Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Izvedbene umjetnosti

SNG Drama iz Ljubljane gostuje u ZKM-u s predstavama “Razgovor o ljubavi” i “Ali: Strah jede dušu”

06.12.2019. Tim HrvaćaninFoto: Peter Uhan / drama.si
Vrijeme čitanja: 2 minute

Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih u petak, 6. i nedjelju, 8. prosinca s dvije predstave, “Razgovor o ljubavi” Jerneja Lorencija i “Ali: Strah jede dušu” Rainera Wernera Fassbindera.

Autorski projekt redatelja Jerneja Lorencija “Razgovor o ljubavi” (orig. “Pogovor o ljubezni”) međunarodna je koprodukcija SNG Drame iz Ljubljane i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja. Ljubav u suštini traži riječi, konstantno i uvijek. A opet, u ljubavnom jeziku nesporazumi su najčešća pojava. Kada govorimo jezikom ljubavi čini nam se da se obraćamo drugome, a gotovo uvijek govorimo sebi: osoba preko puta samo je odraz naših riječi, služi nam da sebe bolje čujemo i osjećamo. Stoga, u osnovi mi rijetko kada govorimo jezikom ljubavi.

Predstava je nastala u sklopu međunarodnog projekta Interreg te u njoj nastupaju glumci iz četiri zemlje: doajen slovenskog glumišta, dobitnik prestižnog Borštnikovog prstena Janez Škof te Maruša Majer; iz Crne Gore glazbenica Zvezdana Novaković te Srđan Grahovac, Karmen Bardak i Jelena Laban; iz Albanije Krist Lleshi i Matia Llupa; iz Italije Barbara Folchitto i Daniele Gaggianesi. Predstava igra 6. prosinca u 19:00.

Foto: Duško Miljanić / ZKM

Predstava “Ali: Strah jede dušu” redatelja Sebastijana Horvata nastala je po istoimenom filmu velikana njemačke kinematografije Rainera Wernera Fassbindera (orig. Angst essen Seele auf). Radnja se zbiva u Njemačkoj sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glavni lik je Maročanin El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa kojeg Nijemci, kao i mnoge radnike iz njegove države, zovu – Ali. Pokušavši pronaći sreću u njemačkom društvu i gospodarstvu, Ali započinje vezu s dvadeset godina starijom Nijemicom Emmom, no njihova veza nailazi na predrasude i neodobravanje okoline.

U glavnim su ulogama Iztok Drabik Jug i Nataša Barbara Gračner koji su za te uloge osvojili Bortšnikovo nagradu za glumu na ovogodišnjem 54. Borštnikovom srečanju u Mariboru, najvećem slovenskom kazališnom festivalu. U predstavi igraju i Barbara Žefran, Boris Mihalj/Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Eva Jesenovec, Nik Škrlec/Gregor Podričnik, Saša Mihelčić, Tamara Avguštin, Tina Vrbnjak i Vojko Zidar. Autor adaptacije i dramaturg je Milan Marković Matthis. Predstava je osvojila Grand prix za najbolju predstavu, nagradu časopisa Politika za najbolju režiju i nagradu publike za najbolju predstavu na ovogodišnjem 53. BITEF-u u Beogradu. Predstava igra u nedjelju, 8. prosinca u 20 sati.

(Visited 123 times, 1 visits today)

Komentari