Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Glazba

“Rode” (Klinika Denisa Kataneca): Lirika koja slama biće

18.01.2019. Mihael Pinter“Rode” [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Enfant terrible zagrebačke scene Denis Katanec isporučuje novu kliniku društva putem abortiranog LP-a aka EP-a “Rode” koji nasljeđuje izdanje “Nikta Zorja” iz 2016. godine. U odnosu na 2016. godinu klinika djeluje u proširenom sastavu pa su tu uz Denisa Kataneca (akustična gitara/vokal), Braneta Norca (električna gitara/bek vokal) i Vinka Vujeca (bubanj) još Karlo Cmrk (bas) i Martina Burulic (bek vokal).

Sve pjesme su snimljene uživo u zagrebačkom Vinylu a slijedom toga i kadrovskih mijena produkcijski “Rode” zadiru u sferu punokrvnog bendovskog izričaja na uštrb do sada često šturih i minimalističkih kontura koje dominiraju u dosadašnjem Katanecovom muzičkom opusu.

Demoni života i šaka akorda

Sjećam se jednog opisa u kojem je Denis nakon nastupa u Tvornici ispred Damira Avdića proklamiran kao „srndać ispred vučje jazbine“, što je zapravo jako dobra prispodoba o generalnom dojmu kojeg ovaj momak ostavlja razračunavajući se s demonima života držeći u ruci šaku akorda dok kroz pluća i grlo istjeruje predebelog dabra kroz premali otvor na deblu. Ipak, ovaj srndać ima srce šampiona i umijeće kreiranje lirike koja slama biće, ima dovoljno črne mati zemle pod noktima i siluetu patnika u vječnom nestajanju. Sasvim dovoljan broj atributa i epiteta da svoju sjenu provuče sporednim uličicama te zasjedne na tron nečega što se barem kolokvijalno naziva – alternativna scena.

Koliko samom Denisu znači nekakvo guranje na vrh ostaje upitno, vrlo vjerojatno puno veća satisfakcija se nalazi u činjenici da stotinu i pedeset labilnih duša dođe u KSET po kliničku potvrdu da je društvo ipak puno nenormalnije od njih samih.

“Rode” s trajanjem ispod 20 minuta najbolje funkcioniraju kroz naslovnu pjesmu, potom Čeljad i već otprije poznatu Klinika u kojima sav onaj teret melankolije i anksioznosti dobije euforični epilog manifestiran pokajničkim i patničkim vapajima kojima upravo često osporavani vokal daje na snazi i autentičnosti. Teško da bi Katanecova lirika ovako dobro funkcionirala u drugim okolnostima i pod patronom eventualne vokalne superiornosti, ako ništa, ne bi bila toliko uvjerljiva.

Konačno, Denis ovim izdanjem potvrđuje sposobnost da s muzičarima različitih stilova i afiniteta (Felon, Denis Okanagan LTD) i ovom u odnosu na “Nikta Zorja” sasvim drugačijom postavom Klinike Denisa Kataneca funkcionira suvereno ne zadirući u suštinu stvari koja se najprije ogleda u njegovom poetskom biću i stavu apsolutnog (anti)junaka.

Iza sebe već sada ima pozamašnu pjesmaricu koju će biti zanimljivo pratiti kako će se s novim budućim kolaboracijama razvijati i oplemenjivati. Vlažni zagrebački haustori i tmurna maglovita jutra imaju dostojnog glasnika na čijim vratima piše: „Dobro jutro Florian“.

(Visited 280 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(13 votes, average: 4.538 out of 5)

Komentari