Knjige

S ručnikom oko vrata i bez panike proslavite današnji dan

Foto: facebook.com/pages/The-Hitchhikers-Guide-to-the-Galaxy
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/The-Hitchhikers-Guide-to-the-Galaxy
Foto: facebook.com/pages/The-Hitchhikers-Guide-to-the-Galaxy

Na današnji dan obožavatelji lika i djela Douglasa Adamsa diljem svijeta ponosno oko vrata nose ručnik kao sjećanje na ovog velikog pisca i novinara. Zašto baš ručnik? Svi koji su se do sada već susreli s njegovim knjigama imali su prilike svjedočiti nesvakidašnjom šašavošću kojom odišu Adamsova djela, a mnogi su citati iz nekih od pet dijelova Vodiča postali planetarno popularni. Prve njegovi radovi zamišljeni su kao radio drama i puštani su tijekom 1978. godine na postaji BBC4 koja je služila kao odskočna daska mladim i nepoznatim autorima. Kasnije je Adams doživio uspjeh pa je napravljena čak i serija i filmska ekranizacija romana. U radu na ekranizacijama sudjelovao je i sam Douglas Adams.

Iako se može čuti i pročitati da mnogi fanovi ekranizaciju Vodiča kroz Galaksiju za autostopere gledaju pod utjecajem marihuane, to možda nije ni daleko od istine ako uzmemo u obzir činjenicu da je Douglasu Adamsu ideja za pisanje knjige došla jedne tople ljetne noći kada je mrtav pijan ležao u polju u Austriji i, držeći u rukama Vodič kroz Europu za autostopere, gledao zvijezde i razmišljao o tome kako ne razumije niti riječi njemačkog s kojim se susreo na putovanju. U kakvom god stanju čitali Adamsove knjige ili gledali film, složit ćete se da su bizarne situacije i pomalo suludi zapleti, ali i ironija koju je Adams tako dobro znao upakirati u humor ono što vas svakim čitanjem ili gledanjem iznova oduševljava.

Upravo zato, ali i kako bi obilježili život ovoga prerano preminulog autora, na današnji dan fanovi širom svijeta na različite načine prisjećaju se svojeg najdražeg Vodiča. Jedini predmet koji je obavezan svima je ručnik. Odgovor na pitanje “Zašto baš ručnik” dao je sam Adams, a na nama je da se i dalje divimo njegovim nesvakidašnjim opservacijama.

“A towel, [The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy] says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value. You can wrap it around you for warmth as you bound across the cold moons of Jaglan Beta; you can lie on it on the brilliant marble-sanded beaches of Santraginus V, inhaling the heady sea vapors; you can sleep under it beneath the stars which shine so redly on the desert world of Kakrafoon; use it to sail a miniraft down the slow heavy River Moth; wet it for use in hand-to-hand-combat; wrap it round your head to ward off noxious fumes or avoid the gaze of the Ravenous Bugblatter Beast of Traal (such a mind-boggingly stupid animal, it assumes that if you can’t see it, it can’t see you); you can wave your towel in emergencies as a distress signal, and of course dry yourself off with it if it still seems to be clean enough.”

Douglas Adams u svoje je naslijeđe ostavio fantastičnu seriju knjiga objedinjenu pod nazivom Vodič, ali i brojne savjete i odgovore na do sada neodgovorena pitanja. Zbog njega danas znamo da je 42 odgovor na pitanje života, svemira i svega, te da jedino što nikako nikada ne smijete raditi jest paničariti. A nama na današnji dan ostaje da ga se prisjetimo i još jednom mu zahvalimo na svim onim ribama… pardon – knjigama.

Be social

Komentari