Film

Scenarist novog Star Treka ispričao se zbog mizoginije

Foto: Youtube screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Damon Lindelof, kao scenarist kultnih ali i riskantnih filmskih i TV projekata, zasigurno je jedan od onih koji filmoljupce dijeli na one koji njegov rad mrze ili obožavaju; a ako uzmemo u obzir da je radio na filmovima Star Trek, Prometheus i seriji Lost, opis nije toliko daleko od istine.

Prema navodima na filmskim portalima i recenzijama samog filma Star Trek: Into Darkness, Lindelof je doživio niz kritika zbog portretiranja lika Carol Marcus (glumi je Alice Eve) – primarno zbog neslavne scene junakinje u donjem rublju koja je pronašla svoje mjesto na brojnim promo fotografijama i trailerima za film, zato što lik prikazuje isključivo kao seksualni objekt; na što je Lindelof odgovorio nizom izjava na svom Twitteru: „Slažem se da smo trebali obaviti bolji posao u prezentaciji lika a ne samo priložiti jedva odjevenu glumicu. I Kirk je bio bez majice u gaćama u oba nastavka, ne želim davati veliku pozornost nečemu što mnogi smatraju mizogenim. Ono što želim naglasiti jest da čujem vaše pritužbe i da ću biti oprezniji u budućnosti. I naučiti spelovati riječ mizoginija.“

Iako je Lindelofova isprika hvalevrijedan potez, između ostalog dokaz da se mišljenje fanova sluša, uspoređivati nekoliko scena golotinje glavnog junaka kojem je dano poprilično prostora za karakterizaciju i njegovog potencijalnog love interesta kojoj je polugola scena valjda vrhunac uloge, potpuno je bespredmetno. Vrijedi spomenuti kako su podjednako Carol Marcus ali i Uhura Nyota kao likovi kritizirani u brojnim recenzijama novog Star Treka zbog nedovoljne dubine svojih likova. A sjetimo li se samo kakvu je prekretnicu potonja predstavljala u originalnoj seriji, kao tamnoputa članica međuzvjezdanog broda, očaj fanova posve je razumljiv.

Kritika, međutim, ide i redatelju J.J. Abramsu koji je na ženskim likovima gotovo pa izgradio svoju karijeru. Pri tome mislimo na hit seriju Felicity s Keri Russell u naslovnoj ulozi; te Alias u kojoj je tajnu agenticu Sidney Bristow utjelovila Jennifer Garner.

Više o temi:

 > Recenzija: Star Trek Into Darkness – Uzbudljiv SF nastavak s nedovoljno razrađenim likovima

 

Be social

Komentari