Film

SIROVE STRASTI: Sharon Stone, seksualna energija i Stjepan Hauser

sirove strasti
YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute

RETROPETAK: ‘Sirove strasti’ iz 1992. godine redatelja Paula Verhoevena su film o objektivizaciji žene, ali i o snazi njene seksualne energije.

U nedavnoj seansi Instagram hvalisanja, Stjepan Hauser odlučio je podijeliti niz fotografija svjetskih zvijezda s kojima je imao priliku družiti se tijekom svoje karijere.

Na fotografiji sa Sharon Stone kao opis je stavio Basic Instinct 3, referencirajući se na originalan naziv Sirovih strasti, kultnog erotskog trilera u kojem je Stone glumila glavnu ulogu. Seksistički komentar je u potpunosti u stilu javnog nastupa priprostog Hausera, ali i dosta dobra poveznica s objektivizacijom žena, jednom od ključnih tema filma.

Seksualizirana uloga Catherine Trammel, spisateljice osumnjičene za smrt bivšeg dečka Sharon Stone je vinula u neslućene zvjezdane razine, ali istovremeno i nametnula nezahvalnu stigmu seks simbola čiji filmovi mogu postići komercijalni uspjeh jedino ako uključuju golotinju.

sirove strasti
YouTube screenshot

Samim time, osobnost Sharon Stone postala je čest predmet krivih pretpostavki i stereotipa, kao što je slučaj s Hauserovim komentarom.

Ubojstvo iz romana

Prisjetimo se – Sirovim strastima Catherine Trammel je glavna osumnjičena za smrt bivšeg dečka, rock zvijezde Johnnyja Boza. Trammel ima neuobičajen alibi – to umorstvo je već opisano u jednoj od njenih knjiga. To je tek prva od dualnih situacija kojima je film premrežen: Catherine sigurno nije toliko luda da počini ubojstvo na isti način kako ga je ranije opisala. Ili možda ipak jest?

Detektiv koji istražuje slučaj je Nick Curran, u za Michaela Douglasa tipičnoj ulozi moralno ambivalentnog detektiva koji ima problema s kontrolom konzumacije poroka i seksualnih nagona. Trammel mu otvoreno govori da će joj poslužiti kao inspiracija za knjigu o detektivu koji se zaljubi u pogrešnu ženu, no presamopouzdan kakav jest, svjesno ulazi u vrtlog seksa i droge te gubi kontakt s realnošću.

sirove strasti
YouTube screenshot

Provokacija Sharon Stone

Sharon Stone je fantastična kao Trammel – svjesna svog izgleda i efekta koji on ima na druge ljude, kontinuirano provocira te kombinacijom straha i privlačnosti pomiče priču u smjeru u kojem ona želi, a gledatelji pred ekranom nisu sigurni jesu li im situacije koje gledaju neugodne ili ih zapravo privlače. Legendarno prebacivanje nogu tek je jedna od njih. Priča je popriličan šund s neuvjerljivim raspletom, ali sve pada u drugi plan dok se očekuje sljedeći sugestivan pogled i provokacija Sharon Stone.

Sirove strasti su film o objektivizaciji žene, ali i o snazi njene seksualne energije. I dok gledatelji s obje strane ekrana umanjuju vrijednost Trammel/Stone zbog seksualne neinhibiranosti, oni su tek marionete vlastitih nagona kojima upravlja glavna protagonistica.

Nastavak je to na sjajnu tradiciju film noira iz prve polovice dvadesetog stoljeća, ovaj put prilagođenu seksualno turbulentnijim devedesetim godinama. Kao i ti filmovi, Sirove strasti možda imaju problematične i ozloglašenu heroinu, no poprilično je jasno tko vodi igru, a tko ju slijedi jer mu penis ne da drugačije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari