Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Glazba

Stjepan Hauser otvara OFF ciklus u Lisinskom

18.09.2017. Veronika RagužFoto: www.facebook.com/offciklus
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svjetski proslavljeni violončelist Stjepan Hauser, član poznatog dua 2Cellos, stiže u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. U sklopu OFF Ciklusa u petak, 6. listopada priprema pravu glazbenu čaroliju. Kako je sam upozorio na svojoj službenoj Facebook stranici, ne treba se nadati rock i crossover repertoaru. Naime, Hauser nam sprema koncert isključivo klasične glazbe. Tako će u prvom dijelu koncerta zasvirati neka od najljepših djela velikih skladatelja poput Bacha i Webbera, dok će drugi dio biti rezerviran za ljubavne balade, filmsku glazbu (poput tema iz filmova “La La Land” i “Forrest Gump”) te velike klasične hitove poput “Piazzolle”. U stvaranju glazbene čarolije Hauseru će pomoći i slovenska violinistica Lana Trotovsek, Djevojački zbor “Zvjezdice” te naš međunarodno priznati gitarist Petrit Çeku. Podsjetimo, Hauser je prije nekoliko mjeseci sa “Zvjezdicama“ nastupao i u sklopu humanitarnog koncerta.

Slava prije crossovera, ali u drugim krugovima

Iako je slavu među širom publikom stekao tek crossoverima u suradnji s Lukom Šulićem, Stjepan Hauser u klasičnim krugovima bio je poznat i prije 2011. i Smooth Criminala. Laureat je niza najprestižnijih natjecanja u Velikoj Britaniji, dvaput je bio državni prvak, a osvojio je sveukupno 21 nagradu. Svojim talentom zadivio je mnoge velike violončeliste poput Mstislava Rostropoviča. Upravo ga je Rostropovič pozvao kao jedinog violončelista da izvede gala koncert u Palazzo Vecchio u Firenzi. Osim što je član dua 2Cellos, Hauser je dio The Greenwich Trija kojeg čine i njegova gošća na zagrebačkom koncertu Lana Trotovsek te japanska pijanistica Yoko Misumi.

 “Jesus Christ Superstar”, “Carmina Burana” i sevdalinka

Hauserov koncert prvi je u nizu OFF Ciklusa, koji se odvija pod motom “Isključite probleme, uključite glazbu”. Tijekom sezone 2017./18. u sklopu ciklusa imat ćemo priliku čuti rock operu “Jesus Christ Superstar” u izvedbi Kazališta Komedija, kantatu “Carmina Burana” pod dirigentskom palicom mo. Mirana Vaupotića u izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, a Lisinski će ugostiti i Amiru Medunjanin, pjevačicu sevdaha čijim će koncertom ravnati mo. Alan Bjelinski. Kao i prošle sezone, Zagrebačka filharmonija u OFF Ciklusu zasvirat će najljepše Disneyjeve melodije pod ravnanjem mo. Krešimira Batinića, a tu su i prigodni koncerti za Božić te kinesku Novu godinu. Božićni koncert održat će članovi vokalne skupine “Husar&Tomčić” pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta, dok će kineski program obogatiti Matej Meštrović, Tu Shan Xiang, Li Xinxing i Bai Yu.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari