Izvedbene umjetnosti

Saskia Sassen i Richard Sennett ovotjedni gosti Filozofskog teatra

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ove je sezone pokrenulo novi program pod nazivom „Filozofski teatar“. Program koji vodi i uređuje Srećko Horvat dovodi u HNK aktualna imena iz svijeta filozofije, ali i sociologije, ekonomije, književnosti te niza drugih društvenih polja koja se mogu referirati na kazališnu umjetnost kroz aktualne društvene vrijednosti i trendove. Horvat kaže da su filozofija i kazalište jače povezani no što je to filozofija s bilo kojim drugim medijem, a kao primjere za svoju tezu navodi filozofe koji su pisali o kazalištu, poput Aristotela, Hegela i Nietzschea, te filozofe koji su i sami pisali dramska djela, poput Voltairea, Susan Sontag i Sartrea.

Filozofski teatar sezonu je započeo s gostovanjem bugarsko-francuske filozofkinje i književne kritičarke Julie Kristeve, no isto baš i nije proglašeno toliko uspješnim. Naime, komunikacija na francuskom i simultani prijevod bili su loše izvedeni, a kažu da ni Srećko Horvat nije bio najpripremljeniji za intervju.

Sljedeća gostovanja bila su ona talijanskog pisca Niccole Ammanitija te svjetski poznatog slovenskog filozofa Slavoja Žižeka, čiji je dolazak rasprodao HNK, a ljudi su čak sjedili na pomoćnim tribinama na samoj pozornici. Žižek je za zagrebački HNK napisao i svoju verziju Antigone, koja će se na repertoaru naći sljedeće sezone.

Sljedeće na redu gostovanje je ono nizozemsko-američke sociologinje Saskie Sassen i britanskog sociologa Richarda Sennetta. Sassen se specijalizirala za istraživanje odnosa između urbanizacije i globalizacije te je već nekoliko puta gostovala u Zagrebu, a skovala je i termin „globalnoga grada“ koji označava sve kompleksniju vezu između rasta gradova i koncentracije svjetske ekonomije.

Sennett, poznat po istraživanjima grada, obitelji i formacije identiteta, ovom prilikom prvi puta gostuje u Zagrebu i povodom toga je izdavački kuća Jesenski Turk ponovo izdala njegov klasik „Nestanak javnog čovjeka“ u kojem se istražuje razvoj i urušavanje javne kulture u Londonu, Parizu i New Yorku u 18. i 19. stoljeću. Kazalište kao javni prostor ima stoga jedan od ključnih aspekata u razvoju javne kulture.

Sassen inače predaje na sveučilištu Columbia, dok je Sennett profesor na New York University, a oboje su gostujući predavači i na London School of Economics. Ovaj, i u privatnom životu, par na pozornicu HNK Zagreb penje se u nedjelju, 15. veljače u 19:30. Ulaznice se prodaji po cijeni od 70 i 50 kuna, a studenti imaju 50% popusta.

Prošlog je tjedna HNK najavio i sljedećeg gosta Filozofskog teatra, engleskog ekonomista Thomasa Pikketyja, čija je knjiga „Kapital u 21. stoljeću“ proglašena najvažnijom knjigom prošle godine, a možda i desetljeća. Njegova knjiga od 700 stranica pokrenula je širom svijeta rasprave o ekonomskoj nejednakosti, a njega učinila najtraženijim ekonomistom današnjice. U Zagrebu gostuje 9. travnja, a više informacija o ulaznicama dolazi uskoro.

Be social

Komentari