promocija jer, kako kaže, sprema se i još jedan serijal sa ženskom protagonisticom, ovoga puta imena Kate Marshall. Popratit ćemo i vjerojatno se ponovno družiti jer, prema riječima autora samog, voli Hrvatsku i u nju se dolazi odmarati pa otvorite oči ovo ljeto, možda dok čitate koji od njegovih krimića autor baš pored vas ispija kavu na obali.

Be social

Komentari