Glazba

Stjepan Hauser otvara OFF ciklus u Lisinskom

Stjepan Hauser
Foto: www.facebook.com/offciklus
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svjetski proslavljeni violončelist Stjepan Hauser, član poznatog dua 2Cellos, stiže u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski. U sklopu OFF Ciklusa u petak, 6. listopada priprema pravu glazbenu čaroliju. Kako je sam upozorio na svojoj službenoj Facebook stranici, ne treba se nadati rock i crossover repertoaru. Naime, Hauser nam sprema koncert isključivo klasične glazbe. Tako će u prvom dijelu koncerta zasvirati neka od najljepših djela velikih skladatelja poput Bacha i Webbera, dok će drugi dio biti rezerviran za ljubavne balade, filmsku glazbu (poput tema iz filmova “La La Land” i “Forrest Gump”) te velike klasične hitove poput “Piazzolle”. U stvaranju glazbene čarolije Hauseru će pomoći i slovenska violinistica Lana Trotovsek, Djevojački zbor “Zvjezdice” te naš međunarodno priznati gitarist Petrit Çeku. Podsjetimo, Hauser je prije nekoliko mjeseci sa “Zvjezdicama“ nastupao i u sklopu humanitarnog koncerta.

Slava prije crossovera, ali u drugim krugovima

Iako je slavu među širom publikom stekao tek crossoverima u suradnji s Lukom Šulićem, Stjepan Hauser u klasičnim krugovima bio je poznat i prije 2011. i Smooth Criminala. Laureat je niza najprestižnijih natjecanja u Velikoj Britaniji, dvaput je bio državni prvak, a osvojio je sveukupno 21 nagradu. Svojim talentom zadivio je mnoge velike violončeliste poput Mstislava Rostropoviča. Upravo ga je Rostropovič pozvao kao jedinog violončelista da izvede gala koncert u Palazzo Vecchio u Firenzi. Osim što je član dua 2Cellos, Hauser je dio The Greenwich Trija kojeg čine i njegova gošća na zagrebačkom koncertu Lana Trotovsek te japanska pijanistica Yoko Misumi.

 “Jesus Christ Superstar”, “Carmina Burana” i sevdalinka

Hauserov koncert prvi je u nizu OFF Ciklusa, koji se odvija pod motom “Isključite probleme, uključite glazbu”. Tijekom sezone 2017./18. u sklopu ciklusa imat ćemo priliku čuti rock operu “Jesus Christ Superstar” u izvedbi Kazališta Komedija, kantatu “Carmina Burana” pod dirigentskom palicom mo. Mirana Vaupotića u izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, a Lisinski će ugostiti i Amiru Medunjanin, pjevačicu sevdaha čijim će koncertom ravnati mo. Alan Bjelinski. Kao i prošle sezone, Zagrebačka filharmonija u OFF Ciklusu zasvirat će najljepše Disneyjeve melodije pod ravnanjem mo. Krešimira Batinića, a tu su i prigodni koncerti za Božić te kinesku Novu godinu. Božićni koncert održat će članovi vokalne skupine “Husar&Tomčić” pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta, dok će kineski program obogatiti Matej Meštrović, Tu Shan Xiang, Li Xinxing i Bai Yu.

Be social

Komentari